Hitta bästa köksmaskinen för dig

Stora bullbaket. Hälsosmoothien. Mixa barnmat. Egen viltkorv. Vi har alla olika prioritet, intresse och kunnande när det gäller matlagning. Vilket avspeglar sig i vilka prylar vi har i köket.

Intresset för bakning och matlagning har ökat under flera år. Mycket som ett resultat av tv-kanalernas populära matlagnings- och hälsoprogram. Samtidigt strömmar nya, smarta hushållsmaskiner ut på marknaden.

 

Innehåll:

  • Köksmaskin
  • Blender
  • Stavmixer
  • Matberedare 
  • Elvisp
  • Vanliga frågor

 

Köksmaskin

Trenden med färgstarka och retroinspirerade köksmaskiner, även kallade köksassistenter, håller i sig och är en stor del av det utbud som finns på marknaden.

När du vill ha en köksmaskin som orkar mycket ska du kolla på hur många Watt motorn är på. Ju starkare motor, desto större och tyngre degar klarar den.

Inför ett inköp är det viktigt att fundera på vad du ska använda köksmaskinen till. Vill du förutom att knåda degar kunna mala kött eller göra pasta, kolla upp om det finns medföljande tillbehör eller om det går att köpa till. Om du bakar mycket åt gången, se till att välja en stark maskin som rymmer dubbel såväl som trippel sats – på så vis blir stora degar inget problem. 

BullbakBullbak
Till det stora bullbaket vill du ha en stark köksmaskin med en stor bunke.

Blender

Hälsotrenden växer med gröna smoothies och individanpassad matlagning, vilket gör att blenders tar allt större plats i de svenska hemmen.

Blenders prestanda och funktionalitet utvecklas allt mer med ökad kapacitet, fler användningsområden och bättre resultat. För dig som vill krossa is och mixa hårdare ingredienser: välj en maskin som är något upp i pris för att den ska orka med.

På toppnivå har vi power blenders. Med kraften som dessa erbjuder utvinns mer näring från frukt och grönsaker. Smoothien blir slätare eftersom alla eventuella kärnor krossas. Det går även att göra varm dryck eller soppa direkt i blendern då friktionen värmer upp innehållet efter fem minuters gång.

Nyttig grön smoothieNyttig grön smoothie
Börja dagen med en nyttig grön smoothie som du svänger ihop snabbt i en blender.

Stavmixer

Stavmixers blir allt mer populära och framför allt modeller med flera tillbehör. För dem som inte har allt för stora krav kan en stavmixer – med tillbehören ballongvisp och minihackare – vara den enda köksmaskinen som krävs. Speciellt om du vill ha en enklare men multifunktionell köksapparat i exempelvis båten, sommarstugan eller husvagnen.

Även när det gäller stavmixers kan det vara värdefullt att välja en starkare modell, gärna med metallfot, för att få ett bättre resultat på kortare tid.

StavmixerStavmixer
Stavmixern börjar bli ett riktigt multiverktyg eftersom det ofta följer med t ex ballongvisp och minihackare.

Matberedare

Den klassiska matberedaren används framför allt för att hacka, skiva och riva ingredienser. Den senaste tiden har vi dock sett att det finns matberedare med tillbehör som blender och citruspress.

Trenden visar att allt fler köksmaskiner är multifunktionella så att du slipper ha mängder av olika köksmaskiner hemma i skåpet. Så fundera på vilka olika delar du behöver innan du väljer vilken matberedare du ska investera i.

Hacka med matberedareHacka med matberedare
Hacka, skiva och riv ingredienserna i en matberedare. Vill du ha ut mer av den – välj en med t ex citruspress eller blendertillbehör.

Elvisp

Elvispen, även den en klassiker i köket, något bortglömd men så praktisk. Elvispen ser till att du slipper ömma handleder och långa visptider och kan snabbt bli ett välanvänt redskap i köket när du ska vispa grädde eller annat. Elvispar med stativ gör att du får händerna fria när du bakar eller lagar mat. Moderna elvispar kan förutom att vispa, även blanda och knåda.

Elvispen är även mycket enkel att använda; plocka fram en bunke, montera visparna, häll i ingredienserna och sätt igång och vispa.

Vispa grädde enkelt med elvispVispa grädde enkelt med elvisp
Grädde, pannkakssmet, äggvitor... Med en elvisp går det betydligt snabbare än att vispa för hand.

Vanliga frågor

Vilken Kenwood är bäst? 

Hos Elon finns Kenwood FDM307SS som består av en maskin, blenderkanna, degknådare, visp osv. Tack vare sin starka motor kan du använda den väldigt mycket - en perfekt hjälpreda i köket. 

Vilken köksmaskin ska man köpa? 

Läs vår guide här på Elon.se för att hitta rätt maskin till ditt kök. Vilka typer av maskiner som passar dig bäst (köksassistent, blender, stavmixer osv.) beror på dina behov och vad/hur du tillagar.

Vilka maskiner behöver man i köket? 

Utrusta ditt kök med rätt maskiner utifrån dina behov! Om du bakar mycket är en köksassistent ett utmärkt val - älskar du smoothies och soppor är en blender eller stavmixer rätt verktyg för dig. 

Vilka köksmaskiner är bäst i test?

Hos Elon finns flera köksmaskiner testfavoriter i olika kategorier. Kenwood, Ankarsrum och Smeg är stora favoriter bland varumärkena. 

 


Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris