KöketKöket

Köksinspiration och tips till köket

Köket är inte bara en plats för matlagning och måltider. Här träffas vi för att umgås, läsa läxor och mycket annat. Det ska vara härligt att umgås i – och gärna ljust och luftigt. Middagen är värdefull tid, vi kan sitta ner tillsammans och prata om dagen.

Alla kök är olika och så är även tycke och smak. Bygger du ett nytt kök så är ett tips att anpassa det till den tid då huset byggdes för att skapa harmoni. Oavsett om du vill ha ett lantkök, ett modernt kök eller ett restauranginspirerat bistrokök så finns det mycket gemensamma tips och grunder för dessa stilar. Du hittar många olika stilar att välja bland för ditt nya kök hos Nordanro. Redskap och möbler utvalda med kärlek ger dig ett kök där det är roligt att både äta och laga mat.

Funktionalitet och ett snyggt stilintryck går hand i hand när det gäller köket. Vitvaror och köksmaskiner står för funktionalitet, och den ombonade känslan tillför du med väl valda detaljer. Livet innehåller såväl vardag som fest, vilket bör återspeglas i ditt kök som därför bör vara både slitstarkt och mysigt.

Nyhet! Nordanro kök – tre kökserbjudanden med oändliga möjligheter

Nordanro erbjuder kök och förvaring för alla rum. Vi har ett brett sortiment som gör det enkelt att hitta en lösning som passar just dina behov – från enskilda förvaringslösningar och måttanpassade luckor till helt nya kök. 

Nordanro kökNordanro kök

Brunch – ett modernt smörgåsbord

–För mig är brunch ledighet. Det är början på någon slags tanke om att “nu behöver jag inte jobba och kan koppla av”, säger Niklas Ekstedt.

Så funkar smarta kylskåp

Det som skiljer ett smart kylskåp från ett vanligt är att det smarta kylskåpet kan kopplas till dina andra digitala enheter via WiFi. 

På köksbänken

Fokusera på att skapa bra arbetsytor i ditt kök. Bygger du nytt kök så är ett tips att bygga ut bänkskåpen en bit från väggen för att få djupare arbetsbänkar. Då får du plats att arbeta även om favoritmaskinerna står framme.

Fina och bra köksapparater piggar upp. Har du gott om arbetsyta är det fint att låta till exempel en snygg brödrost eller köksmaskin stå framme och bli ett blickfång på bänken. 

Har du däremot ont om utrymme på köksbänken så vill du nog inte belamra denna med stora köksmaskiner. Då är det viktigare för dig att hitta köksapparater som är nätta och kan förvaras platseffektivt i skåp och lådor.

Produkter för inbyggnad i köket

Det är snyggt att bygga in vitvarorna och därigenom ge en helhetskänsla till köket. Att du kan bygga in en spishäll, ugn och mikrovågsugn i köket är du nog bekant med.

Utöver det finns det även diskmaskiner, kyl och frys som kan byggas in. Du kompletterar då dessa med en kökslucka som är densamma som i resten av ditt kök. Med inbyggnadsprodukter kan du därför få ett väldigt stilrent och enhetligt intryck i köket.

Köksredskapen för hemmakocken

Utöver smarta vitvaror och köksapparater. som gör inhandlingen, förvaringen och tillagningen av maträtterna enklare, behövs köksredskap. En vass kniv som underlättar hackningen och en robust skärbräda som du kan använda både för förberedning och uppläggning. För att bli en stjärnkock där hemma är även stekpannan och kastrullerna dina viktigaste redskap, se till att du använder stekpannor som är anpassad till den maten du vill laga.

KöksöKöksö

Köksö

En köksö är en riktig tillgång i ett kök. Den gör köket levande och fint. Du kan arbeta fritt från alla håll.
Köksön kan bli hemmets nav där många kan hjälpas åt att laga mat. Det är en praktisk arbetsyta som också kan svälja en del kökstillbehör. Stekpannor, grytor och kastruller får gott om plats i en köksö med skåp eller hyllor. Förse köksön med lådor för bestick och köksredskap.

Du kan också bygga in en vinkyl i ön.

Ställ dit några barstolar så kan köksön även bli en mysig plats att hänga på medan maten tillagas. 

Har din köksö inte spishäll och köksfläkt så blir ytan ändå komplett med ett "pan-rack" och/eller taklampor ovanför. Använd mindre taklampor eller fönsterlampor där och en större taklampa vid matplatsen.

Köksön är en perfekt plats att duka upp buffén på.

Matplatsen

Matbordet och matplatsen är en central och viktig del av såväl köket som hemmet i stort. Här umgås vi både till vardag och fest.

köksLAMPA ÖVER MATBORDET

För att skapa extra ljus och trivsel kan du hänga en taklampa cirka 50-60 centimeter ovanför matbordet. Taklampan binder ihop matgruppen och skapar ett fint blickfång.

Med en dimmer, eller kanske smart belysning, kan du anpassa ljuset till tillfället – skarpt ljus till matlagning, städning och läxläsning, och nedtonat ljus till den mysiga middagen.

Rymligt med Runt bord

Runda eller ovala bord skapar trivsel och närhet. Med ett runt matbord blir känslan luftig eftersom det tar mindre plats. Du slipper vassa kanter och det ger utrymme för fler sittplatser. Du kan också få ögonkontakt med alla runt bordet, vilket känns trivsamt och familjärt.

Duka Fint på bordet

Glöm inte att du äter med ögonen också - ett stilrent upplägg eller en fin dukning kan lyfta den mest alldagliga maträtten till nya höjder.    

Dekorera gärna efter säsong – bara fantasin sätter gränser. Använd naturens grönska för att få in lite färg i en annars monokrom dukning, eller våga testa nytt färgglatt porslin för att skapa liv på matbordet. Komplettera med glas efter din stil.

Addera även ljus till dukningen - med naturtrogna batteridrivna ljus kan du slappna av och mysa till fullo, även om du lämnar rummet för en stund. Betryggande också om du har nyfikna små barnfingrar i närheten. 

Vissa batteridrivna ljus har dessutom inbyggd timer så att du kan mötas av tända ljus när du kommer hem.