Laddar...

Smart kylskåp - så funkar det!

Utvecklingen av teknik går framåt hela tiden, även för kylskåp. Idag kan du köpa kylskåp med smarta funktioner som hjälper dig kontrollera kylskåpets temperatur via mobilen, se bilder på kylens innehåll för att underlätta när du står i mataffären och som kan streama musik för en härligare stund i köket. Här är allt du behöver veta om ett smart kylskåp!

 

Innehåll:

 • Hur fungerar ett smart kylskåp?
 • Styr med hjälp av mobilen
 • Minskar matsvinnet
 • Stämningshöjare
 • Energisnåla lösningar
 • Andra bekväma funktioner

Hur fungerar ett smart kylskåp?

Det som skiljer ett smart kylskåp från ett vanligt kylskåp är att det smarta kylskåpet kan kommunicera med internet och kopplas till dina andra digitala enheter via WiFi. Du kan styra kylskåpet från din mobiltelefon och bli informerad av förändringar direkt i appen. Det blir på så sätt en integrerad del av din vardag.

Ett smart kylskåp är på många sätt enklare, säkrare och bättre för miljön. Funktionerna i smarta kylskåp skiljer sig åt mellan tillverkarna. Alla kylskåp har inte alla funktioner så det kan vara bra att undersöka några olika alternativ innan du bestämmer dig så du hittar ett kylskåp med de funktionerna du värdesätter mest.

Styr med hjälp av mobilen

En stor fördel med ett smart kylskåp är att du kan hålla koll på kylskåpets temperatur och inställningar direkt i mobilen. Med hjälp av en app kan du få uppdateringar när det identifieras en onormal drift eller temperatur av kylskåpet och du får ett larm om dörren lämnats öppen för länge.

Många vanliga kylskåp tjuter när dörren lämnats öppen för många minuter men om man befinner sig i ett annat rum eller på en annan våning kan man riskera att inte höra det. En varningssignal i mobilen gör att du inte kan missa ljudet och kan stänga dörren så fort som möjligt.

Läs mer: Därför borde du byta ut dina gamla vitvaror

Vissa kylskåp kräver en separat Smart Home-Dongel för att kunna styras med mobilen. Det är en adapter som kopplas till kylskåpet och ansluts till WiFi. Det finns olika typer av adapters för olika tillverkare och olika hushållsapparater. Om du exempelvis köper ett smart kylskåp från Samsung behöver du en adapter för Samsung och för kylskåp. Alla kylskåp är inte kompatibla med tillbehöret men all information du behöver veta hittar du i produktinformationen.

Minskar matsvinnet

Förutom att du kan styra kylskåpsinställningar via mobilen kan vissa smarta kylskåp även hjälpa dig minska matsvinnet från ditt hushåll. Ett sätt är med hjälp av kameror inuti kylskåpet för att du alltid ska kunna se vad du har hemma oavsett vart du befinner dig. Med hjälp av mobilen kan du se kylskåpets innehåll och på så sätt riskerar du inte att köpa dubbelt av några livsmedel när du är i affären. Du riskerar inte heller att glömma att köpa något som du tror finns hemma redan.

Ett annat smart sätt att minska matsvinnet är genom anpassad luftfuktighet i grönsakslådorna. De flesta grönsaker trivs bättre i en högre fuktighet och genom att anpassa luften i lådorna från resten av kylskåpet hålls frukt och grönt fräscht mycket längre vilket bidrar till att du slipper slänga mer färskvaror än nödvändigt. 

Läs mer om hur du minskar matsvinnet.

Stämningshöjare

Några av de nyaste smarta kylskåpen kan spela musik, visa tv-program och läsa recept tack vare sin skärm och inbyggda högtalare. Detta förgyller tiden i köket och underhåller dina gäster samtidigt. Samsung Family Hub är ett smart kylskåp som erbjuder dessa tjänster. Du kan dessutom koppla ihop den med resten av dina smart produkter i hemmet. 

Energisnåla lösningar

Flera smarta kylskåp innehåller flera funktioner som sparar energi och som bidrar till en bättre miljö

 • LED-belysning: De senaste kylskåpen har LED-belysning som ger en bra översikt av kylskåpets innehåll samtidigt som det är energieffektivt. LED-belysning alstrar inte lika mycket värme som vanliga glödlampor och håller längre. De är dessutom ett snällare ljus för ögonen.
 • Semesterläge: Om du ska vara borta en längre period har många smarta kylskåp en semesterfunktion. Du tömmer då kylen på matvaror innan du åker och aktiverar funktionen med ett knapptryck vilket minskar energiförbrukningen medan du är borta.

Andra bekväma funktioner

 • Automatisk avfrostning: Avfrostning tar tid och är tråkigt att göra på egen hand. Flera smarta kylskåp har automatisk avfrostning för att motverka att frost och is bildas och som ger dig tid för annat.
 • Mindre buller: Vanligtvis har kompressorer i kylskåp bara ett start-eller stoppläge men i många av de nyare smarta kylskåpen finns det digitala kompressorer med flera lägen. Det utsätter kompressorn för mindre belastning som i sin tur leder till lägre energiförbrukning, mindre slitage och mindre buller.
 • Snabbkylning: Är du en person som storhandlar en gång i veckan och fyller upp kylskåpet till max då? Det tar vanligtvis ett tag innan maten kyls ner när den varit rumstempererad ett tag. Även temperaturen i kylskåpet höjs när skåpsdörren står öppen flera minuter medan du lägger in matvarorna. Med funktionen snabbnedkylning sänks temperaturen snabbt i ett smart kylskåp för att efter en stund återgå till den tidigare temperaturen.

Du hittar smarta kylskåp från Samsung i Elons sortiment.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här