Kyl och frys – hitta rätt i utbudet

Utbudet av kyl- och frysskåp är stort; det finns kombinerade kyl- och frysar, separata skåp, och side-by-sides. Dessutom skiljer sig energiförbrukning, volym och inredning åt. Elon hjälper dig att hitta rätt i vitvarudjungeln! 

 

Innehåll:

  • Separata skåp, kombinerad kyl och frys eller side-by-side?
  • Storlek och volym
  • Energiförbrukning och inredning
  • Dörrplacering: Vänsterhängd, högerhängd eller justerbar?
  • Avfrostning, temperaturlarm och övriga extrafunktioner
  • Vanliga frågor

Separata skåp, kombinerad kyl och frys eller side-by-side?

För singel- eller sambo-hushållet

En kombinerad kyl och frys är ett bra val för mindre hushåll och kök. Det tar mindre plats och sparar energi. Dagens modeller har dessutom smart inredning för maximalt utrymme för dina varor.

För det medelstora till större hushållet

För en större familj är två separata skåp - en kyl och en frys – ett bra alternativ då det ger plats för mer varor. Är du ute efter både frys- och kylskåp kan det vara smart att köpa kyl och frys i form av side-by-side. Det är från början en amerikansk variant där kylskåp och frysskåp är placerade sida vid sida, i samma enhet. Poängen med side-by-side är att ge mer kyl- och frys-utrymme, vilket av naturliga skäl ger ett något större skåp. 

Behov av ännu mer utrymme för dina frysvaror? Då kan en frysbox vara ett alternativ till frysskåp, eller agera som komplement i ett stort hushåll. En frysbox har fördelen att det får plats mer, även om det tenderar att bli något svårare att komma åt allt innehåll.

Storlek och volym 

Ett hushåll behöver en grundvolym för en person på ca 200 liter, därefter räknar du med ca 50 liter för varje person. Summan av detta ger dig en bra uppskattning om vilken kapacitet du behöver på kökets vitvaror. När det kommer till mått så kan olika leverantörer gå efter egna standarder, så se till att ha med dig måttbandet till affären eller filtrera på önskade dimensioner i online-utbudet. Här nedan följer exempel på vanligt förekommande mått:

  • Fristående kyl: Ett kyl-/frysskåp har normalt en bredd på 60 cm och ett djup på 60 cm. Höjden varierar desto mer, från ca 45 cm upp till 200 cm. Volymen ligger ofta runt 300 liter.
  • Fristående frys: Standardmått för en fristående frys är svåringriad. Detsamma kan sägas kring dess volym, men en medelstor kapacitet landar runt 200 liter. 
  • Kombinerad kyl- och frys: Kombiskåp tenderar att vara något bredare än fristående kylar och frysar. Volymen brukar ligga någonstans kring 200 liter för kylutrymme och ca 100 liter frysutrymme. 
  • Side-by-side: Ett side-by-side-skåp har ofta en bredd på ca 90 cm (ungefär 30 cm bredare än standardbredden för vanliga kylskåp). Vanlig volym ligger runt 400 liter kylutrymme och ca 200 lite frysutrymme (vilket passar till fyra eller fler personer).

Energiförbrukning och inredning

Dagens kyl- och frysskåp är, jämfört med tidigare, riktigt energisnåla. Att skåpen är välisolerade är viktigt för att hålla en låg energiförbrukning. Det är nedkylningen av luften som kommer in i skåpet när dörren varit öppen som drar absolut mest energi. Försök därför att inte öppna och stänga kyl- och frysskåpet i onödan.

Inredningen i en kyl/frys är viktig. Glashyllor är generellt bättre än gallerhyllor då de samlar upp eventuellt spill och är relativt enkla att rengöra. Det är även bra att kunna flytta hyllorna så att utrymmet passar storleken på de aktuella varorna.

Dörrplacering: Vänsterhängd, högerhängd eller justerbar?

Många undrar hur man ska kunna veta huruvida den vitvara man spanat in är högerhängd, vänsterhängd eller till och med justerbar. I Elons breda utbud av kylar och frysar, kan du alltid hitta denna information genom att läsa de tekniska specifikationerna kopplade till varje enskild produkt. I den korta tabellen hittar du svaret på befintlig hängning under “Dörrhängning” och justerbarheten finner du under “Omhängningsbarhet”. På så sätt, kan du vara säker på att du gör det bästa valet för dig och undvika irritationsmoment som en kylskåpsdörr som smäller i arbetsbänken eller frysen. 

Avfrostning, temperaturlarm och övriga extrafunktioner

Alla kyl- och frysskåp behöver frostas av. I kylskåp sker detta automatiskt, medan frysskåp antingen har manuell eller automatisk avfrostning. Många modeller har idag en kylteknik som kallas ”dynamisk kylning” eller ”luftburen kyla”. Olika tillverkare använder olika namn, No Frost och MulitFlow är två exempel, men det handlar egentligen om samma sak – nedkyld luft som är i omlopp i kylen, kyl/frysen eller frysen. Tekniken kan liknas vid en AC. Denna teknik gör också att du slipper att frosta av frysen.

Dagens kyl- och frysskåp levereras med en mängd funktioner som förenklar din vardag. En del riktar in sig på energisparande åtgärder, såsom snabbinkylning, vilken kan vara bra om du fyller kylen med extra mycket varor och snabbt vill få ned temperaturen. Ett temperaturlarm är ytterligare en smart funktion som med en signal påminner om dörren till kylen varit öppen för länge. På många nya modeller av kyl- och frysskåp finns även mer vardagslyxiga funktioner som  inbyggda ismaskiner och tillgång till kylt vatten. 

Vilken variant kommer stå i ditt kök? Spana in hela vårt utbud. 
 

Vanliga frågor om kyl och frys

Vilken kyl och frys är bäst?

Läs Elons guide för att hitta rätt vitvaror för just ditt kök. Vilken kyl och frys som är bäst för dig beror på dina behov och hur ditt kök är utformat. 

Var köpa kyl och frys? 

Du kan köpa dina vitvaror hos oss. Ta en titt på Elon.se eller besök din närmsta Elon-butik.

Vad kostar en kyl och frys? 

Hos Elon hittar du vitvaror i olika prisklasser, priset beror på storlek och varumärke - och om du väljer att köpa separata enheter eller kombiversioner. 

Vad ska man tänka på när man köper kyl och frys? 

Först och främst behöver du besluta dig om storleken, om du bor själv och/eller har ett litet kök kan ett kombiskåp med kombinerad kyl/frys vara ett alternativ. Bor du större kan två separata enheter köpas - alternativt en side-by-side. 

Hur bra är Samsung kyl och frys? 

Samsung är ett välkänt varumärke vars vitvaror håller hög kvalitet. Om du är intresserad av att köpa Samsung kyl- och fryskåp kan du göra det hos Elon.

När är det dags att byta kyl och frys?

Det rekommenderas att byta ut kyl och frys som är gjorda innan 2006.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris