Guide till vinkyl - inspiration och tips!

En vinkyl låter dig förvara vinet i rätt temperatur. Vid köp av en kyl för ditt vin behöver du fundera på några olika saker för att hitta rätt modell för dina behov: Hur många flaskor behöver du plats för? Hur länge kommer du att förvara vinerna? Hur stor yta har du till förfogande?

Olika typer av vinkylar

Vinkylarna finns i två olika varianter – förvaringsskåp och lagringsskåp. Ett förvaringsskåp är som ett vanligt kylskåp men är anpassat för vinflaskor. Dessa skåp har en termostat som hjälper dig att förvara vinerna i optimal temperatur.

Ett lagringsskåp är främst utformat för längre förvaring av vin. Ett sådant skåp är ett bra alternativ för dem som har en vinsamling men inte har tillgång till en vinkällare.

Lagringsskåp ger inte bara kontroll över temperaturen utan också luftfuktigheten i skåpet. Skåpen gör det möjligt att hålla luftfuktigheten på mellan 55–75 % vilket är optimalt för att korkarna inte ska torka i flaskorna.

När du köper en vinkyl är det bra att tänka på vilken typ av viner du kommer förvara och hur länge de kommer att lagras.

 

Storlek

Vinkylar finns i olika storlekar. Storleken är ofta det första att tänka på när du ska bestämma vilken modell du vill ha. Räkna hur många flaskor du har i nuläget och se till att få plats med det dubbla eftersom chansen är stor att din samling växer. Det är att rekommendera att välja en vinkyl med flyttbara hyllor eftersom vinflaskor inte alltid har samma format och storlek.

En detalj som brukar vara populär är om det går att dra ut hyllplanet och därmed läsa etiketterna – för att enkelt få tag på rätt vin snabbt.

 

Temperaturzoner

Olika temperaturzoner kan vara praktiskt i de fall att du vill kunna ta fram en flaska vin och dricka på direkten. Då har du i den ena zonen dina vita viner klara för servering med en temperatur på omkring 7–8 °C. I den andra zonen placerar du de röda vinerna på en temperatur på 17–18 °C.

 

Ljudnivå och energiförbrukning

Vinkylar tenderar att inte alltid stå på ett ostört ställe utan kan i vissa fall placera i uterummet eller vardagsrummet vilket gör det relevant att undersöka ljudnivån på vinkylarna. Om vinkylen placeras i ett sällskapsrum bör du välja en vinkyl med en ljudnivå på omkring 40 dB.

En annan faktor att ta hänsyn till är energiförbrukningen. En vinkyl ska som regel alltid vara påslagen vilken gör att hemmets energiförbrukning kan öka en aning. Välj därför en kyl med så bra energiklass som möjligt.

 

I vårt sortiment har vi både inbyggbara vinkylar och fristående vinkylar.

glas med vin kylt av vinkyl glas med vin kylt av vinkyl

Vanliga frågor om vinkyl

Vad gör en vinkyl?

En vinkyl kyler ditt vin till den perfekta temperaturen. Rätt temperatur på ditt vin är viktigt, det förhöjer smakupplevelsen och ser till att vinet håller sin spänst och fräschör till servering. Väljer du en vinkyl med två temperaturzoner kan du kyla både vitt och rött vin till korrekt temperatur.  

Är vinkyl bra?

Ja, en vinkyl är bra om du vill kontrollera temperaturen och därmed vinets karaktär och kvalitet. 

Hur kallt ska det vara i en vinkyl?

Se till att det är 8-10 grader i din vinkyl. Det är en bra grundregel, även om du kan "finstämma" ännu mer. 

Tänk så här:

VITT

Fylliga, smakrika, vita viner: Får gärna serveras upp till 12 grader för att all doft och smak ska komma till sin rätt.

Lättare viner: Servera gärna runt 6 grader, då kommer friskheten i vinet fram som allra bäst.

RÖTT

Röda viner: Temperaturen är optimal omkring 16–18 grader.

Lätta rödviner: Satsa på en lite lägre temperatur, cirka 14–16 grader.

Ska du förvara både vitt och rött gör du alltså rätt i att satsa på en vinkyl med två olika temperaturzoner. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris