Laddar...

Därför borde du byta ut dina gamla vitvaror

Svenska elpriser fortsätter att stiga. Ett sätt att minska elkostnaden är att byta ut dina gamla vitvaror mot nya, energisnåla apparater. Hur många år har dina vitvaror på nacken? 

 

Byt ut dina gamla vitvaror – så mycket pengar sparar du

Hushåll kan spara hundralappar på att byta ut sina gamla vitvaror, visar beräkningar från bland annat Eon och Råd & Rön. I den här guiden går vi igenom hur mycket kan du spara genom att uppgradera vitvarorna i hemmet.

 

ENERGISNÅLA KYLskåp OCH FRYSAR 

 • Kyl: Spara 150 kronor/år. Nya kylskåp drar 150kWh/år mindre än ett gammalt.
 • Frys: Spara 100 kronor/år. En tioårig frys drar 400 kWh/år, det är 100 kWh mer än ett strömsnålt frysskåp. 

Här hittar du fler energisnåla kylskåp, frysar och kombiskåp!

ENERGISNÅLA Diskmaskiner

 • Diskmaskin: Spara 200 kronor/år vid diskning en gång per dag.

Här hittar du fler energisnåla diskmaskiner!

ENERGISNÅLA tvättmaskiner & torktumlare

 • Tvättmaskin/Torktumlare: Spara pengar i tvättstugan! Anta att du tvättar fem gånger i veckan och torkar kläderna i tumlare eller skåp. Då kan du spara 150 kronor/år på tvättmaskinen, 900 kronor/år på tumlaren och 1 250 kronor på ett nytt torkskåp.

Här hittar du fler energisnåla tvättmaskiner och torktumlare!

 • Spis: Spara 200 kronor/år vid 10 timmars användning per vecka. En gammal spis med plattor drar 625 KwH, en keramisk häll 520 kWh och en induktionshäll 415 kWh.

Byt ut vitvaror som är tillverkade innan 2006

Utöver de ekonomiska besparingarna, gör du även en insats för miljön när du återvinner dem. Funderar du på att byta ut dina gamla vitvaror, samtidigt som du vill bidra till en bättre miljö och få mer över i plånboken varje månad? Då finns det några smarta saker att tänka på.

Naturskyddsföreningens rekommendation till konsumenter är att byta ut kyl och frys som är gjorda innan 2006. Enligt deras beräkningar så gynnar det miljön, förutsatt att vitvarorna återvinns samt att man ersätter dem med en ny, energisnål produkt. 

Elon kan hjälpa dig att återvinna gamla vitvaror när vi kör hem och installerar din nya kyl och frys. Det blir det bästa av två världar – du får nya maskiner, och de gamla kan göras om till ännu bättre vitvaror i framtiden!

Använd dina vitvaror på ett ansvarsfullt sätt

Att byta ut dina gamla vitvaror är ett första steg till att spara pengar. Men du bör även utnyttja dina vitvaror klokt. Tänk på följande saker:

 • Ställ aldrig in varm mat i kylen.
 • Frosta av frysen.
 • Tvätta med full maskin och lägre temperatur.
 • Låt inte spisfläkten gå i onödan (det drar ut värmen).
 • Använd eftervärmen från spis och ugn.
 • Stäng av din hemelektronik ordentligt när den inte används. Undvik att ha den på standby läge, de drar nämligen fortfarande el då.

Kom ihåg att sänka värmen i rum som sällan används, till exempel tvättstugan, hallen och gästrummet.

Läs mer: Energisäkra ditt hem  

Skaffa ett kylskåp med koll

Vitvaror som gör gott både för människa och miljö är en annan orsak till att byta ut dina gamla vitvaror. Hightech-kylen från Samsung med tre inbyggda kameror är ett exempel. Varje gång dörren på kylen stängs tas en bild på vad som finns i kylskåpet. Med hjälp av en app går det att ha stenkoll på vad som finns i kylen – även när man står i affären – och man slipper köpa hem onödiga råvaror. Som bonus kan kylskåpet hjälpa till att förgylla matlagningen genom att spela upp musik ur sin högtalare, läsa upp recept eller visa matlagningsprogram direkt på skärmen. 

Den nya kylan och ”smartare” vitvaror

Intresset för miljö och hållbarhet påverkar produktutvecklingen positivt. Kylskåp med olika kylzoner hjälper till att bevara maten fräsch längre så att vi tillsammans hjälps åt att minska matsvinnet.

Uppkopplade vitvaror når du från distans, vilket kan vara både bekvämt och tidsbesparande. Du kan exempelvis starta en maskin med tvätt när du är på jobbet så den är klar när du kommer hem, ta en titt i kylskåpet när du är i affären för att kolla vad som behöver fyllas på, eller slå på ugnen så att den är uppvärmd lagom tills du kommer hem. 

Byt ut dina gamla vitvaror ­– gör miljön (och plånboken) en tjänst

För att sammanfatta bör du alltså byta ut vitvaror som är tillverkade innan 2006. Det vinner både miljön och din plånbok på. Med nyare vitvaror får du bättre koll på vad som finns i kylskåpet – inga fler onödiga inköp med mat som aldrig äts upp. Använd dig av de nya kylzonerna så att maten är fräsch och håller längre!   

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här