Energisnåla vitvaror – så mycket sparar du

Svenska elpriser fortsätter att stiga. Ett sätt att minska elkostnaden är att byta ut dina gamla vitvaror mot nya, energisnåla apparater. Detta gäller speciellt modeller som är tillverkade innan 2006.

 

Innehåll:

  • Energisnåla kylskåp och frysar
  • Energisnåla diskmaskiner
  • Energisnåla tvättmaskiner och torktumlare
  • Byt ut vitvaror som är tillverkade innan 2006
  • Skaffa ett kylskåp med koll
  • Den nya kylan och ”smartare” vitvaror
  • Sammanfattning

 

Byt ut dina gamla vitvaror mot energisnåla alternativ

Hushåll kan spara hundralappar på att byta ut sina gamla vitvaror, visar beräkningar från bland annat Eon och Råd & Rön. I den här guiden går vi igenom hur mycket el du kan spara genom att uppgradera vitvarorna i hemmet. 

ENERGISNÅLA KYLSKÅP OCH FRYSAR 

  • Enligt Energimyndigheten drar en ny kombinerade kyl och frys ungefär 200 kilowatttimmar per år. 
  • För tio år sedan drog en kyl och frys dubbelt så mycket som en liknande modell drar idag.
  • För 15 år sedan drog den tre gånger mer jämfört med idag!

Här hittar du fler energisnåla kylskåp, frysar och kombiskåp!

ENERGISNÅLA DISKMASKINER

  • Diskmaskin: När du byter ut din 10 år gamla diskmaskin till en ny modell kan du spara över 200 kWh/år vid diskning en gång per dag.

Här hittar du fler energisnåla diskmaskiner!

ENERGISNÅLA TVÄTTMASKINER OCH TORKTUMLARE

  • Tvättmaskin: Äldre modeller drar cirka 1 500 W, medan nya tvättmaskiner är mer energisnåla och drar endast 400-800 W.
  • Torktumlare: Byt ut din gamla torktumlare som kan dra uppemot 2 500 W mot en ny modell som istället förbrukar cirka 1 000 kWh.
  • Torkskåp: Dagens torkskåp drar ungefär 1-2 kWh per torkomgång jämfört med en 20 år gammal modell som kan dra uppemot 6kWh per torkning. Du kan därmed spara 1 250 kronor per år genom att köpa ett nytt torkskåp!

Här hittar du fler energisnåla tvättmaskiner och torktumlare!

Byt ut vitvaror som är tillverkade innan 2006 

Utöver de ekonomiska besparingarna, gör du även en insats för miljön när du återvinner dem. Funderar du på att byta ut dina gamla vitvaror, samtidigt som du vill bidra till en bättre miljö och få mer över i plånboken varje månad? Då finns det några smarta saker att tänka på.

Naturskyddsföreningens rekommendation till konsumenter är att byta ut kyl och frys som är gjorda innan 2006. Enligt deras beräkningar så gynnar det miljön, förutsatt att vitvarorna återvinns samt att man ersätter dem med en ny, energisnål produkt. 

Elon kan hjälpa dig att återvinna gamla vitvaror när vi kör hem och installerar din nya kyl och frys. Det blir det bästa av två världar – du får nya maskiner, och de gamla kan göras om till ännu bättre vitvaror i framtiden!

Använd dina vitvaror på ett ansvarsfullt sätt

Att byta ut dina gamla vitvaror är ett första steg till att spara pengar. Men du bör även utnyttja dina vitvaror klokt. Tänk på följande saker:

  • Ställ aldrig in varm mat i kylen.
  • Frosta av frysen.
  • Tvätta med full maskin och lägre temperatur.
  • Låt inte spisfläkten gå i onödan (det drar ut värmen).
  • Använd eftervärmen från spis och ugn.
  • Stäng av din hemelektronik ordentligt när den inte används. Undvik att ha den på standby läge, de drar nämligen fortfarande el då.

Kom ihåg att sänka värmen i rum som sällan används, till exempel tvättstugan, hallen och gästrummet.

Läs mer: 20 tips för att spara el

Skaffa ett kylskåp med koll

Vitvaror som gör gott både för människa och miljö är en annan orsak till att byta ut dina gamla vitvaror. Hightech-kylen från Samsung med tre inbyggda kameror är ett exempel. Varje gång dörren på kylen stängs tas en bild på vad som finns i kylskåpet. Med hjälp av en app går det att ha stenkoll på vad som finns i kylen – även när man står i affären – och man slipper köpa hem onödiga råvaror. Som bonus kan kylskåpet hjälpa till att förgylla matlagningen genom att spela upp musik ur sin högtalare, läsa upp recept eller visa matlagningsprogram direkt på skärmen. 

Den nya kylan och ”smartare” vitvaror

Intresset för miljö och hållbarhet påverkar produktutvecklingen positivt. Kylskåp med olika kylzoner hjälper till att bevara maten fräsch längre så att vi tillsammans hjälps åt att minska matsvinnet.

Uppkopplade vitvaror når du från distans, vilket kan vara både bekvämt och tidsbesparande. Du kan exempelvis starta en maskin med tvätt när du är på jobbet så den är klar när du kommer hem, ta en titt i kylskåpet när du är i affären för att kolla vad som behöver fyllas på, eller slå på ugnen så att den är uppvärmd lagom tills du kommer hem. 

Byt ut dina gamla vitvaror ­– gör miljön (och plånboken) en tjänst

För att sammanfatta bör du alltså byta ut vitvaror som är tillverkade innan 2006. Det vinner både miljön och din plånbok på. Med nyare vitvaror får du bättre koll på vad som finns i kylskåpet – inga fler onödiga inköp med mat som aldrig äts upp. Använd dig av de nya kylzonerna så att maten är fräsch och håller längre!   

Relaterad läsning

Spara el i köket med elsmarta recept

Så mycket kan du spara med luftvärmepump

20 elspartips 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris