Bli en mästare på att spara el: 20 effektiva tips

Dagens elpriser ligger på historiskt höga nivåer. Men misströsta inte, vi har sammanställt en lista med tips för hur du enkelt och effektivt kan spara el hemma – bra för både plånbok och miljö! 

Sänk värmen och spara el 

Uppvärmning av hemmet står för majoriteten av din elförbrukning. I många fall kan det röra sig om så pass mycket som 70-80% och därför är eluppvärmningen området du bör börja med. Om du vill kan du starta med att sänka värmen i ett rum som inte används så ofta, som exempelvis hallen. Bara en grad lägre gör stor skillnad! Ett annat tips är att stänga av golvvärmen. Faktum är att 10 golvärme kvadratmeter förbrukar i snitt 2000 kWh/år. 

 

Tajma rätt 

När det kommer till att spara el hemma och dra ner på kostnaderna gör tidpunkten stor skillnad för dig som har timprisavtal. Tack vare schemaläggningsfunktionerna på dina apparater kan du till exempel se till att tvätta under nattetid, då elpriset är som lägst. Samma princip gäller även för din värmepump och laddning av elbil. 

 

Säg hejdå till gamla energitjuvar

Byt ut dina gamla vitvaror och spara el. I synnerhet är vitvaror av äldre modell riktiga energitjuvar och det kan därför vara en bra investering att köpa nya. Var även uppmärksam på energimärkningarna, de vägleder dig till att hitta de mest energisnåla alternativen. 

 

Låt LED-lampor leda vägen 

Fördelen med LED-lampor är många, men det bästa är kanske att de hjälper dig att spara el på ett enkelt sätt. Förutom energieffektiviteten, är de dessutom fria från giftigt kvicksilver som finns i vanliga glödlampor och lågenergilampor. 

Att byta ut gamla hushållsapparater mot nya, energisnålare alternativ är effektivt sätt att spara el. 

Se över dina elavtal

En viktig åtgärd för att göra ditt hem mer energisnålt, är att ta ett aktivt grepp kring dina elavtal. I regel är ett rörligt elpris mer lönsamt i längden. Tänk också på att de flesta elbolag tjänar pengar på att du ska förbruka mer el, inte mindre. Läs på och jämför! 

 

Investera i solceller

Det är visserligen en dyr historia om man satsar helhjärtat på att installera solceller på taket, med målet att de ska försörja hela husets elbehov. Men man måste inte börja så stort. Det räcker med att fixa solceller till utebelysningen, och du sparar många kronor på sikt. Har du sedan möjligheten att installera solceller som försörjer hela ditt elbehov är det i längden fantastiskt. Sannolikt är att du till och med kommer ha mer el än du behöver, och då kan du sälja den till andra och tjäna in en del av pengarna du lagt på installation och material.

 

Möblera inte framför element

Det kan vara en god idé att se över möbleringen hemma. Har du soffor, stolar, bänkar eller andra möbler som står framför element? Försök frigöra plats så värmen kan spridas bättre i rummen. Då kanske du kan sänka värmen med 1-2 grader. Även gardiner som hänger framför element kan lura din termostat så den tror att det är högre temperatur än vad det faktiskt är. 

 

Se över fönster och dörrar

En stor energibov är att dina fönster och dörrar faktiskt inte sluter tätt. Undersök därför om det behövs nya tätningslister, och installera det vid behov. Det kan på sikt sänka din energiförbrukning eftersom det håller inne värmen bättre.

 

Smarta upp hemmet och spara el på köpet

Att smarta upp hemmet gör det ännu enklare att styra och använda apparater och ljuskällor energieffektivt. Använd lamporna endast när de behövs genom uppkopplade rörelsesensorer i badrummet eller stäng av flera inaktiva apparater samtidigt genom en smidig app. 

 

11 snabba elsparare

Här nedan följer åtta smarta tips som du enkelt kan följa för att få ner din energiförbrukning redan idag!

 

 • Låt inga apparater stå på stand-by – stänga av dem helt istället. 
 • Ladda bara dina prylar när batteriet börjar bli ordentligt urladdat. Dra sedan ur sladden!
 • Ta som vana att alltid köra fulla tvätt- och diskmaskiner.
 • Släck efter dig och se hur påverkar din elräkning att släcka lampor i rum du inte befinner dig i.
 • Använd maskinernas energisnåla program, de går ofta under benämningen "eko". 
 • Frosta av kyl och frys – onödig frost drar onödig el. 
 • Duscha kortare tid och i lägre temperatur. 
 • Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt, den drar ut stora mängder varmluft. Här kan en kolfilterfläkt vara ett bra alternativ, den renar luften för att sedan återcirkulerar den. 
 • Glöm inte att stäng av element, handdukstorkar, golvvärme och liknande apparater när du är bortrest. 
 • Låt tvätten lufttorka ibland. En torktumlare suger åt sig upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin, och torkskåpet upp till åtta (!) gånger så mycket el. 

 • Är din ventilation inte den bästa kanske du behöver vädra mer ofta än sällan. Gör det då ordentligt, med vidöppna fönster och korsdrag, i max fem minuter, istället för att öppna ett fönster på glänt i flera timmar.

 

Att spara el behöver inte vara så mycket krångligare än så här. För frågor finns Elon alltid här för dig. Lycka till – och snåla på!

 

RELATERAD LÄSNING

Byt ut din gamla vitvaror och spara el

Spara pengar med luftvärmepump 

Minska matsvinnet

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris