Led-slingor – perfekt för att skapa mysig stämning

Led-ljusslingor är perfekt för dig som vill skapa en mysig stämning inne eller ute. De kräver inga speciella uttag för lampor och det blir därför väldigt lätt att installera och flytta runt i ditt hem. Vi tipsar om hur du kan använda dig av led-slingor för att höja mysfaktorn. 

Det finns ljusslingor för olika tillfällen och för både inom- och utomhusbruk. På Elon har vi både varmvita led-slingor och färgade.


En del slingor är batteridrivna och funkar bra där det inte finns el, medan andra är nätdrivna och behöver kopplas in i eluttag.


Det finns slingor i olika längder, och med allt från fem till över 100 lampor. Fundera över vad du tänkt ha led-slingan till och vad som passar bäst där du tänkt lysa upp!

Led-slingor lyser upp kvällen

Det finns ljusslingor för olika tillfällen och för både inomhus- och utomhusbruk. Fördelen med att ha led-slingor hemma är att de ger ett jämnt fördelat ljus – och dessutom finns de i olika former och färger. Vi har färgrika, mönstrade och varmvita led-slingor som passar till olika typer av tillfällen. En annan fördel med led-slingor är att de är väldigt smidiga att sätta upp och ta ner. Perfekt för en upplyst kväll på balkongen.

Batteri- eller eldrivna led-slingor?

En del led-slingor är batteridrivna och funkar bra där det inte finns el, medan andra är nätdrivna och behöver kopplas in i eluttag. Beroende på vad du har för behov och vilka förutsättningar du har med en led-slinga så kan du välja antingen en el- eller batteridriven modell. Om du har planerat att använda slingan dagligen på ett ställe där det finns tillgång till ett eluttag kan en nätdriven led-slinga vara att föredra. På så vis behöver du inte bekymra dig om att ljuset blir svagare med tiden, eller att byta batterier. Dessutom kan du koppla den till en strömadapter med timer eller fjärrstyrning för att sätta på och av ljuset. 

För en mer flexibel användning är det batteridrivna alternativet fördelaktigt. Det binder inte led-slingan till någon speciell plats och blir därför ännu lättare att flytta och sätta upp, i och med att du inte behöver ansluta den till något eluttag. 

Tips på användningsområden

Under årets mörkaste månader kan ljusslingor pigga upp i vardagen. Men de passar även bra för att skapa härlig stämning ute under ljumma sommarkvällar. Här tipsar vi om hur du kan använda slingor inne och ute:

Led-slingor inomhus

 • Piffa till dukningen med en ledslinga som slingrar sig över bordet. Passar även fint ihop med blomsterarrangemang!
 • Häng dekorativa partyslingor i taket när du ska ha fest.
 • Placera en led-slinga i en glasburk eller vas och vips har du en mysig lampa!
 • Skapa en mysig stämning genom att hänga en led-slinga i fönstret. Kanske kan du linda den lite löst kring gardinstången?
 • Det är även fint att hänga belysning längs med sidan av en bokhylla.  

Led-slingor utomhus

 • Använd dig av naturen för att hänga upp belysningen. Kanske en gren kan funka fint för att linda en eller flera led-slingor runt. 
 • Bygg ett tak eller stjärnhimmel över uteplatsen med slingor som du fäster i stolpar i marken eller mellan träd eller byggnader.
 • Belys buskar med led-lampor för att få mer ljus i trädgården.
 • Lägg ner led-slingor i dina utomhuslyktor så kan de komma till användning även när du inte har levande ljus i dem.
 • Har du en balkong eller terrass är det fint att hänga en slinga på räcket.
 • Har du tak över balkongen? Då kan du fästa slingan i taket eller i fästet till räcket på balkongen ovanför, och låta led-slingor bilda ett tak.

 

10 eller 200 ljuskällor i led-slingan?

I stort sett alla led-slingor kan skapa en mysig belysning i hemmet om de används på rätt sätt. Däremot så finns det olika typer av led-slingor – och framför allt kan det vara stor skillnad på antalet ljuskällor i slingan. I till exempel julgranen är det traditionellt sett många små ljuskällor, medan en upplyst bokhylla eventuellt har färre och lite större ljuskällor som lyser upp. Innan du väljer typ av ljusslinga är det bra om du har tänkt ut var den ska placeras i första hand och vilket typ av ljus du vill ha. Oavsett vilken typ du väljer så blir det, med hjälp av led-slingor, ett jämnt fördelat ljus. Däremot kan det skilja sig lite grann på en slinga med 10 ljuskällor jämfört med 200 stycken. 


Längden på led-slingor är också viktig – du vill inte ha en för kort slinga som ger för lite ljus och du vill inte ha sladdar drällandes om du ska använda den till en mindre yta. I vårt sortiment finns led-slingor för både inomhus- och utomhusbruk i olika längd för att du ska kunna ge ditt hem det optimala ljuslyftet. 

Led-slingor – mer än bara ljus 

Huvudsyftet med en led-slinga är förstås att ge ljus i rummet – antingen för att skapa en välkomnande miljö utomhus eller för att bilda en mysig stämning inomhus. Det är också en inredningsdetalj som kan få hemmet att se ännu trevligare ut, trots att ljuset inte är på. Du kan till exempel välja designade led-slingor med dovt färgade bollar vilket ger en mjuk känsla i rummet. Eller stjärnformade ljuskällor i slingan som passar perfekt till ett barnrum – oavsett om de lyser eller inte.  

Led-slingor med ljus i olika färger

Med led-slingor kan du styra vilken typ av ljus du vill ha där hemma. Med tanke på att en led-slinga innehåller många mindre ljuskällor skapar det en trevlig ljussättning och beroende på vilken typ av ljus du väljer så kan du styra stämningen. Led-slingor med amber, eller bärnstensfärg, ger ett aningen mörkare ljus med nyanser av orange, vilket kan skapa en extra dimension av mys. Slingor med dekorativa och omslutande kupor kan förändra ljuset i rummet beroende på vilken färg kuporna har. Genom att använda en annan ljusnyans än den som kommer från taklampan så kan du skapa zoner i rummet som ger en ny typ stämning. 


Fixa feststämningen med färgglada led-slingor

En garanterad stämningshöjare till hemmafesten är led-slingor som lyser i regnbågens alla färger. En klassiker som uppskattas av både vuxna och barn och passar perfekt om det finns utrymme för lite dans. Enkel att sätta upp och lätt att koppla ner och lägga undan i en liten låda tills nästa gång det är tid för festligheter. En färgglad led-slinga gör sig även bra i julgranen för att komplettera julkulorna med ännu mer färg och finess.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris