Så mycket el drar en luftvärmepump

Med luftvärmepump kan du få ner ditt hushålls värmekostnad mycket, men det finns några viktiga saker att tänka på. Vår expert på luftvärmepumpar, Stefan Navrozidis från Elon Lilla Edet, tipsar om hur du kan spara ännu mer pengar och samtidigt få bättre komfort hemma.

Vad kostar det att värma upp ett hus med luftvärmepump?

Alla hus är unika, men besparingen på luftvärmepump jämfört med el-element är ofta 30-50 procent. Det beror lite på var man bor, skillnad mellan Skåne och Norrland exempelvis. I en normalvilla som har takhöjd 2,4 m och treglasfönster, då är det mer mot 50 procent. Jag frågar ofta kunderna hur mycket de förbrukar per år, och börjar i den ändan.

 

Hur fungerar en luftvärmepump och varför är dess elförbrukning viktig att förstå?

Förenklat är en luftvärmepump som ett kylskåp, fast tvärtom. Pumpen tar värme från luften och sprider den i husets olika rum. Med moderna luftvärmepumpar har det blivit ett effektivt sätt att värma upp hus och samtidigt minska energikostnaden. Innan man köper en värmepump är det viktigt att undersöka elförbrukning för olika modeller, en pump som är dyrare i inköp kan ofta vara mer energieffektiv och därmed vara en bättre investering på sikt.

Vilka faktorer påverkar elförbrukningen hos en luftvärmepump?

Största faktorerna för elförbrukningen är så klart utomhustemperaturen och hur bra isolerat ditt hus är, med bra isolering kan du behålla värmen mer effektivt. Sen kommer det också till vilken temperatur du ställer in på luftvärmepumpen, om du kan nöja dig med något lägre inomhustemperatur under de kalla årstiderna kan du så klart spara mer pengar.

Hur stor är skillnaden mellan olika energiklasser?

A++ och A+++ är de två bästa energiklasserna idag. Du ska kolla på energiklasserrna och välja så hög som möjligt. Verkningsgraden på pumparna visas med energiklassen. Pumpar med högre energiklass kostar lite mer, men det kommer löna sig med tanke på elpriserna. 

Vad är COP (Coefficient of Performance) och hur påverkar det elförbrukningen hos en värmepump?

COP kan översättas med värmefaktor och det används för att mäta hur effektiva värmepumpar, kylskåp och air condition-system är. Många leverantörer anger också energiåtgång vid en viss utomhustemperatur, när det går ner mot minusgrader. På Elons hemsida kan man se det i produktens faktablad. Kolla vilken effekt man får ut vid olika temperaturer, utgå från var du bor och temperaturer det brukar vara där.

Pumpen som kostar 2 000 kronor mer kanske hämtar hem den kostnaden i minskad elförbrukning, särskilt under hela sin livstid. Självklart kan du få råd kring detta med din lokala Elon-handlare.

Hur kan man beräkna och jämföra elförbrukningen hos olika pumpar?

Börja med att kolla energiklass, dyk sedan ner i COP-värde vid olika temperaturer.

Tänk att den ska ha så bra COP-värde som möjligt vid din “normala” vintertemperatur där du bor, elen är ju dyrast på vintern.

Hur påverkas elförbrukningen av rengöring av pumpen?

En luftvärmepump med filter och damm mellan lamellerna får svårt att sprida värmen, det är helt avgörande att du sköter rengöring av filter. Pumpen får jobba hårdare, men du får ändå inte ut någon värme eller kyla därifrån. Det kostar dig mer pengar, men du får inte bra resultat. Du får bra tips och råd i vår artikel Så rengör du din luftvärmepump.

Ska jag köpa en billig luftvärmepump eller lönar sig en mer exklusiv modell?

När elpriserna är höga betalar en sån investering tillbaka på bara något år. Det var skillnad när kilowattpriset var 30-40 öre, då tog det längre tid. 

Är det lönsamt att stänga av luftvärmepumpen när elen är som dyrast på dygnet?

Man brukar säga att en elbil ska laddas på natten, då är elen oftast billigast. När det gäller luftvärmepumpar är det inte lika enkelt. Vi säger att du har har 22 grader hemma, vill gå ner till 19 grader för att spara lite pengar när elen är dyr, ofta under dagtid. Allt blir kallare hemma då. På kvällen när du drar upp temperaturen ska allt bli varmt igen, möbler och så vidare, inte bara luften.

En mer jämn temperatur är bättre än att sänka och höja. När det ska värmas upp igen, då kanske du till och med förbrukar mer. Själv skulle jag inte välja att göra så. Jag tycker man ska hitta en temperatur man trivs med. 

Hur påverkar fläkthastighet elförbrukning för en luftvärmepump?

För effektiv uppvärmning ska man ha hög fläkthastighet, så värmen sprids i hela huset. Själva fläkten drar inte mycket el, men sprider värmen mycket effektivt, då blir det behagligare inomhusmiljö. Har man luftvärmepump i hallen kanske man kan acceptera högre volym från fläkten än om man har den i sitt sovrum.

Om du har hastighet 1-2 på hösten med 10 plusgrader så räcker det ofta. När vintern kommer måste du höja fläkthastigheten så värmen sprids mer i hela huset.


Luftvärmepump och elförbrukning

Så hur mycket el drar då en luftvärmepump? Det är en vanligt förekommande fråga och fullt naturligt för den som vill få en uppfattning om hur det påverkar elräkningen. 

Effektförbrukningen för en luftvärmepump vid uppvärmning beror på en mängd olika faktorer som temperaturförhållanden, klimatzon, tid på året, isoleringen i byggnaden, byggnadens storlek, modell, kapacitet och så vidare. Elförbrukningen varierar också på om luftvärmepumpen ska värma eller kyla ett hus.

Ett schablonmässigt och väldigt generellt svar på frågan om hur mycket el en luftvärmepump drar är mellan 0,5 kW till 1,5 kW i timmen. Men det kan så klart variera stort beroende på ovan nämna delar och under vissa förhållanden kan KW-förbrukningen klättra uppåt.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris