Kyla huset med värmepump - så gör du

Visste du att du kan använda en luftvärmepump för att kyla ditt hem? Vanligtvis används värmepump som värmekälla under de kalla vintermånaderna, men det går lika bra att använda den sommartid för att få in lite svalka i huset. Den är dessutom ett perfekt alternativ för dig som saknar luftkonditionering inomhus eller vill komplettera med ett till kylningsalternativ.

I Elons sortiment finns det värmepumpar från olika varumärken. Välj mellan olika modeller från Canvac, Daikin och Fuji Electric.

I den här guiden går vi igenom följande:

  • Kyla huset med värmepump
  • Använd luftvärmepump för kyla
  • Hur mycket el drar en luftvärmepump vid kyla?
  • Vanliga frågor

Kyla huset med värmepump

Luftvärmepumpen är reversibel. Det innebär att du kan växla mellan uppvärmning och nedkylning – vilket är perfekt om vill kunna använda den som AC under heta sommardagar.

Kylan har vanligen inte samma räckvidd som värmen, men är perfekt för exempelvis ett sovrum. Tänk på att kyldrift kan skapa kondens, därför det är viktigt att diskutera det önskemålet med installatören så att kondensvatten kan ledas bort.

Fördelar med luftvärmepump:

  • Kan användas året runt
  • Den både värmer och kyler ditt hem
  • Kan användas istället för AC

Använda luftvärmepump för kyla

Luftvärmepump används framförallt i hus, men kan även användas i fritidshus och garage. 

För att kyla huset med värmepump behöver du först installera enheten i ditt hem. Luftvärmepumpar måste enligt lag installeras av en installatör med personligt certifikat. Vi kan hjälpa dig installera din värmepump.

Det är viktigt att rensa avrinningshålet på luftvärmepumpen för att inte vatten ska komma in när man kör på kylläget.

Hur mycket el drar en luftvärmepump AC vid kyla?

Vad kostar det att köra kyla med luftvärmepump? Hur mycket el som faktiskt kommer dras bero på vilken elnätsleverantör du har, elpriset, storleken på ditt hem och hur mycket värmepumpen drar samt hur ofta den är igång för att kyla huset.

Men låt oss säga att elpriset ligger på cirka 1 krona/kWh och att din luftvärmepump drar 1000W i kyldrift. Om du då har igång pumpen tre timmar varje dag under juli och augusti kommer det kosta dig ungefär 180 kronor för hela perioden.

Vanliga frågor om luftvärmepump kyla

Kan en luftvärmepump kyla?

Ja, alla luftvärmepumpar kan kyla och kan därmed användas som AC vid höga temperaturer. En del modeller är till och med främst avsedda för kyla. 

Hur mycket kan en värmepump kyla?

Hos Elon hittar du modeller som kan kyla ytor upp till 200 m².  

Vad kostar det att kyla med luftvärmepump?

Den faktiska kostnaden beror på vilken elnätsleverantör du har, elpriset, hur mycket värmepumpen drar, hur stort ditt hus är och hur ofta och länge du har igång värmepumpen. 

 Med ett elpris på cirka 1 krona/kWh och en luftvärmepump som drar 1000W i kyldrift kommer det kosta dig cirka 180 kronor för en tvåmånadersperiod där du har igång pumpen 3 per dag. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris