Guide till luftvärmepumpens funktioner

Har du bestämt dig för att en luftvärmepump är den värmekälla du vill ha i ditt hus? Då är nästa steg att fundera över vilka funktioner du vill ha. Vill du kunna styra den på distans? Eller kanske en med möjlighet till underhållsvärme? Olika modeller kan ha lite olika funktioner. Fundera igenom vad som är viktigt för dig och leta efter en modell som motsvarar det du söker.

Här är ett par frågor kring luftvärmepumparnas funktioner, och svar på dessa från våra experter.

 

Innehåll: 

  • Varför luftvärmepump med wifi?
  • Ska luftvärmepumpen alltid vara på?
  • Vad betyder autoläge?
  • Doldis-funktion på luftvärmepumpen?
  • Tyst luftvärmepump?

Varför luftvärmepump med wifi?

Vissa pumpar kan vara anslutna till trådlöst nätverk. Vad är fördelen med det?

Wifi-anslutning är en mycket användbar funktion om luftvärmepumpen ska sitta i ett fritidshus. Många vill kanske höja upp värmen när man åker ut en torsdag-fredagkväll och det är lite kyligt. Sätt på värmen, på distans, dagen innan så är det varmt och skönt när du kommer fram!

Fördelen med att styra luftvärmepumpen från en app i mobilen är att du har möjlighet att se om det uppstått något problem, eller att se vilken temperatur du har i stugan.

Ska du ha pumpen i din bostad är kanske wifi-funktionen av mindre värde. 

Ska luftvärmepumpen alltid vara på?

Hur ska man ha pumpen inställd på hösten? Ska man alltid ha den igång eller bara ibland?

Stänga av och på den – nej, det kostar nästan mer och du kan lika gärna låta den gå istället. Det är vår rekommendation i alla fall.

Vad betyder autoläge?

Med autoläget så kan man både kyla och värma huset beroende på temperatur. Säg att du ställer in pumpen på 22 grader och det blir 23 grader, då vill pumpen göra sig av med den effekten den har producerat för värmen, så börjar den kyla. Och då får du lite motverkande effekt. Sedan när det börjar bli för kallt, så börjar den värma. Kort sagt: autoläget tycker vi inte att man ska köra, utan antingen väljer man att ha det varmt eller kallt. Ställer du in den på 22 grader så försöker den hålla 22 grader.

Doldis-funktion på luftvärmepumpen?

Finns det någon smidig funktion som många inte upptäckt?

Nej, de funktioner som finns är väl kända. Två funktioner vi kan tipsa om är brasläget, och att kunna gå ner till 10 grader för underhållsvärme. Luftvärmepumpar är ganska enkla – det är av och på, höj och sänk.

Det är viktigt att ha tålamod när man ställer in pumpen, det kan ta ett litet tag innan den till exempel når den värme som önskas.

Tyst luftvärmepump?

Hur mycket låter en luftvärmepump? Måste man acceptera fläktljud?

Vill man att luften ska gå runt måste man tyvärr acceptera fläktljud. Men luftvärmepumparna är idag rent generellt tysta.

Oftast tar det en eller två dagar innan man vänjer sig vid ljudet. Störs man av ljudet, till exempel i sovrummet kan man stänga av luftvärmepumpen på natten, och så får värmen stiga succesivt. Det finns timer på de flesta pumpar, så det går att ställa in att den ska slås av efter ett visst klockslag.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris