Vilken är den bästa luftvärmepumpen?

En luftvärmepump är ett bra komplement till ditt befintliga värmesystem om du vill sänka din uppvärmningskostnad och samtidigt få en bättre inomhusmiljö. När du sänker din uppvärmningskostnad gör du samtidigt en insats för miljön. Men vilken luftvärmepump ska man köpa? Vi tipsar om hur du väljer bästa luftvärmepumpen för dina behov.


Innehåll:

  • Vilka faktorer är viktiga för mitt val?
  • Våra luftvärmepumpar
  • Luftvärmepump pris 
  • Tekniska finesser
  • Hur fungerar en värmepump?
  • Frågor och svar

Vilka faktorer är viktiga för mitt val?

Om du ställer dig frågan: "Vilken värmepump ska jag välja?" finns det några faktorer som kan vara bra att tänka på innan du tar ditt beslut:

HUR STOR LUFTVÄRMEPUMP BEHÖVER JAG?

Välj en luftvärmepump som är anpassad för storleken på ditt hus. Pumparna har olika dimensioner och vilken du ska välja beror på hur stor yta som ska värmas upp och vilken uppvärmning du har idag för att hålla huset varmt.

HUR STOR YTA SKA JAG VÄRMA UPP?

Behöver du en pålitlig källa för jämn värme i hela huset är den bästa luftvärmepumpen en kraftfull modell. Ofta står det i produktinformationen hur många kvadratmeter pumparna klarar av att värma upp. Detta mått ska ses som en fingervisning om kapacitet – men du bör ha i åtanke att det gäller för moderna hus med öppen planlösning och högt i tak.

– En god idé är att överdimensionera värmepumpen litegrann jämfört med ytan, så att värmen räcker till även när det är som allra kallast utomhus, säger Henrik Tjärnberg, expert på inomhusklimat hos Elon.

– Har du god marginal så behöver inte heller pumpen arbeta lika mycket och då sparar du energi.

Ska du värma upp ett garage eller en mindre del av huset? Då kan du titta efter en basmodell istället. Tänk på att en luft­värmepump behöver kombineras med en annan värmekälla för kalla perioder.

UTOMHUSTEMPERATUREN

Kan termometern sjunka ordentligt under nollan där du bor? I så fall behövs en kraftfull luftvärmepump.

Men det är inte bara utomhus­temperaturen som spelar in. Husets isolering är också avgörande. Bor du i ett äldre och dragigt hus kan du inte bara räkna på kvadratmeterytan.

Det bästa är då att boka ett hembesök av en installatör, som utifrån husets förutsättningar kan ge rekommendationer om den bästa luftvärmepumpen. Kom ihåg att en luftvärmepump aldrig kan vara din enda värmekälla. Du behöver ha en kompletterande värmekälla när det är som kallast ute, till exempel element eller kamin.

INOMHUSLUFTEN

Behöver du renare luft inomhus? Något många inte vet är att luftvärmepumpar också ger dig fräschare inomhusluft. Eftersom värmepumpen sätter igång en hälsosam luftcirkulation som motverkar fukt och mögel i huset, samt att innerdelens luftfilter renar luften, får du ett bättre inomhusklimat.

Inbyggda filter i pumpen fångar upp damm, pollen och lukter vilket ger dig ren luft i hemmet. Vid kyldrift avfuktas dessutom luften i din bostad, vilket bidrar till ett behagligt klimat och en förbättrad inomhusmiljö.


HUR MYCKET LÅTER EN LUFTVÄRMEPUMP?

En luftvärmepump består av två delar, en del sitter på utsidan av huset och tar upp värme/energi från utomhusluften. Den andra delen sitter inne i huset och sprider värmen via en fläkt. Vägghängda modeller är vanligast medan golvmodellerna är mycket tysta samtidigt som de sprider värmen utmed golvet. Ljudnivån är en viktig detalj och står beskriven i specifikationen i form av decibel (dB).

– Mest ljud skapar dock utomhusdelen på vintern när det skapar resonans i ytterväggen, säger Henrik Tjärnberg.

Våra luftvärmepumpar

Elon erbjuder luftvärmepumpar från marknadens ledande aktörer. Nedan kan du se en beskrivning av de olika varumärkena. Varje märke har pumpar i olika klasser. Vanligt brukar man dela in pumparna efter följande behov:

  • Kraftpaket. De största pumparna som ska täcka mest yta och klara låga temperaturer.
  • Basmodeller. För en mindre eller mellanstor villa.
  • Smarta utrymmeslösningar. Små pumpar som tar mindre plats i hemmet. Idealiskt för de minsta behoven, exempelvis stuga på tomten eller garage.

Canvac

Elons eget märke som funnits på marknaden i många år. Våra pumpar tillverkas av en av världens största tillverkare. Canvac har en pump i varje klass.

Fuji

Ett driftsäkert märke som Elon har erbjudit i många år. Även om tillverkaren är japansk så anpassas pumparna efter ett nordiskt klimat, precis som Elons andra pumpar.

Daikin

Världens största värmepumpstillverkare. Daikin har lett utvecklingen under lång tid och inspirerat branschen att ta nya steg.

Luftvärmepump pris 

Så, vad kostar en värmepump? Hos Elon finns det pumpar i olika prisklasser, du kan hitta modeller som kostar allt från 9 995 kronor till 22 990 kronor. Populära värmepumpar från Canvac, Daikin och Fuji kostar i genomsnitt cirka 16 000 kronor.   

Läs vad det kostar att installera en luftvärmepump.

Så mycket kan du spara i vinter om du byter ut din befintliga värmekälla mot en värmepump

 

Tekniska finesser

Att kunna styra sin pump via en app är idag en vanlig funktion. För det behöver apparaten ha en internetuppkoppling.

Med din mobil kan du då höja, sänka och schemalägga värmen – var du än är så att det alltid är behaglig temperatur när du kommer hem. Många uppskattar även att sätta igång pumpen i god tid innan man anländer till sommarstugan.

En funktion som kommit på senaste tiden är energibesparing, den så kallade kaminfunktionen. Det innebär att värmepumpen samverkar med en öppen spis eller kamin för att inte dra för mycket energi i onödan. Medan kaminen värmer huset, arbetar pumpens fläktar för att sprida värmen i huset.

Läs frågor och svar om smarta funktioner.

Frågor och svar om luftvärmepumpar

Det finns en del att fundera kring när du bestämt dig för att en luftvärmepump är den värmekälla du vill ha. Här har vi sammanställt frågor inför köpet – och våra experters svar.

HUR FUNGERAR EN LUFTVÄRMEPUMP?

En luftvärmepump är en värmekälla som värmer ditt hus på vintern - men den kan även användas för att kyla huset på sommaren. Den förbättrar dessutom inomhusluften genom att cirkulera luften, oavsett om den värmer eller kyler hemmet. I varje pump sitter ett filter som fångar upp smuts och dammpartiklar, vilket ser till att hålla luften ren och fräsch. 

HUR STOR LUFTVÄRMEPUMP BEHÖVER JAG?

Fråga: Jag ska installera värmepump i ett nybyggt uterum med isolerad platta och 3-glasfönster. Uterummet är 18 kvadratmeter.

Svar: Vi rekommenderar en luftvärmepump på minst 4,5 kilowatt, för då klarar den temperaturer ända vägen ner till 20–25 minusgrader. Det kan vara svårt att få tag på pumpar som är så mycket mindre än 4,5 kilowatt. Vi rekommenderar också ett stödelement vid riktigt kalla dagar.

VAD KOSTAR EN LUFTVÄRMEPUMP TILL EN 140 KVADRATMETER STOR VILLA?

Svar: Vi rekommenderar en luftvärmepump från 6 kilowatt och uppåt för ett hus på 140 kvadratmeter. Dessa modeller brukar starta på 18 500 kronor inklusive standardmontering efter ROT-avdrag och går upp till 25 000–26 000 kronor. Det finns även ännu kraftigare och dyrare modeller men oftast hamnar man mellan 18 500 och 25 000 kronor. Då får du en bra pump som fungerar för ändamålet.

HUR STOR PUMP BÖR MAN HA TILL ETT 1 ½-PLANSHUS PÅ 165 KVADRATMETER?

Svar: I ett sådant hus bör luftvärmepumpen sitta på nedervåningen, eftersom värmen stiger uppåt. Dock beror det lite på ventilationen i huset, hur mycket av värmen som kommer upp till ovanvåningen. I vissa hus kan trappan blockera värmen, på grund av att ventilationen inte för upp värmen som den ska. Ett förslag då är att ha två pumpar, en på varje våning.

För att avgöra vilken lösning som passar bäst är vår rekommendation att boka ett hembesök av en installatör som är van vid liknande situationer. Du kan boka ett hembesök via din lokala butik.

HUR KRAFTIG VÄRMEPUMP BEHÖVER JAG TILL ETT HUS PÅ 90 KVADRATMETER?

Svar: Runt 5 kilowatt, borde räcka för detta hus.

BÖR JAG ÖVERDIMENSIONERA LUFTVÄRMEPUMPEN? 

Fråga: Om jag köper en pump som är lämplig till 100 kvadratmeter, och huset är på 90 – bör jag då köpa en för exempelvis 130 kvadrat, för att överdimensionera då huset är mycket dåligt isolerat?

Svar: Ja, det kan man nog göra i det här fallet. I det här fallet då huset är mycket dåligt isolerat så tappar man ju mycket värme eller kyla i huset.

Vanligtvis när det gäller för stor pump och för små utrymmen – alltså att överdimensionera för mycket – slår pumpen av och på. Dessa korta pauser gör att pumpen slits lite snabbare. Därför rekommenderar vi i de flesta fall att man ska anpassa pumpen efter storleken på huset, kanske något överdimensionerad.

I detta fall med ett stort värmebortfall i och med den dåliga isoleringen så är det bättre att kliva upp ett snäpp. Och skillnaden i pris mellan att köpa en på 5 kilowatt och en på 6–6,5 kilowatt är inte stor. Anpassa valet av luftvärmepump efter husets behov.

HUR SKA VI TÄNKA KRING ENERGISNÅL LUFTVÄRMEPUMP I GARAGET?

Fråga: Vi har ett nybyggt garage på 56 kvadratmeter som vi vill ha värme i. Hur löser vi detta utan att det drar för mycket el?

Svar: Det beror på hur varmt man vill ha i garaget. De flesta pumpar vi säljer i dag har en underhållsvärmesfunktion på 10 grader och det är att rekommendera om man vill hålla nere kostnaderna i garaget.

Men det är svårt att säga exakt för det beror också på andra faktorer som till exempel isoleringen. En 10-gradersfunktionspump kan i alla fall bidra till att hålla nere kostnaderna. Vill man ha varmare än så är det bra att ha detta i åtanke redan när man väljer luftvärmepump.

GÖR NI HEMBESÖK?

Fråga: Kan ni komma hem och se om planlösningen är lämplig för en luft-luftvärmepump? Är det i sådana fall utan köptvång?

Svar: Det är absolut inget köptvång när vi gör hembesök. Hembesök görs av de flesta Elon-butiker ute i landet men det kan variera. Fråga alltid din närmaste butik så hjälper de dig.

Läs mer om installation av luftvärmepump här!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris