Frågor om skötsel och underhåll av luftvärmepumpar

För att luftvärmepumpen ska fungera optimalt med låg elförbrukning, och hålla länge, är det viktigt att ta hand om den. Vår expert på luftvärmepumpar, Stefan Navrozidis från Elon Lilla Edet tipsar om hur du kan rengöra pumpen för att säkra ett bra luftflöde.

Hur rengör jag luftvärmepumpen, steg för steg?

  1. Dammsug filter och lameller varannan vecka när pumpen används. Det tar bara en minut.
  2. Stäng av pumpen.
  3. Dammsug filter och lameller. Sänk gärna effekten när du dammsuger filtret, så det inte tar skada. Var särskilt försiktig med lamellerna.
  4. Sätt tillbaka filter.
  5. Slå på pumpen igen.

Säsongsrengöring av luftvärmepump

Inför varje “kall säsong” rengör du med en flaska rengöringsspray som du så klart kan köpa hos din Elon-handlare. Använder du rengöringssprejen kontinuerligt får du upp till 30 procent bättre luftflöde.

  1. Stäng av pumpen och låt den vara avstängd i 10 minuter.
  2. Öppna luftvärmepump och plocka bort filter.
  3. Spraya enligt instruktioner på sprayflaskan där du kommer åt, kom ihåg att skydda elektronikkomponenter från att bli blöta. Låt verka 10 minuter.
  4. Skölj ur sprejflaskan och fyll den med vatten. Spreja med vatten för att skölja bort rengöringsmedlet. Upprepa två gånger. Pumpen kommer att blåsa allt torrt och eventuellt överflöd i maskinen kommer dräneras ut. Om du gör denna rengöring håller maskinen längre och blir mer effektiv.
  5. Sätt tillbaka filter, stäng och koppla till el igen.

Varför ska man rengöra sin luftvärmepump?

Om du rengör din luftvärmepump kontinuerligt får låg elförbrukning och maximal effekt. En luftvärmepump med filter och damm mellan lamellerna får svårt att sprida värmen, det är helt avgörande att du sköter rengöring av filter. Pumpen får jobba hårdare, men du får ändå inte ut någon värme eller kyla därifrån. Det kostar dig mer pengar, men du får inte bra resultat. En annan positiv sak med luftvärmepump som många inte tänker på är att det är en väldigt bra luftrenare också. Det tar bort mycket damm som ligger i luften och man slipper därför städa lika mycket.

Vilka delar ska rengöras regelbundet?

Filter är det viktigaste att rengöra, självklart ska du även torka bort damm som finns på inomhusdelen när du dammtorkar resten av huset. Inför varje “kall säsong” ska man även rengöra andra delar med ett speciellt spray, se instruktioner längre ner i denna text. För utomhusdelen är det viktigt att det inte finns något som blockerar under eller framför. På vintern är det viktigt att se till så det inte bildas is under utomhusdelen av luftvärmepumpen.

Vilka verktyg och produkter behövs?

För säsongsrengöring rekommenderas särskild rengöringsspray som säljs av Elon. I övrigt behöver du bara en vanlig dammsugare, gärna med en liten borste så att du inte förstör filter eller lameller.

Hur ofta ska jag rengöra värmepumpen?

Om pumpen värmer dåligt, kolla om det är damm i filtret. När du ändå har dammsugaren framme, dammsug även filterna. Det tar ingen tid alls. Rengör filter varannan eller i alla fall var fjärde vecka. Det ska inte gå flera månader, då har du gjort bort dig.

Ska jag göra extra rent under någon särskild säsong?

Om du dammsuger filter varannan vecka och kör rengöring med spray på hösten behövs det inte.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris