Laddar...

Frågor om skötsel och underhåll av luftvärmepumpar

För att luftvärmepumpen ska fungera optimalt, och hålla länge, är det viktigt att ta hand om den. Våra experter tipsar om hur du kan rengöra pumpen för att säkra ett bra luftflöde.

Hur rengör man luftvärmepumpen?

Jag har haft min luftvärmepump i två år. Bör jag rengöra den? Ska jag ta av skalet?

Ska du inte gå igenom hela maskinen för en grundligare typ av rengöring, behöver du inte ta av skalet. Det räcker oftast med att rengöra din luftvärmepump med ett rengöringsmedel, till exempel Canvac Q Effect. Du sprejar både invändigt och utvändigt, och sköljer sedan noga.

Gör så här:

  1. Koppla ur pumpen ur elen, öppna och plocka bort filter.
  2. Spreja med Q Effect där du kommer åt, kom ihåg att skydda elektronikkomponenter från att bli blöta.
  3. Låt verka ca 15 minuter.
  4. Skölj ur sprejflaskan och fyll den med vatten. Spreja med vatten för att skölja bort rengöringsmedlet. Upprepa två gånger.
  5. Sätt tillbaka filter, stäng och koppla till el igen.

Du hittar även en beskrivning av hur du ska använda Q Effect på flaskan.

Vi rekommenderar att du rengör din luftvärmepump på detta sätt en gång varannat år, men en gång per år är ännu bättre. Använder du rengöringssprejen kontinuerligt får du upp till 30 procent bättre luftflöde.

En annan positiv sak med luftvärmepump som många inte tänker på är att det är en väldigt bra luftrenare också. Det tar bort mycket damm som ligger i luften och man slipper därför städa lika mycket.

 

Är en luftvärmepump känslig för strömavbrott?

Nej, den är inte känsligare för att strömmen går än någon annan elektrisk produkt. Ett propp som går, eller ett strömavbrott klarar den. Däremot kan ett blixtnedslag i värsta fall bränna något kort.

 

Varför isar luftvärmepumpen igen?

Hur undviker man is i luftvärmepumpen och hur går avfrostningen till? Här är några vanliga frågor och svar om is och kyla: 

Varför blir det is i luftvärmepumpen?

Under vintern är det viktigt att undvika att det bildas is på värmepumpen, särskilt på pumpens utedel. Problemet sker när vattnet från avfrostningen inte har tillräckligt med utrymme att rinna som det ska. 

Det är även klokt att se till att det finns ett skydd över värmepumpen, exempelvis ett tak som skyddar mot is och snö som annars kan riskera att skada pumpen. 

Hur kallt klarar en luftvärmepump?

Eftersom att det kan bli problem med avfrostningen när det är som kallast, rekommenderar vi alltid att man har element på runt 5 grader som kan slå på om pumpen går sönder, de går ju bara på i nödfall. Därför är det viktigt att komma ihåg att luftvärmepump inte är ett komplett värmesystem.

Hur ofta avfrosta en luftvärmepump?

Avfrostningen hos värmepumpar sker automatiskt, men skulle pumpen inte fungera av någon anledning kan det bero på att avfrostningsvattnet inte kan rinna undan. Därför är det viktigt att vattnet från kondensbildningen avleds för att undvika nedisning och frostskador

Vad gör jag om pumpen går sönder mitt i vintern?

Vi rekommenderar att du inte har din luftvärmepump som enda värmekälla, utan att du har en annan värmekälla också, till exempel ett värmeelement som stöttar. En luftvärmepump räknas som komplementsvärme.

Varför rinner det vatten från luftvärmepumpen?

Detta är en normal funktion hos värmepumpar och det sker i och med att kall luft utifrån värms upp, vilket gör att luften utedelen kyls ner ännu mer. Vid det tillfället bildas kondens och det är alltså kondesvattnet som rinner ner från pumpens utedel.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här