Sänk förbrukningen i sommarstugan

Under sommaren åker många av oss till sommarstugan för att få lugn och ro. Det sista vi behöver är elräkningar som äter upp hela semesterkassan.

I de flesta hem står vitvarorna för nästan hälften av hushållselen och till stor del beror energiförbrukningen på hur gamla vitvarorna är. Dessutom brukar många sommarstugeägare låta allt gammalt hamna på landet. Genom att byta ut vitvarorna i sommarstugan kan dina elräkningar minska avsevärt. 


Kasta ut gamla vitvaror

Vitvaror drar mycket energi under perioder. Kylskåpsdörrar öppnas och stängs, stora mängder mat lagas till grannar och familj, disken verkar aldrig ta slut.

Med tanke på att äldre kylar och frysar drar upp till tre gånger så mycket energi som nyare innebär detta en extraförbrukning. Ett kylskåp med energiklass B kostar 4000:- mer under 10 år än ett nytt skåp med energiklass A++. Det kan därmed löna sig att köpa nya, bättre energiklassade vitvaror.

En diskmaskin är inte bara bra för den som inte har tid eller ork att diska för hand, en diskmaskin är bra även för den miljömedvetne. Ett diskprogram förbrukar i genomsnitt 10 liter vatten medan om du diskar för hand så förbrukas upp emot 100 liter.

För att din frys ska förbruka så lite energi som möjligt bör den vara fri från is och frost samt ha en temperatur på -18 °C. En frys med automatisk avfrostning förbrukar mindre energi och du behöver inte lägga tid eller energi på att frosta av. Den optimala temperaturen i en frys är -18 °C, för varje extra grad ökar energiförbrukningen med 5 %.

Justera temperaturen via mobilenJustera temperaturen via mobilen
Justera temperaturen i sommarstugan via mobilen.

Distansstyr värmen i stugan

En sommarstuga används ofta i intervaller, även på sommaren. Ett sätt att minska förbrukningen är att styra innetemperaturen med hjälp av mobiltelefonen innan du ska besöka sommarstugan. Med en luftvärmepump med Wifi eller mobilanslutning kan du justera vilken temperatur som ska vara i stugan när du inte är där, för att sedan höja temperaturen när du ska åka dit.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris