Kvinna använder fjärrkontroll för luftvärmepumpKvinna använder fjärrkontroll för luftvärmepump

Luftvärmepump med installation – så kan vi hjälpa dig

För att få ut det mesta av din luftvärmepump krävs förberedelser, experthjälp och rätt placering. Elon hjälper dig hela vägen. En luftvärmepump är ett utmärkt komplement till husets ordinarie värmesystem. Pumpen hjälper dig spara både energi och pengar. I den här guiden kommer vi att fokusera på förberedelser, installation och placering av luftvärmepumpen. 

Kan man installera luftvärmepumpen själv?

Nej du kan inte installera en luftvärmepump själv. Installationen måste alltid utföras av en certifierad installatör. I våra Elon-butiker kan du få hjälp med detta. 

Hur installerar man en luftvärmepump?

Alla Elon-butiker utför eller har kontakt med företag som installerar värmepumpar på ett korrekt sätt. Läs här nedanför om vad som ingår i en standardinstallation.

Luftvärmepumpen är relativt enkel att installera, det behöver varken grävas eller borras på tomten och det brukar oftast gå på en dag. Därefter krävs ett minimalt underhåll av värmepumpen.

Anledningen till att luftvärmepumpen måste hanteras av en expert är köldmediet. Den går i en stängd krets mellan insidan och utsidan, om kretsen skadas kan det leda till läckor som är skadliga för miljön. Felaktig installation kan också leda till att värmepumpen inte fungerar optimalt. 

Standardinstallation av luftvärmepumpar

Med en standardinstallation avses en pump i storleken 3-7 kW med 1 st innerdel monterad mot yttervägg och utedelen på samma vägg och på befintlig godkänd elanläggning. I en standardinstallation ingår:

  • Råd gällande luft-/luftvärmepumpens installation och funktion.
  • En rörlängd av max 5 m med täckkanaler och 5 m dräneringsslang från innerdel (används vid kyldrift sommartid).
  • 5 m styrkabel mellan inne respektive utedel - inomhusdel (maxhöjd 2,5 m).
  • 1 st väggkonsol inkl. vibrationsdämpare, placering max 1,5 m från marknivå.
  • 1 st håltagning trä/tegel (ej mexi-tegel), lättbetong, mursten (yttervägg).
  • Isolering av väggenomföring, fasadskador ersätts ej.
  • Igångsättning och test av värmepump. Igångkörningsprotokoll enligt tillverkarens specifikationer.
  • Genomgång med kunden av funktioner, under förutsättning att kunden är hemma vid installationen.

Bra att veta inför installation:

Jordat uttag ska finnas inom 2 m från inne eller utedel alternativt befintlig eldosa.
Demontering av befintlig pump kostar inte extra om befintlig el och fästen kan återanvändas.
Resa upp till 5 mil från butik.

Elon butiksskyltElon butiksskylt

Installation av luftvärmepump ska skötas av en certifierad tekniker. Via din lokala Elon-butik får du du hjälp med allt från installation till återvinning av din gamla pump. 

Vanliga frågor om installation av luftvärmepump:

Hur mycket kostar det att byta luftvärmepump?

Att byta och installera din luftvärmepump kostar mellan 15 000 och 25 000 kronor och tar några timmar. Då får du en högkvalitativ produkt, montering och bortforsling av din gamla pump.

Hur förbereder jag hemmet för installation?

För att installera din luftvärmepump behöver du som kund inte förbereda så värst mycket. Har du en särskild placering för pumpen i sikte kan det givetvis vara bra att plocka ner eventuella tavlor och se till att installatören kommer åt ordentligt.

Måste luftvärmepumpen sitta på en yttervägg?

Att placera sin luftvärmepump mot en yttervägg är inget måste. Här nedan går vi igenom vad du behöver tänka på när det kommer till placeringen av din pump.

i Vilket väderstreck ska man installera en värmepump?

Vilket väderstreck du väljer att placera din luftvärmepump påverkar effektiviteten i viss mån. Även om påverkan är relativt liten, kan det vara en idé att placera pumpen i söderläge. Men märk väl att det endast är en aktuell prioritering efter att ovanstående kriterier är uppfyllda.  

Var ska man ha luftvärmepumpen?

När det kommer till placeringen är värmepumpen så finns det en hel del att tänka på, både vad gäller innedelen och utedelen. Läs vår sammanställning här nedanför – för fler frågor finns alltid kunniga Elon-experter nära till hands

Kan man flytta en luftvärmepump?

Flytta inte en luftvärmepump själv. Oavsett om det gäller luftevärmepumpens innedel, utedel eller båda. I våra Elon-butiker kan du få hjälp med detta. 

Får man demontera luftvärmepumpen själv?

Demontering av en luftvärmepump får du inte göra själv. Det överlåter du till en expert. Hos Elon får du dessutom hjälp med bortforsling av din gamla pump. Läs mer om vår återvinningspolicy.

Nyttja ROT-avdraget!

När installationen av luftvärmepumpen utförs av en auktoriserad installatör går det att göra ROT-avdrag för arbetet vilket sänker totalpriset och gör investeringen mindre kostsam.

ROT-avdraget behöver du själv inte ansöka om. Den som utför arbetet ansöker om detta och en del av arbetskostnaden dras av direkt på din faktura. 30 % av arbetskostnaden dras av och gäller upp till 50 000 kr per person och år.

På skatteverket.se kan du läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar.


Innan du installerar en luftvärmepump – några råd

Fundera över placeringen

Det är viktigt att hitta en bra plats för både inne- och utedelen, innan vi kan installera luftvärmepumpen. Behöver du hjälp kan du boka ett hembesök av installatör, i din lokala Elon-butik. Installatören kan hjälpa dig att hitta den bästa placeringen, och tipsa om vilken modell av pump som lämpar sig bäst för dina behov. Här har du lite tips:

Innerdelen

Placeringen: Placeringen av inomhusdelen är väldigt viktig eftersom den har betydelse för hur mycket energi du kan spara. Tänk på att placera pumpens innerdel centralt, till exempel i hallen eller i vardagsrummet. På det sättet ser du till att värmen når ut till så många rum som möjligt. För varje tröskel som värmen passerar kan man nämligen räkna med att temperaturen sjunker 1–2 grader.

Du bör även tänka på att placera luftvärmepumpens innerdel så nära utedelen som möjligt. Utedelen och innedelen på din värmepump behöver inte sitta på samma vägg, men det är fördelaktigt. 

Höjd: Placera din värmepump så högt upp som möjligt. Du behöver inte ha öppen planlösning, men däremot behöver luftvärmepumpen ha fritt spelrum - speciellt framåt. Om innedelen placeras med en vägg nära framför, kan den varma luften stanna mellan luft-luftvärmepumpen och väggen. 

 

Utedelen 

Placering: För att värmepumpen ska fungera optimalt måste den ha tillgång till tillräckligt med luft. Du bör därför välja placering därefter och undvika rum som garage, källaren eller under en veranda. Eftersom att en luftvärmepump inte är helt tyst, kan det också vara en idé att välja bort sovrumsväggen. 

Höjd: Utomhusenheten ska placeras minst en halvmeter över marken. Det är viktigt att tänka på eftersom luftvärmepumpen vintertid gör automatiska avfrostningar och det kan bildas is under utomhusdelen. 

Hur långt rören till pumpen går att dra varierar beroende på modell. Det kan röra sig om allt från 4 till 25 meter. Det mesta går att lösa men installationsprocessen och därmed kostnaden blir därefter.


Installera luftvärmepump i sommarstugan och garaget

Värmepump funkar utmärkt i sommarstugan, både som värmekälla och för att underhålla utrymmet när du inte är där. Varma dagar kan du använda kylfuktion för att få svalka. Det går även att installera en pump i garaget eller uterummet. 

Här hittar du vanliga frågor om luftvärmepump i fritidshus.

Läs mer om luftvärmepumpar

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris