Guide: Så sänker du luftfuktigheten inomhus

Har du problem med fuktig luft? Lösningen kan vara att sänka luftfuktigheten inomhus med hjälp av en luftavfuktare. En avfuktare reducerar oönskad fukt ur inomhusluften och ser till att luftfuktighetsnivån hålls jämn samt reducerar dålig lukt. 

Då allt fler villaägare byter ut sina oljepannor mot modernare uppvärmningsmetoder kan fukthalten i exempelvis källaren stiga och då kan en luftavfuktare vara en bra investering. Krypgrunder är också en bidragande orsak till fuktproblem, speciellt under sensommaren då det under varma dagar med kalla nätter kan bildas så kallad sommarkondens.

Även nyproducerade hus kan vara i behov av en luftavfuktare då dessa oftast är väldigt täta med dålig ventilation som stänger inne fukten. En avfuktare passar även utmärkt i sommarhuset under vintern istället för att ha värmen på. 

Innehåll:

  • Så funkar en avfuktare
  • Välja rätt avfuktare 
  • Vanliga frågor

Så funkar en avfuktare

En fläkt i luftavfuktaren suger in fuktig luft till en kompressordriven kylslinga som kondenserar fukten till en behållare eller avrinning via slang. Den torra, varma luften återförs sedan ut i rummet. 

Välja rätt avfuktare

Vilken luftavfuktare du ska välja beror på var den kommer vara placerad, vad den ska användas till och hur mycket den kommer att användas.

Om du ska ha avfuktaren i sommarstugan under vintern är det bra om den fungerar vid låga temperaturer samt att den har en slang för att kunna kopplas direkt till avloppet.

I de fall att avfuktaren ska användas under längre perioder bör du välja en med lägre effekt för att inte elräkningen ska skjuta i höjden.

Om den däremot ska användas för att exempelvis torka tvätt rekommenderas en med hög effekt för att tvätten ska bli torr så fort som möjligt. Om avfuktare kommer vara placerad i sovrummet, tänk på att välja en med så låg ljudnivå som möjligt för att den inte ska störa din nattsömn.

Vanliga frågor 

Vad beror hög luftfuktighet på? 

Relativ luftfuktighet är kopplat till temperaturen, när temperaturen sjunker stiger den relativa fuktigheten.

 

Vad är behaglig luftfuktighet? 

Behalig luftfuktighet sägs ligga runt 40-60 procent.

 

Hur påverkas man av hög luftfuktighet? 

Hög luftfuktighet kan orsaka hälsoproblem, särskilt hos dig med astma eller allergier.

 

Vad kan för hög luftfuktighet bidra till? 

Hög luftfuktighet inomhus kan bidra till mögel, bakterier och virus. För att undvika allt för hög luftfuktighet som kan bidra till hälsoproblem kan en avfuktare vara ett bra hjälpmedel.

 

Är det bra med hög luftfuktighet? 

Inomhus bör den relativa luftfuktigheten ligga på 40-60 procent. Högre nivåer är en grogrund för bakterier, och extremet hög luftfuktighet, runt 70 procent, kan orsaka problem med mögel och allergier.

 

Vad är normalt luftfuktighet?

I bostäder bör luftfuktigheten ligga runt 40-60 procent, för hög luftfuktigheten i till exempel källare kan leda till mögel, bakterier och dammkvalster.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris