Laddar...

Har du problem med fuktig luft inomhus?

Har du problem med fuktig luft inomhus? Lösningen kan vara att skaffa en luftavfuktare. En avfuktare reducerar oönskad fukt ur inomhusluften och ser till att luftfuktighetsnivån hålls jämn samt reducerar dålig lukt.


Då allt fler villaägare byter ut sina oljepannor mot modernare uppvärmningsmetoder kan fukthalten i exempelvis källaren stiga och då kan en luftavfuktare vara en bra investering. Krypgrunder är också en bidragande orsak till fuktproblem, speciellt under sensommaren då det under varma dagar med kalla nätter kan bildas så kallad sommarkondens.

Även nyproducerade hus kan vara i behov av en luftavfuktare då dessa oftast är väldigt täta med dålig ventilation som stänger inne fukten. En avfuktare passar även utmärkt i sommarhuset under vintern istället för att ha värmen på. 


Hur arbetar en avfuktare?

En fläkt i luftavfuktaren suger in fuktig luft till en kompressordriven kylslinga som kondeserar fukten till en behållare eller avrinning via slang. Den torra, varma luften återförs sedan ut i rummet. 


Vilken avfuktare ska du välja?

Vilken luftavfuktare du ska välja beror på var den kommer vara placerad, vad den ska användas till och hur mycket den kommer att användas.
Om du ska ha avfuktaren i sommarstugan under vintern är det bra om den fungerar vid låga temperaturer samt att den har en slang för att kunna kopplas direkt till avloppet.
I de fall att avfuktaren ska användas under längre perioder bör du välja en med lägre effekt för att inte elräkningen ska skjuta i höjden.
Om den däremot ska användas för att exempelvis torka tvätt rekommenderas en med hög effekt för att tvätten ska bli torr så fort som möjligt. Om avfuktare kommer vara placerad i sovrummet, tänk på att välja en med så låg ljudnivå som möjligt för att den inte ska störa din nattsömn.

Här hittar du alla våra avfuktare.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här