Luftfuktighet inomhus – allt du behöver veta

Har du torr luft inomhus som ger dig förkylningsliknande symptom, irriterade slemhinnor, torra ögon eller torr hud? Eller lider du av astma eller allergier och letar efter en lösning för att öka luftfuktigheten inomhus? Då kan en luftfuktare vara något för dig. 

Med rätt luftfuktighet inomhus minskar risken för de hälsoproblem som annars kan uppstå på grund av torr inomhusluft. I den här guiden besvarar vi de allra vanligaste frågorna om låg luftfuktighet i ditt hem så att du kan ta ett informerat beslut när det väl är dags att införskaffa en luftfuktare.

 

Innehåll:

  • Luftfuktighet inne – vad är hälsosamt?
  • Normal luftfuktighet inomhus
  • Luftfuktighet inomhus – vanliga frågor

Luftfuktighet inne – vad är hälsosamt?


För att förstå vilken luftfuktighet som är hälsosam kan man titta på den relativa fuktigheten (RF). RF är ett mått som används för att titta på hur mycket vatten det finns i luften i relation till vad som max kan finnas i luften vid en viss temperatur. Varm luft binder mer vatten än kall luft. Detta innebär att den relativa fuktigheten vanligtvis är lägre i varma temperaturer och högre i kalla.  

Luftfuktigheten inomhus förändras därmed med årstiderna. På vintern, när det är kallare, upplever många personer att luften är torrare. Det i sin tur kan leda till problem med irriterade slemhinnor. Det är framförallt de som lider av astma och allergier som upplever problem vid lägre luftfuktighet inomhus.

En luftfuktare kan lindra astma och allergi.  Däremot är för hög luftfuktighet inte särskilt hälsosamt. När fuktigheten är för hög kan det bland annat orsaka mögel- och bakterietillväxt. 

allergisk person i behov av luftfuktare och bättre fukighet inomhusallergisk person i behov av luftfuktare och bättre fukighet inomhus

Om du eller en familjemedlem lider av astma eller allergi kan en luftfuktare vara en bra investering för hemmet.

Normal luftfuktighet inomhus 

Håll koll på luftfuktigheten inomhus med hjälp av en mätare, till exempel en hygrometer. På så vis upptäcker du fort om fuktigheten inte håller sig inom normala värden. Skulle du märka att att det finns förbättringsmöjligheter kan du enkelt öka luftfuktighet inomhus med hjälp av en luftfuktare.

Det är även viktigt att du ser över vilken inomhustemperatur du har hemma. När temperaturerna sjunker höjs även den relativa fuktigheten. En tumregel är att hålla inomhustemperaturen runt 21–22 grader. 

 

Luftfuktighet inomhus – vanliga frågor 

Hur kan man öka luftfuktigheten inomhus?

Om man har torr luft inomhus kan det irritera slemhinnorna hos vissa personer. Det är främst på vintern som den relativa luftfuktigheten inomhus är låg. En luftfuktare höjer fuktigheten och gör att luften blir fuktigare och därmed lättare att andas.

 

Hur mycket hjälper en luftfuktare?

Luftfuktare kan vara till stor hjälp för dig med astma eller allergier, men även för dig som får besvär av torr luft som exempelvis torr hud och svidande ögon. Med hjälp av en luftfuktare bildas det mer fuktighet i luften vilket gör det lättare att andas. Dessutom mår ögon och hud bättre av ökad luftfuktighet inomhus. 

 

Kan luftfuktare vara farligt?

Alldeles för hög luftfuktighet är inte bra för inomhusmiljön. Det kan leda till mögel, bakterier och kvalster. Därför är det är klokt att hålla koll på luftfuktighet för att säkerställa att du har normal luftfuktighet inomhus. Detta kan göras med hjälp av en fuktmätare – en hygrometer.

Det är också viktigt att se till att luftfuktaren har rena filter och att vattnet byts med jämna mellanrum. Smutsiga filter och orent vatten kan annars orsak mögel inuti luftfuktaren.

 

Hur länge kan man ha på en luftfuktare?

Luftfuktare Canvac CLF3301X klarar en yta på 65m2, ånga 400 ml/h (både varm som kall) och har timerfunktion på 10 timmar. Med den inbyggda timern kan du bestämma hur länge luftfuktaren ska arbeta.

 

Var ska man placera en luftfuktare?

Torr luft på natten kan vara ett problem för många och då kan det hjälpa att placera en luftfuktare i sovrummet. Det du bör tänka på är att inte placera enheten för nära sängen. Även om du väljer en tystgående modell kan den eventuellt störa din sömn. Därför kan det vara bra att att placera den en bit längre bort i rummet.

Tänk även på att inte ha luftfuktaren stående på en plats där du rör dig mycket och kan råka snubbla över den. 

 

Vilken luftfuktighet bör man ha i sovrummet?

Torr luft inomhus kan påverka din sömn negativt. Med hjälp av en luftfuktare kan du förbättra luftfuktighet inne i sovrummet och hålla en optimal luftfuktighet mellan 40–60 procent.  

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris