Allergisk mot pollen? Så gör du för att rena luften hemma

Luftrenare, dammsugare med bra filter och luftfuktare kan lindra besvären för allergiker under våren. Pollenallergi visar sig oftast i form av nästäppa, nysningar och kliande ögon. När du inte behöver andas in pollen minskar symptomen avsevärt. En luftrenare tar bort upp till 99,97 procent av all pollen ur luften i det rum som den används i. 

Känner du någon som är pollenallergiker? Eller är du själv drabbad? Det är du i så fall inte ensam om.

I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen denna allergi. Men hur skapar man en hemmiljö som är så pollenfri som möjligt? I den här artikeln får du tips och råd om hur du ska gå tillväga.

 

Innehåll:

  • Minska pollen i hemmet 
  • Filtrera luften med en luftrenare
  • Filter och joniseringsteknik
  • Vilken luftrenare vill du ha?
  • Dammsugare med svalanmärkning
  • Luftfuktare för rätt luftfuktighet
  • Sammanfattning

Minska pollen i hemmet

Många pollenallergiker slåss för att hålla pollen borta från sina hem. Uppgiften är svår med tanke på att den sprids med vinden. För att minska pollen i ditt hem bör du därför ha dörrar och fönster stängda under dagen. Du kan vädra på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

Att skapa en trygg och bekväm hemmiljö för pollenallergiker behöver inte vara svårt. Du kommer långt genom att se över dina städvanor för ett rent och fräscht hem samt vidta vissa åtgärder när pollensäsongen är som värst. Till din hjälp finns det dammsugare, luftrenare och luftfuktare som minskar pollen i hemmet och lindrar dina besvär. Följ tipsen i den här artikeln så får du ett hem du kan trivas och må bra i. 

Filtrera luften med en luftrenare för astma och allergi

Hur ska du filtrera luften som kommer in i huset från pollen? Detta är något som alla pollenallergiker behöver ta reda på.

Lösningen beror på ditt boende och vilken slags ventilation du har. Styrs ditt hem av fläktstyrd ventilation? I så fall bör ditt filter vara minst klass F7, enligt Astma- och Allergiförbundet.      

Har du självdragsventilation hemma? Då är luftrenare ett bra alternativ för att rena luften i hemmet.

Luftrenare rekommenderad av Astma- och allergiförbundet

En luftrenare tar bort upp till 99,97% av all pollen ur luften i det rum som den används i. Ett tips är att titta på olika luftrenare som Astma- och allergiförbundet rekommenderar, du hittar bland annat en i vårt storta test av luftrenare och den heter Electrolux PA91-604GY. 

Tänk på att luftrenaren bara fungerar i det rum där den är placerad. Därför rekommenderar vi att den är står i det rum där du vistas mest, exempelvis sovrummet. Det går utmärkt att flytta luftrenaren under dagen från sovrummet till vardagsrummet, beroende på var du befinner dig.

Tänk på att tobaksrök förvärrar pollenallergin ytterligare. Därför är det bra att inte röka och undvika att vara i rökiga miljöer.

Luftrenarens filter och joniseringsteknik

En luftrenare med filter fungerar genom att en fläkt driver luften genom filter som fångar upp de små partiklarna. Oftast är det HEPA-filter som används och de klara av att ta bort 99,97 procent av alla partiklar i luften.

Joniseringsteknik fungerar genom att negativa joner sänds ut i luften, som de positivt laddade partiklarna fastnar på och sedan också laddas negativt. Partiklarna blir då så pass tunga att de faller till golvet, så att du kan dammsuga upp dem.

Det finns luftrenare som använder sig av både jonisering och filter, de drar till sig de negativa jonerna, så att de fastnar i filtret. 

Vilken luftrenare vill du ha?

När du väljer luftrenare finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Börja med att titta om luftrenaren är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet, det ger en vägledning om den är bra ur allergisynpunkt. Därefter bör du fundera på hur stor yta du vill rena, om du endast har besvär på natten kanske det räcker med en mindre luftrenare som kan rena luften i sovrummet. Om luftrenaren exempelvis ska stå i sovrummet är det viktigt att den inte har för hög ljudnivå.

Dammsugare med svalanmärkning

Pollenallergiker och djurallergiker behöver dammsuga hemmet noga. Till din hjälp finns det dammsugare med filter som avskiljer pollen från andra små partiklar; se Astma- och allergiförbundets rekommenderade produkter och välj en allergivänlig dammsugare med svalanmärkning.

Under pollensäsongen bör man dessutom fuktmoppa golven och fukttorka ytorna ofta. Kom ihåg att tvätta moppar och trasor på minst 60 grader efteråt för att döda alla bakterier.

Luftfuktare för rätt luftfuktighet  

För pollenallergiker är det även viktigt att tänka på luftfuktigheten inomhus. Detta gäller året om och inte endast när pollensäsongen är som värst.

Dina pollenbesvär lindras av att du andas in luft med högre luftfuktighet. En något högre luftfuktighet är mer bekväm för din näsa och hals. Därför kan det vara värt att köpa en luftfuktare som jämnar ut luftfuktigheten i ditt hem.   

Inomhusluft ska varken vara för fuktig eller för torr. Som mycket annat här i livet gäller det att hitta en balans. Du får testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig och ditt boende. För de allra flesta är det optimalt om luftfuktigheten ligger någonstans mellan 30–50 procent, enligt riktlinjer från Världshälsoorganisationen.

Kombinationen av en luftrenare och luftfuktare förbättrar alltså luftkvaliteten i hemmet och bidrar därmed till att lindra pollenbesvären. Kom ihåg att regelbundet byta och rengöra filtret i apparaterna för att de ska ge bästa tänkbara effekt.

Sammanfattning - rena luften hemma

För dig med pollenbesvär eller andra allergibesvär är det viktigt att ha ren luft omkring dig – vilket du uppnår med hjälp av rätt städvanor, dammsugare, luftrenare och luftfuktare. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris