Laddar...

Dags att köpa tvättmaskin?

Dags att köpa ny tvättmaskin? Behöver du en liten, en toppmatad eller kanske en som fått bäst i test? Det är mycket att fundera över innan du slår till. Här är en guide för dig som ska köpa tvättmaskin. 

 Vilka behov ska din tvättmaskin uppfylla? 

Friheten att kunna tvätta när man vill är viktig för många och det kan vara skönt att ha en tvättmaskin i lägenheten som komplement till tvättstugan. De viktigaste punkterna att tänka på när man köper en tvättmaskin och torktumlare är kostnad, storlek, kapacitet, och energieffektivitet. 

Börja med att fundera över dina behov. Till exempel: hur mycket tid tillbringar du med att tvätta? Har du en stor familj som kräver att du tvättar dagligen? Är du ensam eller ett par utan barn? 

Är du en aktiv person som ofta är ute kanske en kombinerad tvätt och torktumlare med funktionen fördröjd start är något för dig. Det möjliggör för dig att ha tvätten klar när du vaknar på morgonen eller när du kommer hem. 

Det är också viktigt att överväga var din tvättmaskin och torktumlare ska placeras i hemmet. Om du bor i lägenhet kan utrymme vara ett problem. Du kanske behöver överväga tillgänglighet för rullstol? 

Om du är miljömedveten finns det idag flera modeller som uppfyller miljö- och energikraven. 

Är du allergisk eller har känslig hud finns maskiner utrustade med allergiprogram. 

Tänk också på maskinens livslängd. Lägg pengarna på en maskin som håller länge. Se till att maskinen lever upp till de krav som finns. Fråga gärna säljaren i din butik efter en maskin som håller hög kvalitet.  

Hur stor tvättmaskin ska du satsa på?  

En tvättmaskin rymmer vanligtvis mellan fem och nio kilo tvätt. Men det finns maskiner med ännu större kapacitet.

Om man tittar på svenskarnas snittvätt väger den oftast tre kilo – detta eftersom du sorterar din tvätt efter färg och olika material och inte alltid fyller en maskin. Därför klarar sig de allra flesta med en maskin som rymmer mellan fem och sju kilo. Om ni är stor familj med extremt mycket tvätt kan en tvättmaskin för upp till 12 kilo vara en bra idé. 

Hur mycket väger min tvätt? 

En typisk tvättmaskin rymmer cirka 7 kilo tvätt. Det motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder. Ett lakan väger cirka 0,5 kilo och ett örngott 200 gram. 

Fyll maskinen så att du bara får in en hand på toppen av tvätten mellan kläderna och trumman. Då är den full! Att tvätta maskiner som inte är fulla ger större energiförbrukning och påfrestar miljön. Men man ska inte proppa trumman helt full.  

Vill du lära dig mer om hur man tvättar miljövänligt? Läs våra tips här

Tips! Ställ dig på vågen. Hur mycket väger du? Ställ dig sedan på vågen med tvätten och se vad skillnaden blir.  

Behöver du en liten tvättmaskin? 

Idag finns det tvättmaskiner i mindre design, men med samma funktioner som de stora. Läs mer om små tvättmaskiner här. 

Toppmatad tvättmaskin 

Tvättmaskiner finns i två huvudtyper, frontmatade och toppmatade modeller. Den toppmatade tvättmaskinen tar i regel mindre golvyta i anspråk, ungefär 45 x 70 cm till skillnad mot en frontmatad som behöver 60 x 60 cm golvyta. Om det är ont om plats i tvättstugan kan du med fördel placera tvättmaskinen och torktumlaren ovanpå varandra, i en så kallad tvättpelare. 

Här hittar du våra tvättmaskiner.

Tvättmaskin med torktumlare? 

För den som har platsbrist kan en god idé vara att köpa en tvättmaskin med torktumlare. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare passar dig som bor trångt eller som inte tvättar så ofta eller mycket. Du kan tvätta och torka i ett sträck utan att plocka ur tvätten däremellan. Kanske skulle det vara alldeles ypperligt med två kombimaskiner så att du kan tvätta och torka både ljus och mörk tvätt samtidigt? 

Tvättmaskin med torktumlare – se vårt utbud av tvätt & tork-kombi här!

Centrifugering – vad ska jag tänka på? 

Centrifugering handlar egentligen om hur mycket fukt som är kvar efter färdigt program. Resultatet av centrifugeringen mäts i hur många procent fuktighet som finns kvar i tvätten. 

Tvättmaskinernas centrifugeringshastighet varierar men brukar ligga på omkring 1000–1600 varv/minut. De allra bästa tvättmaskinerna har en rotationshastighet på mellan 1400 och 1600 varv per minut. Men tänk också på att trummans storlek påverkar. Ju större trumma och samma varvtal desto torrare blir det på samma varvtal. 

Centrifugering är den mest energisnåla torkmetoden (om vi bortser från att hängtorka tvätten) vilket gör att du med fördel kan välja en tvättmaskin med hög centrifugeringshastighet om du torktumlar det mesta, eftersom en torktumlare drar betydligt mer energi än en tvättmaskin. Ju mindre fuktig tvätt du lägger i tumlaren, ju mer energi sparar du. 

Om du väljer snabbprogrammet på din maskin innebär det ofta minskat antal varv per minut under centrifugeringen. Kläderna slits då mindre, men det innebär hög restfuktighet, alltså att kläderna sedan tar längre tid att torka. 

Tips! Centrifugering är det mest energieffektiva sätt att få ut vatten ur kläderna. Så satsa på en maskin med bra centrifugeringshastighet. 

Hur ofta tvättar du? 

Om du brukar tvätta många maskiner efter varandra på helgen bör du välja en maskin med induktionsmotor. En maskin med induktionsmotor behöver inte vila mellan tvättarna, utan gör det möjligt att tvätta flera maskiner efter varandra utan att slita på motorn. Induktionsmotorn gör även att maskinen vibrerar mindre och har lägre ljudnivå. 

Tvättprogram – vilka finns? 

De flesta maskiner har ett flertal kombinationsbara program. Vanligast är vittvätt, kulörtvätt, fintvätt och ylletvätt. De flesta program kan kompletteras med val som exempelvis förtvätt, extra sköljning och val av centrifugeringshastighet. 

Märkningen Woolmark Blue innebär att maskinen har fått Woolmark Blue-certifiering för att den klarar av att tvätta och torka ylle på ett skonsamt sätt. Den har oberoende testats och visat sig vara lika eller mer skonsam än handtvätt. Till exempel denna maskin från Husqvarna.

Vill du att dina kläder ska bli lättare att stryka kan en maskin med ångfunktion vara ett alternativ för dig.  

Tips! Det lönar sig att välja det tvättprogram som tillverkaren använt för energimärkningen. Det visar ett test som Energimyndigheten gjort. Alternativa program på samma tvättmaskin använder i genomsnitt 88 procent mer energi och 70 procent mer vatten.

Vad är en smart tvättmaskin? 

Våra hem blir allt mer uppkopplade. Du kan styra allt från belysning till musik med hjälp av appar och din röst. Det finns också smarta tvättmaskiner.

Till exempel tvättmaskin WW80M642OPW/EE från Samsung som kan kopplas upp mot WiFi så att du kan styra och övervaka tvätten via en app i din smartphone. I appen hittar du Q-Rator som har flera smarta funktioner som gör din tvättupplevelse ännu smidigare. 

Hur fungerar energimärkning?  

Energieffektiviteten på tvättmaskiner graderas från G till A, där A är energisnålast. På tvättmaskinens märketikett visas information om energi- och vattenförbrukning, centrifugeringshastighet, kapacitet samt ljudnivå, vilket är praktiskt om du vill jämföra modeller med varandra. Läs mer om den nya energimärkningen för tvättmaskiner. Det bästa sättet att spara energi är dock att inte tvätta så ofta och endast köra fulla maskiner. 

Installation av tvättmaskin – vad ska jag tänka på? 

När det gäller elinstallationer i våtutrymmen ska alltid en behörig elektriker anlitas. Även vattenkopplingen bör utföras av en fackman. Tvättmaskiner med felaktigt utförd elinstallation utgör en omedelbar livsfara.

Tvättmaskiner, som anslutits felaktigt på vatten- och avloppssidan, riskerar att orsaka vattenskador för fastigheten. Tänk också på att en installation som inte är fackmannamässigt gjord innebär att din hemförsäkring inte täcker en eventuell vattenläcka eller liknande. 

Det krävs att man har tillräckligt stort utrymme i badrummet för att installera en tvättmaskin. En del väljer till exempel att ta bort badkar och istället ha tvättmaskin. Det måste också finns tillräckligt golvutrymme. När maskinen är på plats måste man kunna dra ut maskinen så att man kan utföra service och städa bakom den. 

5 toppsäljare 

Här listar vi fem tvättmaskiner som fått bäst i test eller är populära bland våra konsumenter.

1. Samsung tvättmaskin: WW80J5426EW/EE

Samsung WW80J5426EW/EE är en frontmatad tvättmaskin med en tvättkapacitet på 8 kg. Denna tvättmaskin har blivit utsedd till "Bra köp" hos tidningen Råd & Rön två år i rad (september 2017 och augusti 2018). Funktionen Bubble Soak hjälper till att ta bort fläckar och StayClean Drawer och Eco Drum Clean håller rent i tvättmedelsfacket och trumman. Maskinen har också automatiskt felövervakningssystem och hjälp i app. 

OBS! Denna maskin har utgått men har ersatts av Samsung WW83TA047AH/EE Vissa funktioner kan ha förändrats från tidigare version.

Se alla våra tvättmaskiner från Samsung här.

2. eLVITA Tvättmaskin: CTM5712V

Elvitas tvättmaskin CTM5712V är lättanvänd tack vare sitt toppmatade upplägg. Elvitas tvättmaskin CTM5712V ger dig även en stor flexibilitet när det kommer till din tvättning; du kan välja mellan fler specialinställningar (baby-, sport-, jeansprogram), spara favoritinställningar och skräddarsy programmen med hjälp av fördröjningsfunktionen. Den är dessutom lättplacerad tack vare sin kompakta storlek.

Här hittar du alla våra tvättmaskiner från Elvita

3. Siemens Tvättmaskin WM14N23BDN 

Siemens tvättmaskin iQ300 WM14N23BDN ger dig en flexibel, effektiv och smart tvättsession. 

Tvättmaskinen rymmer hela 8 kg och har flertalet program för riktigt, riktigt snabb tvättning. Den viktigaste informationen följer du enkelt via LED-displayen. WM14N23BDN är dessutom otroligt slittålig tack vare sin iQdrive-motor. Med andra ord kan du räkna med att använda den här maskinen länge, länge.

Se alla våra tvättmaskiner från Siemens här. 

4. Tvättmaskin Bosch: WAJ280L7SN 

Tvättmaskinen Bosch WAJ280L7SN är för dig som vill ha ett miljövänligt, tåligt och tyst alternativ. Modellen ger dig även en förkortad tvätt-session – addera bara “SpeedPerfect” till valfritt program och tvätten bli klar på nolltid. Tvättmaskinen reglerar även vattenförbrukningen utifrån mängden tvätt. På så sätt gör du din tvättning mer miljövänlig och energieffektiv.

5. Cylinda tvättmaskin: FT 5574

Cylinda FT 5574 var Sveriges mest sålda maskin 2019. En lättskött och smal tvättmaskin med kapacitet för sju kilo tvätt. Den har dessutom en hållbar induktionsmotor. Den har många olika tvättalternativ som du når via den barnspärrade panelen med display.

Denna modell har ersatts av Cylinda FT5574X. Vissa funktioner kan ha förändrats från tidigare version.

Se alla våra tvättmaskiner från Cylinda här.

Övriga utmärkelser

Electrolux EW7W5268E5 har fått utmärkelsen "prisvärd kombimaskin" hos testat.nu.

Här hittar du våra övriga tvättmaskiner från Electrolux.


3 snabba tips: Så sparar du energi när du tvättar

1. Fyll maskinen

För en 40-graderstvätt går det i genomsnitt åt 67 procent mer energi för att tvätta två halvfyllda maskiner jämfört med en helt fylld. Även om tvättmaskinerna har automatisk avkänning som känner av hur mycket tvätt det är i tvättrumman är det fortfarande mer energieffektivt att tvätta en fylld maskin jämfört med att tvätta två gånger i halvfylld maskin. Det visar Energimyndighetens test

2. Använd maskinen smart

Du kan också påverka din energiförbrukning genom att använda din maskin på ett smart sätt. Minska energiåtgången genom att inte tvätta din tvätt i onödigt varmt vatten och se till att centrifugera tvätten ordentligt (minst 1200 varv/minut) innan du torkar den.

3. Köp en självdoserande tvättmaskin

De flesta doserar för mycket tvättmedel. En till två teskedar tvättmedel räcker enligt Elons tvättexpert Johan Valentin. Om du doserar för mycket blir inte tvättmedlet upplöst i vattnet och du får tvättmedel kvar i kläderna. Det kan göra att kläderna kliar mot kroppen och du får eksem. Du kan också få vita streck på svarta kläder. Idag finns det maskiner som självdoserar tvättmedel, till exempel Cylinda FTA 5596. Tvättmaskinen är självdoserande tack vare en Autodos-enhet för både flytande tvättmedel och sköljmedel och det räcker upp till 20 tvättar. Du behöver därmed inte höfta med tvättmedlet, utan tvättmaskinen använder den mängd som behövs. 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här