Torkskåp eller torktumlare?

Ett torkskåp kan ses som ett mellanting mellan torktumlare och klädstreck. I ett torkskåp kan du torka tvätt oavsett väder och det kräver mindre värme än en torktumlare. Du får en mild och energisparande torkning.

 

Innehåll:

  • Vad är bäst torkskåp eller torktumlare?
  • Vanliga frågor om torkskåp

 

Vad är bäst torkskåp eller torktumlare? 

Om du funderar på att köpa ett torkskåp kan det vara bra att veta att det finns många fördelar med det jämfört med en traditionell torktumlare. 

 

Fördelar med torkskåp:

  • Kräver mindre energi än en torktumlare 
  • Passar de fletsa plagg - till och med skor
  • Sliter mindre på kläderna 
  • Slipp luddfilter!

 

I princip alla material fungerar att torka i torkskåp eftersom du kan justera värmen i torkskåpet. Vissa har dessutom sensorer som reglerar torktiden och minimerar energiförbrukningen ännu mer.

Fällbara och utdragbara hängningsarmar på olika nivåer är torkskåpets motsvarighet till klädstrecket. Där kan du antingen hänga tvätten på galgar eller direkt på armarna. Många torkskåp har speciella krokar och ställningar där du kan torka t ex skor eller vantar.

 

Torkskåp har liknande dimensioner som ett kylskåp, så det kräver mer plats än en torktumlare. Du kan inte heller välja snabbtorkning som i en torktumlare. Härmed tar det längre tid att få tvätten torr i ett torkskåp.

För den som gillar mjuk tvätt är tumlaren att föredra framför torkskåp eftersom dropptorkning kan leda till hårdare tvätt. Ett torkskåp har emellertid inte några luddfilter som behöver tömmas med jämna mellanrum.

Kanske ska man inte välja, utan se torkskåpet som ett milt och energieffektivt komplement till torktumlaren. Ett klädstreck som fungerar även på vintern och i regn och rusk.

Vanliga frågor om torkskåp

Vad går snabbast torkskåp eller torktumlare? 

Tvätten tar något längre tid att torka om den hängs upp i torkskåp.

Hur länge ska kläder vara i torkskåp? 

Hur lång tid dina kläder behöver hänga i torkskåpet beror på vilka typer av plagg det gäller och hur väl centrifugerad tvätten är innan den ställs in i skåpet, men räkna med ungefär en timme. 

Kan kläder krympa i torkskåp?

Det som är bra med torkskåp är att det inte sliter på dina kläder som när de torkas i torktumlare dvs. det finns ingen risk för att plagg ska krympa.

 

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om det bästa sättet att torka tvätt.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris