Så väljer du rätt tvättmaskinsprogram – från eco till ånga

Har du någon gång stått framför tvättmaskinen och undrat vad tvättprogrammen faktiskt betyder? Eller vilket som är det mest energisnåla alternativet? Vitvaru-Johan berättar allt du behöver veta för att ta rätt beslut i tvättstugan.


I Sverige köper vi närmare 14 kilo nyproducerade kläder och hemtextiler per person varje år. Samtidigt använder vi textilerna allt kortare tid. Genom att fördubbla livslängden för ett plagg minskar du dess klimatpåverkan med cirka 50 procent, visar en studie från Mistra Future Fashion. För att göra det behöver du ta hand om dina plagg på bästa sätt, vilket även inkluderar tvättrutiner. Elons expert, Johan "Vitvaru-Johan" Westergren, hjälper oss att nå dit. 

Varför är det viktigt att välja rätt program i tvättmaskinen? 

Det är värt att lägga en extra minut i tvättstugan för att dubbelkolla att du faktiskt väljer rätt program för dina plagg – av flera orasker.

Vitvaru-Johan förklarar:

– Att läsa tvättinstruktioner på plaggen, och välja program därefter, är viktigt för att dina plagg ska hålla så länge som möjligt. Väljer du fel tvättprogram kan kläderna krympa, bli missfärgade, utsättas för onödigt slitage eller få en annan struktur. 

Att välja rätt program på tvättmaskinen har många fördelar, bland annat så håller kläderna längre och du undviker onödig energiåtgång. 

Eco-programmet – både skonsamt och ekonomiskt  

Eco-program är ett energioptimerat program. Det innebär att du får samma resultat som med ett standardprogram, men tvättmaskinen använder mindre vatten och ström, vilket kompenseras genom att tvättprogrammet tar längre tid.

Det råder dock lite missförstånd kring progammet och dess energiåtgång, berättar Vitvaru-Johan. 

– Ett vanligt fel är att man väljer snabbprogram och lägre temperaturer som standard. Detta är i de flesta fall helt felaktigt. Oftast är de mest ekonomiska alternativet eco-programmen och de ligger ju oftast på över fyra timmar. Dessa programmen är dessutom mer skonsamma mot plaggen.  

Fler tvättprogram och deras innebörd: 

Ångprogram 

På flertalet av dagens moderna maskiner finns ångprogram. Kort förklarat är de till för att fräscha upp plaggen. Ångan öppnar upp fibrerna i kläderna, avlägsnar dålig lukt och slätar ut skrynklor. Att välja ångprogrammet (som även kan förekomma som extrafunktion på vissa maskiner) är dessutom bra för den som är allergisk eller har känslig hud. Ångan avlägsnar nämligen avsevärt mer pollen än ett traditionellt tvättprogram.

Ullprogram

Ull är ett känsligt material som gärna deformeras och krymper vid för höga temperaturer och för kraftfull centrifugering. Därför finns ullprogrammet. Programmet kännetecknas bland annat av låga temperaturer, mildare rotationshastigheter och kortare centrifugering. Ullprogrammet tenderar också att vara längre än andra program, just för att det ska vara skonsamt mot plagget.  

Tänk på: Ull är naturligt smutsavvisande och behöver i många fall inte tvättas alls så ofta som man kan tro. Ibland räcker det gott och väl att vädra ullplagget.

Snabbprogram

Snabbprogrammet på tvättmaskinen är, som den låter, utformad för att tvätta kläder på en kortare tid jämfört med en standardtvätt. Syftet är att rengöra smutsiga kläder snabbt och effektivt när du inte har tid eller behov av ett standardprogram. Ett snabbprogram blir snabbt just tack vare; kortare tvättid, högre rotationshastighet och mindre vatten. Detta gör dock att snabbprogrammet inte alltid är ett passande val, till exempel för ömtåliga textilier eller riktigt smutsiga plagg. Hur snabbt snabbprogrammet är kan även skilja sig mellan modell och tillverkare, något som kan vara viktigt att se över om du är i färd med att köpa en ny tvättmaskin.

Jeansprogram

Jeans, som till en början var ett arbetsplagg, är gjord av slittålig och robust bomull. Ett jeansprogram har vissa anpassade inställningar för att säkerställa en effektiv och skonsam tvätt av plagget. Några exempel är bland annat kraftigare centrifugering, längre tvättid, intensivare rotationer i trumman och fler sköjlomgångar.

Allergiprogram

Människor med allergier eller känslig hy kan vara mer känsliga för rester av tvättmedel, damm, pollen och andra allergener som kan finnas kvar på kläderna efter tvätt. Därför finns allergiprogrammet. Den är utformad för att minska “allergenresterna” och bidra till en extra grundlig rengöring. Det gör den bland annat genom fler sköljomgångar än en standardtvätt, längre tvättid och högre vattentemperaturer.


Fler tvätttips för den som är allergisk eller har känslig hy:

  • Använd dig av ett allergivänligt tvättmedel.
  • Ta som vana att alltid tvätta nya plagg, lakan och handdukar innan du börjar använda dem. 

 

Fler smarta tvättips: 

Tvätta som ett proffs 

Rengöra tvättmaskin - våra bästa tips

Dags att köpa tvättmaskin?

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris