Laddar...

Rengöra tvättmaskin – våra bästa tips

När du tvättar blir din tvätt förhoppningsvis ren – men det blir inte tvättmaskinen efter en tid i trogen tjänst. Vi tipsar om hur du får en fräsch tvättmaskin som inte luktar.

Rengöra tvättmaskin – husmorsknep

Din tvättmaskin behöver göras ren ibland. Ett husmorsknep för att rengöra tvättmaskinen är att använda sig av ättika och bikarbonat. Blanda ett par matskedar bikarbonat med lika stor del vatten och häll i tvättmedelsfacket. I trumman på tvättmaskinen häller du ett par deciliter ättika. Kör sedan ett program på hög värme. Du kan också rengöra maskinen enbart med ättika.

Du kan även göra rent maskinen med en disktablett. Lägg in tabletten i trumman, stäng luckan och kör ett program på 90 grader.

Köpa tvättmaskinsrengöring

På Elon.se kan du köpa rengöringsmedlet Cleanosan Tvättmaskin Rent. Detta kan du använda cirka en till två gånger per månad för en fräsch maskin, ren tvätt och längre livslängd för din tvättmaskin. Medlet rengör även i rör, filter och trumma för att förhindra att dessa geggar igen.

Förebygg en ofräsch tvättmaskin

För att undvika att maskinen geggar igen och börjar lukta illa finns det några enkla saker att tänka på:

  • Låt alltid luckan och tvättmedelsfacket vara öppna efter avslutad tvätt, så får maskinen torka ordentligt och du undviker att det bildas mögel.
  • Torka ur bälgen, där det lätt samlas ludd och smuts, med en trasa efter avslutad tvätt. Blir trasan mycket smutsig, är troligtvis även resten av maskinen smutsig, då kan du köra en tom maskin med rengöring enligt någon av metoderna ovan.
  • Torka av insidan av luckan med fuktad trasa någon gång i veckan.
  • Skölj alltid av ordentligt smutsad tvätt, som till exempel leriga overaller, innan du lägger in den i tvättmaskinen.
  • Använd inte för mycket tvättmedel. Tvätten blir inte renare, det enda som händer är att maskinen kan sätta igen och det bildas en tjock beläggning av gammalt tvättmedel som kan börja lukta och är svår att få bort.
  • Kör tvättprogram på hög värme emellanåt för att ta död på dåliga bakterier. Tvättmedel är inte bakteriedödande, och om du alltid tvättar i låga temperaturer finns det alla möjligheter för bakterier att trivas i din maskin.

 

Fler tips för badrummet:

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här