Rengöra tvättmaskin – våra bästa tips

Även om dina kläder blir rena efter varje tvätt, kan detsamma inte alltid sägas om själva tvättmaskinen efter långvarig användning. Här delar vi med oss av råd för att hålla din maskin doftfri och i bästa skick.

Rengöra tvättmaskin – husmorsknep

Din tvättmaskin förtjänar lite omsorg då och då. Ett beprövat sätt att rengöra den är att kombinera ättika och bikarbonat. Mixa några matskedar bikarbonat med samma mängd vatten och tillsätt i tvättmedelsfacket. I trumman, tillsätt några deciliter ättika och välj ett program med hög temperatur. Om du vill kan du även välja att rengöra med endast ättika.

En alternativ metod är att använda en disktablett. Placera helt enkelt tabletten i trumman, stäng luckan och kör ett program på 90 grader.

Köpa tvättmaskinsrengöring

På Elon.se finns rengöringsprodukten Elvita Washingmachin Clean 6-p tillgänglig. Använd detta för att upprätthålla en fräsch maskin, säkerställa ren tvätt och förlänga din tvättmaskins livslängd. Denna produkt tar även hand om rör, filter och trumma för att förhindra att de blir igensatta.

Förebygg en ofräsch tvättmaskin

För att förhindra att din maskin samlar på sig smuts och börjar lukta illa, här är några saker att ha i åtanke:

  • Lämna alltid luckan och tvättmedelsfacket öppet efter varje tvätt, så att maskinen kan torka ordentligt och förhindra mögelbildning.
  • Se till att rengöra bälgen, där ludd och smuts ofta samlas. Om trasan blir särskilt smutsig under rengöringen, kan det vara dags att köra en tom rengöringscykel med någon av metoderna ovan.
  • Torka av insidan av luckan med en fuktig trasa regelbundet.
  • Skölj av extra smutsiga kläder, som leriga overaller, innan du lägger dem i tvättmaskinen.
  • Använd inte för mycket tvättmedel. Det gör inte tvätten renare, men kan leda till igensättning och en tjock beläggning av gammalt tvättmedel.
  • Kör tvättprogram med hög temperatur då och då för att eliminera skadliga bakterier. Eftersom tvättmedel inte är bakteriedödande, om du ständigt tvättar i låga temperaturer, kan bakterier trivas i din maskin.

Fler tips för badrummet:

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris