Köpa tvättmaskin – detta ska du tänka på

Dags att köpa ny tvättmaskin? Behöver du en liten, en toppmatad eller kanske en som fått bäst i test? Det är mycket att fundera över innan du slår till. Här är en guide för dig som ska köpa tvättmaskin. 


De viktigaste punkterna att tänka på när man köper en tvättmaskin och torktumlare är kostnad, storlek, kapacitet, funktioner och energieffektivitet. 


Men egentligen är den allra första frågan: Vilka behov har jag? Lever jag själv eller är vi en familj? När tvättar vi och hur ofta?


När du tänkt igenom livssituationen är det lättare att ta ställning till alla valmöjligheter.

Vilken storlek ska jag välja?

En tvättmaskin rymmer vanligtvis mellan fem och nio kilo tvätt och det vanligaste är sju kilo. Men det finns maskiner med större kapacitet och med mindre kapacitet. 

HUR MYCKET VÄGER MIN TVÄTT? 

En typisk tvättmaskin rymmer cirka sju kilo tvätt. Det motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder. Ett lakan väger cirka 0,5 kilo och ett örngott 200 gram.


Om man tittar på svenskarnas snittvätt väger den oftast tre kilo – detta eftersom du sorterar din tvätt efter färg och olika material och inte alltid fyller maskinen. Därför klarar sig de allra flesta med en maskin som rymmer mellan fem och sju kilo.


Fyll maskinen så att du bara får in en hand på toppen av tvätten mellan kläderna och trumman. Då är den full! Att tvätta maskiner som inte är fulla ger större energiförbrukning och påfrestar miljön. Men man ska inte proppa trumman helt full.

 

Vill du lära dig mer om hur man tvättar miljövänligt? Läs våra tips här

 

Tips! Ställ dig på vågen. Hur mycket väger du? Ställ dig sedan på vågen med tvätten och se vad skillnaden blir. 

Stor tvättmaskin

Från nio kilo och uppåt räknas som en stor tvättmaskin och de största tvättmaskinerna Elon säljer ligger på tolv kilo. Hur stor tvättmaskin man behöver beror på hur många man är i hushållet, hur ofta man tvättar och hur stora tygstycken som ska få plats i maskinen. Om ni är en stor familj med mycket tvätt kan en tvättmaskin för 9 kilo vara en bra idé. Men det som är avgörande för hur mycket tvätt man får in i maskinen är storleken på trumman, trumvolymen. Den anges i liter och varierar mellan tillverkarna.


Liten tvättmaskin och minitvättmaskin

Det är inte alltid som det finns utrymme för en tvättmaskin i hushållet. Om du bor i en mindre lägenhet eller studentrum kan en minitvättmaskin bli en perfekt kompromiss. Du sparar plats och du slipper släpa tvätt fram och tillbaka till tvättstugan. Extra smidigt för dig som sällan fyller en tvättmaskin i fullstorlek.


Läs mer om små tvättmaskiner här.

Mått på tvättmaskinen och mitt boende


Tvättmaskin för dig med lägenhet

När du väljer tvättmaskin till din lägenhet behöver du veta hur mycket plats den får ta. Standardmåtten på en vanlig tvättmaskin är 60 cm djup, 60 cm bred och 85 cm hög. Ett alternativ för ett mindre badrum kan vara en toppmatad tvättmaskin, som oftast är 45 cm bred och 60 cm djup.


Det är viktigt att utrymmet där tvättmaskinen ska stå är anpassat för just det. Det måste finnas vatten, avlopp och eluttag som är anpassat för våtrum.


Tvättmaskin för den stora familjen

Om man har barn som ägnar sig åt många aktiviteter behöver man kunna tvätta och torka kläder så snabbt som möjligt. Då är det viktigt med centrifugeringen, gärna 1600 varv. Det kan även vara smart att investera i en tvättmaskin med snabbprogram man tvättar mycket och ofta. 

För en familj på fyra personer räcker oftast en tvättmaskin för 8 kilo. En familj med tre barn och mycket aktiviteter bör satsa på en tvättmaskin med en kapacitet på 9 kilo och 1600 varv i centrifugeringen. En barnfamilj med fler barn behöver inte mer kilo utan en större storlek på trumman, trumvolymen, då det är det som avgör hur mycket tvätt som får plats i maskinen.

Tvättmaskin för fritidshuset

Om sommarstugan eller fjällstugan är en plats du spenderar mycket tid i kan det absolut vara värt att investera i en tvättmaskin. Oftast vill man kunna använda en tvättmaskin som liknar den man har hemma, så det kan vara smart att investera i en liknande. Om du ska hyra ut fritidshuset bör du välja en tvättmaskin som är lättanvänd.


Det viktigaste att tänka på är att det finns uppvärmning i utrymmet där tvättmaskinen står. I tvättmaskinen ligger det nämligen kvar vatten. Och om du stänger av värmen och åker därifrån riskerar den att frysa och gå sönder. Ett annat alternativ är att tömma maskinen på vatten innan du lämnar den.. 

tvättstuga med tvättmaskin som kan köpastvättstuga med tvättmaskin som kan köpas

När du ska köpa en ny tvättmaskin är det bra att börja med att ställa dig frågan: Vilka behov har jag? 

Vilka funktioner och program behöver jag?

De flesta maskiner har ett flertal kombinationsbara program. Vanligast är vittvätt, kulörtvätt, fintvätt och ylletvätt. De flesta program kan kompletteras med val som exempelvis förtvätt, extra sköljning och val av centrifugeringshastighet. Det finns ofta även specialutformade funktioner och program så att du kan hitta något som passar just dig och dina vanor.


Här är vår guide till
tvättmaskinens olika program


Toppmatad tvättmaskin 

Tvättmaskiner finns i två huvudtyper, frontmatade och toppmatade modeller. Den toppmatade tvättmaskinen tar i regel mindre golvyta i anspråk, ungefär 45 x 60 cm till skillnad mot en frontmatad som behöver 60 x 60 cm golvyta. Den fungerar lika bra som en frontmatad, men har ofta ett varvtal på 1000-12000 i centrifugeringen.


Här hittar du våra toppmatade tvättmaskiner.


Tvättmaskin och torktumlare i ett

För den som har platsbrist kan en god idé vara att köpa en tvättmaskin med torktumlare. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare passar dig som bor trångt eller som inte tvättar så ofta eller mycket. Du kan tvätta och torka i ett sträck utan att plocka ur tvätten däremellan. Kanske skulle det vara alldeles ypperligt med två kombimaskiner så att du kan tvätta och torka både ljus och mörk tvätt samtidigt? 


Tvättmaskin med torktumlare – se vårt utbud av tvätt & tork-kombi här!

Centrifugeringen

Centrifugering handlar egentligen om hur mycket fukt som är kvar efter färdigt program. Resultatet av centrifugeringen mäts i hur många procent fuktighet som finns kvar i tvätten.  

Lär dig allt om centrifugering i vår expertguide

Självdoserande tvättmaskin – så fungerar den

Det är inte alltid lätt att avgöra hur mycket tvätten väger och oftast blir det för mycket tvättmedel när vi själva ska avgöra. Men det problemet slipper du med en självdoserande tvättmaskin – läs mer om denna fiffiga lösning här


Tvättmaskin med ångfunktion

På flertalet av dagens moderna maskiner finns ångprogram. Kort förklarat är de till för att fräscha upp plaggen och går att jämföra med en steamer. Ångan öppnar upp fibrerna i kläderna, avlägsnar dålig lukt och slätar ut skrynklor. Att välja ångprogrammet (som även kan förekomma som extrafunktion på vissa maskiner) är dessutom bra för den som är allergisk eller har känslig hud. Ångan avlägsnar avsevärt mer pollen än ett traditionellt tvättprogram. Det är även ett bra alternativ för att tvätta träningskläderna.


Tvättmaskin med wi-fi

Tvättmaskiner som har WiFi-anslutning och som kan styras från en app i din mobil, kallas för SCWM, Smart Connected Washing Machine. Förutom att de ofta har alla moderna funktioner som automatisk dosering av tvättmedel, miljövänliga program med minimal vattenförbrukning och översvämmningsskydd, har de ytterligare några smarta funktioner som kan underlätta din vardag. Bland annat kan du styra tvättmaskinen på distans via din mobil och till exempel starta maskinen när du åker hem från jobbet. Maskinen kan även hjälpa dig välja program.


Tvättmaskiner med handtvättsprogram

De flesta tvättmaskiner har handtvättsprogram som är skonsammare och avsedda för ömtåliga plagg. Med ett sådant program bör använda tvättmedel som är avsett för handtvätt.


Skonsamma tvättmaskiner

Om man lägger mycket pengar på kläder som man är rädd om kan det vara värt att köpa en tvättmaskin med skontrumma. Den sliter mindre på kläderna tack vare att trumman har ett mönster med färre och mindre hål, vilket minimerar noppor. 

 

Läs mer om hur du vårdar dina kläder på bästa sätt.

Energiklass och förbrukning

Energieffektiviteten på tvättmaskiner graderas från G till A, där A är energisnålast. På tvättmaskinens märketikett visas information om energi- och vattenförbrukning, centrifugeringshastighet, kapacitet samt ljudnivå, vilket är praktiskt om du vill jämföra modeller med varandra. Det bästa sättet att spara energi är dock att inte tvätta så ofta och endast köra fulla maskiner.


Tips! Det lönar sig att välja det tvättprogram som tillverkaren använt för energimärkningen. Det visar ett test som Energimyndigheten gjort. Alternativa program på samma tvättmaskin använder i genomsnitt 88 procent mer energi och 70 procent mer vatten.


Tänk också på maskinens livslängd. Lägg pengarna på en maskin som håller länge. Se till att maskinen lever upp till de krav som finns. Fråga gärna säljaren i din butik efter en maskin som håller hög kvalitet.


Installation – vad ska jag tänka på?

När det gäller elinstallationer i våtutrymmen ska alltid en behörig elektriker anlitas. Även vattenkopplingen bör utföras av en fackman. Tvättmaskiner med felaktigt utförd elinstallation utgör en omedelbar livsfara.


Tvättmaskiner, som anslutits felaktigt på vatten- och avloppssidan, riskerar att orsaka vattenskador för fastigheten. Tänk också på att en installation som inte är fackmannamässigt gjord innebär att din hemförsäkring inte täcker en eventuell vattenläcka eller liknande. 


Det krävs att man har tillräckligt stort utrymme i badrummet för att installera en tvättmaskin. En del väljer till exempel att ta bort badkar och istället ha tvättmaskin. Det måste också finnas tillräckligt golvutrymme. När maskinen är på plats måste man kunna dra ut maskinen så att man kan utföra service och städa bakom den.


Vill du ha hjälp med hemleverans och installering?


När du köper ny tvättmaskin och torktumlare hjälper vi gärna till med hemleverans, installation och bortforsling för återvinning. Du kan alltid känna dig trygg med att en utbildad fackman utför arbetet när du beställer tjänster från oss!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris