Så får du kläderna att hålla längre

I Sverige köper vi närmare 14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per person och år, vilket ger stora klimatavtryck. Samtidigt använder vi textilierna allt kortare tid. Genom att fördubbla livslängden för ett plagg minskar du dess klimatpåverkan med cirka 50 procent. För att göra det behöver du ta hand om dina plagg på bästa sätt – något som man ibland kan behöva lite guidning i, berättar Elons expert Johan Westergren. 

 – Många lägger mycket pengar på kläder, men när det kommer till tvättmaskin så säger de flesta att de vill ha en maskin som “bara” ska tvätta rent. Att välja rätt tvättmaskin till sina kläder, är inte alltid lätt, men viktigt om man vill behålla sina kläder över tid, och i fint skick, säger Johan och fortsätter:  

– Det finns idag leverantörer med så kallade skontrummor, vilket hjälper dig att minska på slitaget, och minimera noppor på dina plagg. Idag finns även tvättmaskiner med automatisk dosering, som ser till att du alltid får rätt mängd tvättmedel. Ingenting blir renare av överdosering av tvättmedel, snarare tvärtom. Ibland kan man även ställa sig frågan: ”Behöver jag verkligen tvätta plagget, eller räcker det att hänga ut lite, eller kanske köra med en steamer (ånga) istället?”

Rätt och slätt på ett skonsamt vis 

– Att ånga dina kläder har många fördelar. Framför allt är ångan en mjuk och skonsam metod för att ta bort skrynklor, dålig lukt och eventuella bakterier som finns på kläderna. Är kläderna utan envisa fläckar kan ångan med andra ord ersätta en maskintvätt. Eftersom du inte behöver tvätta kläderna lika ofta förlängs också livstiden på dina kläder. Ångrengöring passar extra bra för ömtåliga textilier som ull, siden, kashmir och syntet. På dagens marknad finns olika produkter med den välgörande ångan i fokus. 

Ångstrykjärn – moderniserad tradition

Ångstrykjärn är en av de absolut vanligaste typerna av strykjärn. Den passar extra bra om du vill få till den där riktigt släta, krispiga känslan. Det är också lätt att göra snygga pressveck på kostymbyxan. Strykjärnet har dessutom en stor vattentank, vilket gör att du kan stryka med få avbrott. Ett strykjärn kan dock upplevas som något otympligt, både när det kommer till arbetsyta, förvaring och att komma åt ärmar och andra rundade detaljer på plagget. Ångstrykjärnet kan dessutom vara för kraftfullt för vissa ömtåliga textilier. 

Fördelar: Effektiv med stor kapacitet. 

Nackdelar: Inte lika skonsamt som steamer och ångstation. Den kräver också större förvarings- och arbetsytor. 

Steamer – smidigt, snabbt och skonsamt 

En steamer är valet för dig som vill jobba lite smidigare och friare. Med hjälp av kraftig ånga tar steamern snabbt bort rynkor och veck på dina kläder – sladdlöst och direkt från galgen. Ångan tränger snabbt och effektivt in i textilfibrerna och du får ett skrynkelfritt resultat, utan att behöva pressa mot tyget. En steamer är bäst till de större ytorna på klädesplaggen såsom ryggen, långa ärmar eller kjolen. Steamern har dock en relativt liten vattentank, vilket gör att du måste fylla på efter cirka tre plagg.

Fördelar: Skonsam mot plaggen, smidig att ta med och ger en “friare” strykning.

Nackdelar: En mindre vattenbehållare än strykjärn och ångstationer, vilket resulterar i mindre kapacitet.

Tips! En steamer går alldeles utmärkt att använda på andra saker än bara kläderna. Man kan använda den på exempelvis gardiner eller lakan. Istället för att ta ner gardinerna för att stryka på ett traditionellt sätt kan man med hjälp av en steamer smidigt stryka direkt där gardinerna är uppsatta. 

Ångstation – för den strykningsflitige

En ångstation är som en blandning mellan en steamer och ett strykjärn. Den liknar strykjärnet i utseendet men har en betydligt större vattentank. Apparaten passar därför extra bra för dig som stryker mycket och ofta. Den har i regel ett högre ångtryck än ett strykjärn vilket gör att den enkelt, snabbt och jämnt slätar ut riktigt envisa skrynklor. En ångstation tar däremot en del plats och en strykbräda är fortfarande ett nödvändigt tillbehör för många modeller. Ångstationen tenderar också att ligga något högre rent prismässigt jämfört med en steamer eller ett strykjärn.

Fördelar: Stor kapacitet, råder bot även på de mest envisa skrynklorna. 

Nackdelar: Kräver mer utrymme till förvaring, är i regel den dyraste typen av strykningsapparat.

Släta och fräscha kläder med ångaSläta och fräscha kläder med ånga
Med ånga får du snabb och skonsam uppfräschning av dina kläder.

Släta och fräscha kläder med ånga

Tvättmaskiner med ånga hjälper till att snabbt och skonsamt fräscha upp, släta ut och ta bort lukter från dina kläder utan att behöva tvätta dem. Ångan kan användas på alla typer av plagg, även de som annars behöver kemtvättas. På kort tid är dina kläder redo att användas igen eller så är de enkla att stryka.

Woolmark-märkningWoolmark-märkning
Woolmark-märkning garanterar att du kan tvätta ylleplagg.

Tvätta och torka dina ylleplagg i maskin

Många tvättmaskiner och torktumlare är Woolmark-märkta. Märkningen garanterar att det är säkert att tvätta ylleplagg som annars endast får handtvättas.

Woolmark Blue innebär att maskinen har genomgått tester som visar att maskinen är lika eller skonsammare än att tvätta för hand.

Woolmark Green innebär att maskinen är lika skonsam som en Woolmark Blue-maskin men även mycket effektiv i fråga om energi- och vattenförbrukning.

Skonsam tvätteknik med ProTexSkonsam tvätteknik med ProTex
ProTex ser till att dina kläder behandlas extra skonsamt.

Skonsam tvätteknik med ProTex

Den revolutionerande tvättekniken ProTex ser till att dina kläder behandlas extra skonsamt och bidrar till att din garderob ser ny och fräsch ut längre. Tekniken bidrar även till att minsta möjliga energi förbrukas.

Tvättmaskinens trumma har många mindre hål som motverkar att textilierna sträcks ut även under hög centrifugering. De många hålen säkerställer att centrifugeringen är lika effektiv som tidigare och att sköljresultatet är perfekt. Funktionen Optisense beräknar mängden tvätt för att skapa ett optimalt program med rätt tvätt- och sköljtid.

Torktumlarens fuktavkänning minimerar risken för skrynklor och krympning. Tack vare den justerbara torrhetsgraden kan du få din tvätt så torr som du vill ha den. En skontrumma på 118 liter ger dina kläder större utrymme att cirkulera i vilket resulterar i ett jämnt resultat.

Vårda, vårda, vårda

När ditt plagg är rent och skrynkelfritt finns det även här ett par viktiga saker för att ta hand om, och på så vis förlänga, plaggets livslängd. Det är inte krångligt, utan handlar mer om att få in goda vanor och upptäcka det tillfredsställande i att vårda plaggen och på så vis kunna behålla garderobsfavoriterna ännu längre. 

Förvaring i garderoben 

Johan tipsar om att satsa på bra galgar, för rätt ändamål. Han fortsätter: 

– Häng gärna kläderna luftigt, och sortera bort de plagg som inte är i säsong. Hänger du kläderna så får du dessutom en lättare överblick av dina plagg, viker du kläderna så ser du oftast bara de övre plaggen. 

Noppmaskiner 

Noppmaskiner är ett bra verktyg för att underhålla dina kläder, så de känns nya längre. Du kan snabbt ta bort luddet, plus att du slipper att nopporna hamnar på golvet.

Damma av symaskinen

Ett sätt att förlänga livslängden på ditt plagg är rota fram symaskinen. Du behöver inte vara utbildad sömmerska för göra mindre ingrepp som att fästa en lös knapp på jackan, sy på en tyglapp på spruckna byxben eller byta ut slitna muddar mot nya på favorittröjan – testa själv! 

Tröttnat? Skänk eller sälj vidare!

Det finns givetvis situationer där det faktiskt är dags att göra sig av med ett klädesplagg. Kanske har den blivit för liten eller så har du helt enkelt tröttnat. Kom då ihåg att skänka eller sälja plagget vidare – det är också ett sätt att förlänga livet på plagget och på så vis rå om miljön.

Relaterade produkter

Tvättmaskin Husqvarna QW26S817
9 490 :-
Tvättmaskin med ångfunktion och AutoAdjust – spara tid, vatten och energi
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Tvättmaskin Husqvarna QW36S114
9 990 :-
Rejäl tvättmaskin med stor kapacitet och energisnål invertermotor
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan
Tvättmaskin Husqvarna QW47B914AD
12 490 :-
Självdoserande tvättmaskin i 7000-Serien med ProSteam och plats för 9 kg tvätt
Webb I butikslager I butikslager Ej i din butik Vissa butiker
Önskelista I önskelistan Du måste logga in eller registrera ett konto för att kunna använda önskelistan

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris