Så tvättar du handdukar

Handdukar är en viktig del av vår dagliga hygien och används flitigt i vardagen. Genom att tvätta dina handdukar på rätt sätt kan du hålla dem rena, fräscha och mjuka. I denna artikel kommer vi att ge dig användbara tips för att tvätta och ta hand om dina handdukar så att de håller längre. 

Efter en varm och avkopplande dusch är det underbart att svepa in sig i en mjuk handduk. Men varje gång vi använder handduken avlägsnas döda hudceller som sedan samlas på tyget. När handduken är fuktig kan det även lätt bilda bakterier. För att bevara god hygien och hålla dina handdukar fräscha är det därför viktigt att låta dem torka ordentligt mellan användningarna och tvätta dem regelbundet.

Så vad ska du tänka på när du tvättar handdukar? 

Så tvättar du nya handdukar 

Innan du använder handdukarna för första gången kan du lägga dem i ett kallt vattenbad i upp till 24 timmar. Detta hjälper till att avlägsna eventuella rester från tillverkningsprocessen och förbättrar handdukens uppsugningsförmåga. 

Så tvättar du dina handdukar i tvättmaskinen  

Genom att följa några enkla steg kan du se till att du får rena och fräscha handdukar.  

Sortera handdukar

Börja med att sortera handdukarna efter färg och material. Tvätta alltid vita handdukar för sig, annars finns risken att de blir missfärgade. Om det går, tvätta även handdukar av olika material, som bomull och mikrofiber, separat för att få det bästa resultatet.   

Läs tvättinstruktionerna

Följ alltid skötselråden på dina handdukar för att undvika skador på tyget. På lappen hittar du viktig information om bland annat tvättemperatur och tvättprogram. Ta del av tillverkarens rekommendationer, så att du kan njuta av dina badlakan längre.      

Förbehandla fläckar

Innan du lägger handdukarna i tvättmaskinen kan det vara bra att förbehandla eventuella fläckar. Applicera en liten mängd flytande tvättmedel eller fläckborttagningsmedel direkt på fläcken, och gnugga försiktigt med en mjuk borste eller fingrarna. Låt medlet verka i några minuter innan du fortsätter med tvätten. 

Använd rätt mängd tvättmedel

Det är viktigt att inte överdosera tvättmedlet, eftersom detta kan lämna rester på handdukarna och göra dem styva eller mindre absorberande. Följ istället anvisningarna på förpackningen för rätt mängd tvättmedel och dosera därefter. 

Tips! Se våra energisnåla tvättmaskiner med automatisk dosering.

Välj rätt tvättprogram

För de flesta handdukar fungerar ett vanligt tvättprogram bäst. De är ofta tillräckligt effektiva för att ta bort smuts från tyget. Om dina handdukar är särskilt smutsiga eller fläckade kan du överväga att använda ett program för intensivtvätt. 


Tvätta i hög temperatur

Handdukar bör tvättas vid så hög temperatur som möjligt för att avlägsna smuts och bakterier. Oftast rekommenderas 60 grader, men se till att alltid följa skötselråden så att du inte sliter ut dina handdukar. För färgade handdukar kan det till exempel vara säkrast att använda lägre temperaturer för att undvika att färgen bleknar.   


Använd inte sköljmedel

Undvik att använda sköljmedel eftersom det kan lägga sig som en hinna runt bomullen som gör att handdukarna inte suger upp vatten lika bra. Istället kan du använda ättika, vilket hjälper handdukarna att behålla sin färg. 

Tips! Börjar dina handdukar lukta lite unket? Prova att lägga en kopp bakpulver tillsammans med 1 dl ättika, tvätta sedan i 60 grader så brukar lukten försvinna.

Torkning

Efter tvätten är det viktigt att torka handdukarna ordentligt. Ta ut handdukar från tvättmaskinen så snart tvätten är klar, för att undvika att de blir ofräscha eller möglar. Häng dem på torkställ eller torka dem i torktumlaren. Överbelasta inte torktumlaren, låt i stället handdukarna torka jämnt så att de kan behålla sin mjukhet.

För att hålla dina handdukar fräscha under lång tid är det bäst att låta dem torka på en stor yta. Undvik att hänga dem ovanpå varandra och sprid ut dem så mycket som möjligt för att slippa dålig lukt och tillväxt av bakterier.  

Hur ofta ska jag tvätta handdukar? 

En allmän rekommendationen är att tvätta handdukar varje vecka eller åtminstone varannan vecka, speciellt om de används dagligen. Genom att tvätta dem regelbundet minskar du risken för otrevliga lukter och bakterietillväxt. Om du har handdukar som används sällan, som gästhanddukar, kan du tvätta dem efter varje användningstillfälle. 

Tips! Häng upp handduken på en stång mellan varje användning, då torkar den snabbare och samlar mindre bakterier mellan varje tvätt.  

Hur får jag vita handdukar vita igen?  

Kalk, smuts, svett och tvätt i kombination med andra färger kan leda till missfärgning. Om dina vita handdukar har blivit grå- eller gulaktiga kan du använda några knep för att återfå deras vita färg. Som tur är finns det skonsammare alternativ än blekmedel. Du kan till exempel använda vinäger som fläckborttagningsmedel. Citronsaft tillsammans med tvättmedel kan också ljusa upp textilier.   

Vad kan tvättas med handdukar? 

Handdukar är ofta tillverkade av kraftiga tyger som tål höga temperaturer, därför är det bäst att tvätta dem separat för att förhindra att andra textilier blir skadade.

Tvätta helst inte handdukar med kläder som har varit i kontakt med hårspray, hårmouse eller liknande. Hårprodukter innehåller nämligen ämnen som kan göra så att dina handdukar missfärgas snabbare. 

Tips! Sängkläder av fin bomullskvalitet ska helst inte tvättas tillsammans med frottéhanddukar.  

Njut av rena handdukar 

Kom ihåg att tvätta handdukar regelbundet, gärna en gång i veckan, för att upprätthålla god hygien och för att undvika dålig lukt och bakterier. Njut av den mjuka känslan av en nytvättad handduk varje gång du sveper in dig i den efter en uppfriskande dusch. Så nästa gång du tvättar handdukar, följ dessa tips för bästa resultat! 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris