Så tvättar du kläder som ett proffs

Att tvätta är för många en av de hushållssysslor som känns mindre kul. Om man dessutom är nybörjare på att tvätta blir det ytterligare ett projekt att lära sig hur man gör och hur tvättmaskinen egentligen fungerar. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du tvättar dina kläder på bästa sätt.

 

Steg ett: Färgsortera

Det första du behöver göra är att vända upp och ner på tvättkorgen och dela upp tvätten i olika färger. Färgsortering gör du för att plaggen inte ska bli missfärgade av varandra. Dela in tvätten i tre högar:

  • Vit tvätt
  • Svart & mörk tvätt
  • Färgad tvätt

Steg två: Sortera efter temperatur

Efter att tvätten är färgsorterad ska du dela upp högarna efter vilken temperatur de ska tvättas i. Alla kläder har tvättlappar på insidan med råd om hur de ska tvättas. Det är viktigt att följa tvättråden för att de ska hålla formen och få en så lång livslängd som möjligt.

Har du klippt bort den kliande lappen? Här kommer några huvudregler när det gäller sorteringen av material:

40 grader – Detta är en bra temperatur för de flesta kläder av bomull, polyester och andra syntet-eller blandmaterial. T-shirts, tröjor och byxor tvättas ofta i 40 grader.

60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader. Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.

30 grader - Ju lägre temperatur desto mer skonsamt är det mot kläderna. Känsliga plagg som siden och ylle ska inte tvättas i mer än 30 grader för att inte skadas. Låga temperaturer minskar även energiförbrukningen vilket är bättre för miljön.

 

Steg tre : Förbered kläderna

Innan du slänger in dina kläder i tvättmaskinen är det bra att kontrollera att alla fickor är tömda, skärp är borttagna och alla byxor är vända ut och in. Stäng alltid dragkedjorna på plaggen för att förhindra att de fastnar i de andra kläderna och knäpp alla knappar så de inte slits av.

BH:ar med bygel tvättas i en tvättpåse för att undvika att hakar eller bygel fastnar i trumman eller andra kläder.

Fyll maskinen ordentligt men proppa den inte – en bra riktlinje är att en knuten näve ska få plats ovanpå tvätten.

Olika modeller av tvättmaskiner rymmer olika mycket tvätt - vanligtvis rymmer en maskin mellan fem till nio kilo tvätt, men för den stora familjen finns maskiner som tar ännu mer tvätt. Osäker på vilken tvättmaskin som passar dig bäst? Läs vår guide till att köpa ny tvättmaskin!

 

Steg fyra: Tvätt-och sköljmedel

Luckan på tvättmaskinen har tre fack. Ett för tvättmedel, ett för sköljmedel och ett för förtvätt. Förtvätt används när riktigt smutsiga kläder ska tvättas.

|-symbolen – vid förtvätt häller du tvättmedel här.

||- symbolen – i detta fack häller du tvättmedel vid vanlig tvätt, dvs när du inte kör förtvätt.

*-symblolen – här häller du sköljmedel.

 

Olika typer av tvättmedel

  • Kulörtvättmedel – Vid tvätt av färgade kläder används kulörtvättmedel. Det finns en risk att vita kläder börjar skifta i grått om du använder kulörtvätt för det och därför bör du endast använda detta tvättmedel på färgglada klädesplagg.
  • Vittvättmedel – För att din vita tvätt ska behålla sin vithet innehåller vittvättmedel blekmedel.
  • Fintvättmedel – Vid tvätt av ylle och silke används specialtvättmedel som inte skadar de känsliga fibrerna i tyget.

 

Det finns tvättmedel i både pulver och flytande form. Det är en smaksak vilken man föredrar. Generellt brukar man säga att pulvertvättmedel är extra effektivt om du bor i ett område där vattnet är hårt eller om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel.

Flytande tvättmedel finns i många olika dofter vilket gör att sköljmedel inte behövs vilket innebär en mindre tvättprodukt och ett mindre inköp. Flytande tvättmedel ger positiva resultat på fettfläckar.

Hur mycket tvättmedel som behövs ser du på förpackningen. Det är lätt att tänka att ju mer tvättmedel desto renare kläder, men tyvärr är det enda som händer att tvättmedlet stannar kvar i kläderna vilket kan skapa allergier. Håll dig därför till den rekommenderade dosen tvättmedel för produkten du använder.

Sköljmedel

Sköljmedel är det som gör att dina kläder får den där nytvättade, friska doften och gör dem mjuka. Det är inte en nödvändighet med sköljmedel men det ger en fräsch känsla till kläderna. Tyvärr innehåller klassiska sköljmedel en hel del kemikalier vilket inte är särskilt miljövänligt. Du kan också göra ditt eget sköljmedel med hjälp av ättika, vatten och eterisk olja! Läs mer om hur du kan tvätta miljövänligt här!

Undvik sköljmedel på följande material

Vissa kläder och material förstörs eller tappar sin funktion av sköljmedel:

Jeans – Sköljmedel påverkar jeans struktur negativt vilket kan leda till att de tappar formen.

Handdukar – Hur härligt det än är med mjuka och rosdoftande handdukar så ger sköljmedel tyvärr negativa resultat på dina handdukar. Plastpartiklarna i medlet gör att handduken absorberar fukt sämre vilket är det huvudsakliga syftet med en handduk.

Träningskläder – Elastiska material som funktions-och träningskläder ska inte tvättas med sköljmedel eftersom de tappar förmågan att leda bort fukt.

 

Steg fem – Ställ in din tvättmaskin

Alla maskiner har olika inställningar. Vissa har knappar, andra vreden eller en digital display. En del har funktioner som tyst läge eller fördröjd start. Hur just din tvättmaskin fungerar och vilka inställningar den har hittar du i dess bruksanvisning.

 

Steg sex – Ta ut din tvätt och torka

När din tvätt är färdig bör du plocka den ur maskinen inom en timme för bästa resultat. Om du låter den ligga för länge kan kläderna börja lukta unket och färga av sig på varandra.

Låt din tvätt torka, sen är du klar!

 

Tips: För att hålla tvättmaskinen ren och minska bakterietillväxten rekommenderas det att köra en tom maskin på 90 grader emellanåt. Läs mer: Rengöra tvättmaskin – våra bästa tips

Mer läsning om hur du tvättar olika klädesplagg och material

 

Här hittar du alla Elons tvättmaskiner!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris