Bli en miljöhjälte i tvättstugan: så tvättar du miljövänligt

Hur kan man tvätta sina kläder och samtidigt värna om miljön? Läs våra klimatsmarta tips om hur du blir en miljöhjälte i tvättstugan - och får rent dina kläder på samma gång!

 

1. Kör fulla maskiner

- Bra planering är A och O. Genom att köra halvfulla tvättmaskiner slösar vi på onödig energi. Försök att undvika att tvätta ett plagg i panik för att du inte planerat så bra.  

- Använd tvättmaskinens energisnåla korttidsprogram så ofta du kan. Sortera tvätten så att de smutsiga kläderna som behöver tvättas i 60 grader hamnar i en hög. Tvätta sedan de mindre smutsiga i ett energisnålt snabbprogram. 

- Använd inte torktumlaren med än nödvändigt. Om du hänger upp tvätten istället för att torktumla sparar du mycket energi.  

2. Följ inte tvättråden och tvättsymbolerna slaviskt 

Tvättsymbolerna ger en bra fingervisning om hur du ska tvätta dina kläder. Men du behöver inte alltid köra 60 grader för att tvättsymbolen visar det. Sänk gärna tvättemperaturen när du kan. Om du sänker temperaturen från 60 till 40 grader så halverar du nästan energiåtgången. Ibland är det dock bra att köra 60 eller 90 grader för att förhindra bakterietillväxt. Då är det smart att passa på att tvätta handdukar och lakan som oftast kräver högre temperatur.

3. Dosera rätt - använd inte för mycket tvättmedel 

- Dosera rätt. Det är vanligt att vi använder för mycket tvättmedel. Många tror att tvätten blir renare ju mer tvättmedel som vi häller i. Det är fel.  

- Titta först om ni har mjukt eller hårt vatten på kommunens hemsida. Ungefär 80 procent av hushållen i Sverige har mjukt vatten. Är du en av dom? Då behövs mindre tvättmedel för att tvätten ska bli ren.  

- Följ sedan instruktionerna på tvättmedelsförpackningen. Där ska det finnas en doseringstabell. Du kan spara mycket på miljön genom att följa denna tabell.  

Köp något som du kan mäta hur mycket tvättmedel du tar i. Ett decilitermått fungerar till exempel jättebra. Obs! Du ska dock inte dosera en hel deciliter! Det räcker med ca 0,4 dl för en full tvätt om det är pulvertvättmedel, och samma om det är flytande tvättmedel.

4. Måste du verkligen tvätta?

Ibland slänger vi faktiskt ner kläder i tvättkorgen i onödan. Gör det till en vana att sortera bort sådant som du faktiskt kan bära igen. En del kläder blir fräscha av att vädras och behöver inte tvättas i tvättmaskinen. Att tvätta i maskinen sliter inte bara på miljön, det sliter även på dina kläder. Ett annat tips är att testa en ångstation/steamer för kläderna.
Läs vår guide till steamers här. 
 

5. Köp miljövänliga tvättprodukter

Genom att välja miljömärkta produkter när du tvättar gör du stor nytta för miljön. När försäljningen av miljömärka produkter ökar ger det en signal till tillverkarna att konsumenterna tycker att det är viktigt. Bra Miljöval och Svanen finns i nästan alla butiker i dag. Det bästa för miljön är att sluta använda sköljmedel och mjukmedel. Genom att välja bort det släpps färre skadliga kemikalier ut i naturen.   

Gillar du sköljmedel? Du kan tvätta med ättika istället. Blanda 2 dl 24-procentig ättika med 5 dl vatten. Ta två matskedar tvättmaskinens fack för sköljmedel och förvara resten i en flaska för kommande tvättar. Läs mer om ättika som sköljmedel här.

6. Dags för ny tvättmaskin?

En gammal tvättmaskin kan vara en riktig miljöbov. De flesta äldre modeller saknar korttidsprogram med låg energiförbrukning. En äldre modell kan sluka mycket energi vilket är dåligt för vår planet. Om ska köpa en ny tvättmaskin eller torktumlare var noga med vilken du väljer – det kan göra stor skillnad. Tänk på att köpa en energisnål maskin. 

Så får du bort fläckar på kläderna utan kemikalier

Fett

Om fläcken är blöt, strö på potatismjöl över fläcken för att mjölet ska dra oljan ur fläcken. Om fläcken hunnit torka, gnugga med varmt vatten och handdiskmedel.

Ketchup

Börja med varmt vatten och handdiskmedel, om fläcken inte går bort, testa med t-sprit.

Choklad och blod

Gnugga med kallt vatten. Om det inte hjälper, blötlägg fläcken med sprit.

Blåbär

Gnugga med ljummet vatten och handdiskmedel. I de fall att det inte räcker, täck fläcken med glycerin.

Rödvin och te

Sjud fet mjölk i en kastrull. När mjölken svalnat en aning, sänk ner fläcken i mjölken.

Kaffe

Blanda lika delar ättika och sprit och dränk fläcken i. Låt ligga en stund.

Gräs

Badda med t-sprit och skrubba med tvål och vatten.

Tuggummi

Lägg plagget i frysen och bryt bort tuggummit när det frusit och blivit hårt. Ta bort den kvarvarande fläcken försiktigt med lacknafta.

Stearin 

Börja med att skrapa bort, lägg sedan ett kaffefilter på fläcken och stryk med ett strykjärn. För att få bort kvarstående fettfläck, spraya citronsaft och diskmedel på fläcken och lägg på ett kaffefilter för att få bort vätskan.

Husmorstips tar tid, om fläcken inte går bort direkt, låt den ligga i blöt ett tag. Avsluta med en maskintvätt och följ plaggets tvättråd.

TA DEL AV VITVARU-JOHANS MILJÖSMARTA TIPS:

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris