Avfuktare i tvättstugan – allt du behöver veta

Många väljer att placera en avfuktare i tvättstugan. Hur effektivt är det när det gäller att torka tvätten, och hur mycket el drar det jämfört med andra metoder? Elons expert Johan "Vitvaru-Johan" Westergren reder ut alla frågetecken. 


Innehåll:

  • Vad drar mest – el torktumlare eller avfuktare?
  • Var ska man placera avfuktare?
  • Vilken luftfuktighet i tvättstuga?
  • Vilken avfuktare till tvättstuga?
  • Expertens favoriter

Att placera en avfuktare i tvättstugan har många fördelar. Den mest uppenbara är att du får bort överflödig luftfuktighet och på så sätt förhindrar fuktrelaterade problem, som hälsofarlig mögelbildning på väggar, golv och kläder. En minskad luftfuktighet tacklar även dålig lukt, renar luften, förebygger skador på tvättutrustningen och gör att dina kläder torkar snabbare. 

– En avfuktare är en smart investering för den som vill att tvätten ska torka snabbt och skonsamt. Den ser dessutom till att tvätt- och torkrum håller rätt nivå på luftfuktighet, samtidigt som du blir av med den särskilda källardoften, säger Vitvaru-Johan. 

Vad drar mest – el torktumlare eller avfuktare?

Det finns olika sätt att ta sig an problem med luftfuktighet i tvättstugan, både med hjälp av torktumlare och avfuktare. Det finns dock en viss skillnad när det kommer till elförbrukning. 

– En luftavfuktare i rätt modell för utrymmet, drar närmare hälften av vad en modern värmepumpstumlare gör. Dessutom ger det dig andra fördelar, som mindre mögelpåväxt, spindlar, och kvalster. De trivs inte i torrt klimat. Dina plagg håller dessutom bättre, då det inte finns något mekaniskt slitage på kläderna. 

Var ska man placera avfuktare?

Vitvaru-Johan rekommenderar att placera avfuktaren på ett sätt så att den får ett så fritt luftflöde som möjligt. Det vill säga att utan att möbler eller väggar är i vägen. Då får du ut det allra mesta av produkten. 

Han tillägger: 

– Placera helst avfuktaren centralt under kläderna, då den är som effektivast när den har ett fritt luftflöde. Den “fönar” nämligen tvätten torr med utblåsluften. Har du även möjlighet att placera den så att du kan koppla på en dräneringsslang så sköter maskinen sig själv. Om man inte har den möjligheten behöver man välja en avfuktare med stor behållare, även kallat uppsamlingskärl. Då säkerställer man kontinuerlig drift, tack vare att flertalet modeller känner av när kärlet är fullt, och stänger av sig själv.

En bonus med att använda sig av kärlet är att man kan med fördel använda sig av vattnet från avfuktaren till strykjärn, då vattnet faktiskt är destillerat. 

– Har du en kondensavfuktare rekommenderar jag att ha enkel tillgång till vattenbehållaren. På vis blir det lätt att tömma kondensvattnet sen när det uppstår. Det kan även vara en god idé att ha enkel tillgång till vattenbehållaren om du använder en kondensavfuktare, så att det blir lätt för dig att tömma kondensvattnet som uppstår.

Vilken luftfuktighet i tvättstuga?

När det kommer till luftfuktigheten i tvättstuga rekommenderar Vitvaru-Johan en generell luftfuktighet på 55-60 procent. Som regel i en tvättstuga och källare, är det viktigt att alltid ligga under 65 procent. Då unviker du oönskade lukter, mögelpåväxt och jordbakterier. 

Han fortsätter: 

– Torkar du tvätt så kör maskinen på maxläge, då når du mellan 45-50 procent. Är du osäker på hur mycket fukt du har finns det enkla hygrometers att köpa. 

Vilken avfuktare till tvättstuga?

När det kommer till valet av luftfuktare till tvättstugan finns det ett par faktorer att ta i beaktning. Du uppnår som bäst resultat med en avfuktare som är: 

  • Rätt anpassad för ditt utrymme, och med god luftgenomströmning. Kanske du inte bara ska köpa den för tvättstugan, utan få god miljö även i hela källaren, vilket innebär att den kanske har överkapacitet för tvättrummet, men är tillräcklig för källaren.
  • Det kan vara väl värt pengarna att välja en avfuktare av god kvalitet, även om dessa kan kosta lite mer, lönar det sig i längden.
  • Rätt avfuktare till rätt ändamål.

EXPERTENS favoriter:

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris