Minitvättmaskin – en smart och kompakt lösning

Det är inte alltid som det finns utrymme för en tvättmaskin i hushållet. Om du bor i en mindre lägenhet eller studentrum kan en minitvättmaskin bli en perfekt kompromiss. Du sparar plats och du slipper släpa tvätt fram och tillbaka till tvättstugan. Extra smidigt för dig som sällan fyller en tvättmaskin i fullstorlek.

Det är tröttsamt att förhålla sig till dåliga tvättider och slitna maskiner. Tvätta är sällan roligt och när tid och ork är knapp kan det vara extra skönt att ha sin egen maskin ståendes i lägenheten. Med en egen minitvättmaskin ökar flexibiliteten och du kan alltid slänga in en snabbtvätt för att säkra kvällens outfit. När en normalstor tvättmaskin känns överflödig – då är det dags att börja titta på en mindre variant. 

 

Innehåll:

  • Att tänka på inför köp
  • Det utmärker en minitvättmaskin
  • Hitta rätt höjd, djup och bredd
  • Vad går att tvätta i en liten tvättmaskin?
  • Mindre förbrukning
  • Installation
  • Smarta funktioner
  • Vanliga frågor 

Att tänka på inför köp

Det är bra att bestämma var du ska placera enheten innan du köper den, så att du vet vilken typ av minitvättmaskin du ska köpa. Om du ska du ha den under handfatet i badrummet bör du ha en som är frontmatad. Om du istället ska placera den i ett rum med mindre golvyta är det en bättre idé att välja en toppmatad maskin. 

Du bör också se över vilken kapacitet tvättmaskinen har för att tillgodose ditt tvättbehov. En del minitvättmaskiner sväljer tre kilo tvätt, andra upp till sju kilo. 

 

Det utmärker en minitvättmaskin

Den största skillnaden mellan en minitvättmaskin och vanlig tvättmaskin är, som namnet antyder, storleken. Den tar mindre plats och tvättar mindre laddningar i taget. Därför fungerar den extra bra för de som bor litet och inte har samma behov att tvätta som en större barnfamilj. De större maskinerna är ofta utrustade med fler program och funktionaliteter, men många av minimodellerna fyller samma vardagsbehov – på kortare tid.  

 

Hitta rätt höjd, djup och bredd

Standardmåtten på en vanlig tvättmaskin är 60 cm djup, 60 cm bred och 85 cm hög med en frontmatad lucka. En minivariant är mer ofta än sällan toppmatad och framför allt ofta smalare än den traditionella maskinen. Gör mätningar hemma och hitta de måtten som passar allra bäst till ditt rum innan du bestämmer vilken du ska köpa. På elon.se finns det ett brett utbud av mindre tvättmaskiner. Allt från budgetmodeller till maskiner med fler funktioner och specialiserade inställningar.

 

Vad går att tvätta i en liten tvättmaskin?

De flesta minivarianter har samma basfunktioner som en vanlig – med olika tvättinställningar i form av grader, färg och material. Känsliga tvättar eller handtvätt finns tillgängligt på många av de minitvättmaskiner som Elon säljer. Även om de mindre modellerna generellt har en kortare tvättid finns det ofta ett snabbprogram för mer akuta tvättsituationer. 

 

Mindre förbrukning

Med mindre maskin kommer lägre vatten-, el-, och tvättmedelsförbrukning. Kortare tvättid och färre liter vatten betyder också mindre tvättmedel. Ett bra sätt att spara både pengar och på miljöresurser. Kolla efter energimärkningen A för de mest energisnåla modellerna. 

 

Installation

För att installera en minitvättmaskin krävs det att el, vatten och avlopp är åtkomligt. Bästa placeringen är nästan alltid i badrummet, där det också finns en brunn. Saknas det en brunn där du ska installera enheten krävs det en vattenfelsbrytare. En rörmokare kan säkerställa en fackmannamässig installation, vilket innebär att det görs korrekt och täcks av hemförsäkringen. 

Det går att göra installationen på egen hand. Det kan däremot vara krångligt och risken för läckage ökar. Har du inte gjort det tidigare kan det vara en bra idé att anlita en rörmokare som ser till att den blir professionellt installerad. 

 

Smarta funktioner 

Miljöprogram – ecoprogram som sparar energi.

Snabbvalsfunktion – tvättar laddningen snabbare.

Centrifugering – avslutar med centrifugering som avlägsnar vatten och får kläderna att torka snabbare.

Tyst läge – sätt igång en maskin sent på kvällen med tyst läge.

Skrynkelfri inställning – minskar risken för skrynklig tvätt.

Schemalägg starttiden – sätt en tid när maskinen ska börja tvätta.

Barnlås – så att barnen inte kan lägga in oväntade saker i tvättmaskinen.

Vanliga frågor om kompakta tvättmaskiner

 

Hur fungerar minitvättmaskin?

En liten tvättmaskin fungerar mer eller mindre likadant som en vanlig tvättmaskin, den är något mindre och tvättar färre plagg per tvätt. Vissa mindre modeller har även något färre specialprogram än stora modeller. 

 

Vilken är den minsta tvättmaskinen?

I Elons sortiment hittar du minimaskiner i olika storlekar, de flesta klarar av upp till 6/7 kilo tvätt. 

 

Vad betyder kompakt tvättmaskin?

En kompakt tvättmaskin är en liten modell som tar mindre plats än en vanlig tvättmaskin. Det innebär att den passar in perfekt i ett mindre hem och/eller för dig som har ett singelhushåll eller en liten familj där ni inte behöver tvätta lika mycket/ofta. 

 

Vad kostar en liten tvättmaskin?

Hos Elon finns det små tvättmaskiner i olika prisklasser, du hittar modeller som kostar 5 390 - 8 390 kronor.   

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris