Liten diskmaskin – perfekt för det lilla köket

Har du inte plats i köket för en fullbred standardiskmaskin, men vill slippa diska för hand? Då ska du kolla in en liten diskmaskin. Det finns olika typer av diskmaskiner i mindre format som lämpar sig för mindre kök. Så här hittar du rätt maskin för ditt kök – och gör handdiskningen till ett minne blott!

 

I den här guiden går vi igenom följande:

 • Smal diskmaskin eller bänkdiskmaskin?
 • Diskmaskin 45 cm bred
 • Integrerad smal diskmaskin
 • Bänkdiskmaskin

Smal diskmaskin eller bänkdiskmaskin?

När du ska köpa en ny diskmaskin behöver du främst tänka på hur stort hushåll du har och ditt behov av diskning. Det finns generellt två typer av mindre diskmaskiner. En smal diskmaskin och en bänkdiskmaskin. Den smala diskmaskinen passar dig med ont om utrymme som behöver kunna klämma in en smalare variant i köket.

En bänkdiskmaskin är perfekt för den som inte har så mycket disk varje dag och vill kunna ställa undan den när den inte används.

Diskmaskin 45 cm bred

Standardbredden för en diskmaskin är oftast 60 cm men en smal diskmaskin är bara 45 cm bred vilket gör att den passar bättre i mindre kök. Höjden och djupet är detsamma och den har två våningar att fylla med disk, precis som den bredare varianten.

En smal diskmaskin tar ungefär nio till tio kuvert medan en standardbred vanligtvis rymmer tolv till femton kuvert.

Tips! Du kan alltid ta med några tallrikar och muggar till butiken och se om de får plats ordentligt i maskinen. Så att du vet vilken maskin som passar ditt porslin.

Integrerad smal diskmaskin

Vill du att din diskmaskin ska passa med resten av din köksinredning? Då kan en integrerad diskmaskin vara ett alternativ. Integrerade smala diskmaskiner ger ett mer elegant intryck och låter dig matcha den med luckorna i köket.

Electrolux, Grundig, Bosch och Whirlpool är varumärken som bland annat erbjuder integrerade diskmaskiner.

Bänkdiskmaskin

En bänkdiskmaskin är ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att installera en inbyggd maskin eller kanske vill ha en som kan stå på bänken. Den är smidig och lättplacerad och rymmer ca 6 standardkuvert. Det passar bra för ett hushåll med 1–2 personer eller hushåll som inte har så mycket disk varje dag.


Relaterade produkter


Installation av liten diskmaskin

 För att installera en smal diskmaskin behöver vatten, el och avlopp vara framdraget. Om du tidigare haft en diskmaskin så är detta troligtvis redan fixat. Om inte, behöver du anlita en rörmokare som installerar det åt dig.

Det går att installera diskmaskinen på egen hand om el, vatten och avlopp är framdraget men det kan vara knepigt om man är ovan och därför rekommenderas det, om man är osäker, att få diskmaskinen professionellt installerad för att undvika misstag.


En bänkdiskmaskin är däremot betydligt lättare att installera på egen hand. Det som krävs är tillgång till en blandare med avstängningsventil och ett jordat eluttag. Diskmaskinens vattenslang kopplas in i blandaren och sen är det klart. Det går bra att göra själv och för detta behövs inte en rörmokare.

Du vet väl att vi på Elon kan hjälpa till med installation av diskmaskin? Läs mer om våra tjänster här.

Vilka funktioner passar dig?

Alla diskmaskiner kommer med olika funktioner. Beroende på livsstil och behov prioriteras vissa funktioner mer än andra. När du bestämt dig för om du vill ha en smal diskmaskin eller bänkdiskmaskin gäller det att se över vilka funktioner du vill att den ska ha.

 • Tyst program - minskar ljudnivån för att inte störa dig medan den diskar
 • Löstagbar korg - skapar extra utrymme när du behöver det
 • 20-minutersprogram – perfekt när du behöver ren disk snabbt
 • Schemaläggning av start – fördröj starten till när det passar dig bäst
 • Extra torkning – temperaturen höjs i slutet för att även plastgods ska bli riktigt torrt
 • Automatiska program – vattentemperaturen och sköljtiden regleras på egen hand för att ge så bra resultat som möjligt med minst miljöpåverkan.
 • Färrstyrning via smartphone – få pushnotiser när du har få disktabletter kvar och det är dags att köpa nya samt se annan aktuell programstatus för diskmaskinen.

Liten diskmaskin - sammanfattning 

En mindre diskmaskin är perfekt för dig som bor litet men helst vill slippa diska för hand. Välj mellan två olika modeller: smal diskmaskin eller bänkdiskmaskin!

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris