Brunch är ett modernt smörgåsbord

Brunch blir allt mer populärt både på restaurang och i hemmaköken. Men vad är brunch egentligen? Vi tog en pratstund om det med stjärnkocken Niklas Ekstedt på en av hans restauranger.

–För mig är brunch ledighet. Det är början på någon slags tanke om att “nu behöver jag inte jobba och kan koppla av”, säger Niklas Ekstedt. Han säger också att brunch kan vara flera olika saker och man ska inte se det så begränsat.

Brunch är som ett modernt smörgåsbord

Stjärnkocken har inte mycket till övers för de som säger att en buffé inte kan vara brunch.

–Det är så härligt med amerikanska traditioner, för man kan tolka dem som man vill. Over the top eller vad du känner för. I Sverige finns en snobbism kring New York där man ser sig som att man är prinsessan Madeleine som går runt i Soho.

Niklas och hans familj går oftast ut och äter brunch. Men ibland har de också över vänner på brunch och det är inte helt utan press.

–Jag känner press, det är nog därför jag jobbar som kock. Jag blir sporrad av att någon kommer hem och ska äta i mitt kök. Precis som en sångare gillar att sjunga, en författare som vill att folk läser böckerna personen skriver. Och det spelar ingen roll om det är en brunch hemma hos mig, catering eller något annat sammanhang. Jag är sån som person.

Det finns många brunchrätter som blivit klassiker, men även brunch påverkas av olika trender. Niklas har sett att det blivit mer och mer växtbaserat.

–Brunchen blir mycket fräschare och godare med grönsaker även om man har lax eller bacon. Man ska kunna äta mycket, men känna sig fräsch ändå. En sak som man ser är också att brunchen precis som alla andra måltider ständigt förändras, pandemin driver nog på det när det kommer till brunch.

–Nu när vi efter pandemin kanske jobbar hemma mer då kanske veckodagarna ändras. Helgen blir längre då vi jobbar mer kvällar. Vi kanske äter brunch även fredag och lördag, inte bara söndag.

Vad är dina bästa tips för att få till en schysst brunch?

–Det är som alltid, planera i förväg. Börja kvällen innan med förberedelse. Du kanske kan lägga bönor i blöt eller marinera något. Ska du göra pannkakor kan du göra smeten kvällen innan.

–Använd ugnen och gör saker på plåt, man glömmer det ofta vid brunch. Några tips är att rosta grönsaker eller bacon i ugnen istället för i stekpannan.

–Ställ din brunchbuffé vid spisen. Använd induktion som en värmeplatta, precis som på restaurang. Ha värmen på ettan eller tvåan. Gästerna får hämta vid spisen, jag brukar göra så när vi har brunch hemma.

Han är inte mycket för pekpinnar vad gäller brunch, men det finns ett stort no no vad gäller brunch.

–Ibland kan det bli lite för mycket fett, hollandaise, majonnäs och bacon. Undvik det genom att göra någon fet grej, något med syra och något med sallad så du får balans.

LÄS MER: Fem brunchfavoriter från Niklas Ekstedt

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris