Tipsen som gör dig till en vinnare i köket

I år är Elon stolt sponsor av Sveriges Mästerkock. Vi tittar in i studion och går igenom vilken utrustning som krävs för att vinna.
Tidigare mästerkockar berättar om sina bästa knep, både vad gäller utrustning, tillredning och ingredienser.

Jennie Walldén

1. Jobba med textur
Kom alltid ihåg att jobba med olika konsistenser i en rätt.

I en slät soppa så är det härligt att ha garnityr att toppa med, lite crunch eller några tuggiga bitar ger fler dimensioner till din rätt.

2. Undvik utspädd smak
Tänk vilken roll en komponent har. Som en woksås, pastasås eller vilken sås som helst ska smaka "lite för mycket".

Förenklat ska en sås smaka mer än en soppa, för den ska smaksätta även andra komponenter på tallriken som exempelvis potatis eller pasta.

3. Ålder på ägg
När du pocherar ägg ska äggen vara så färska det bara hår, då håller det ihop bättre.

Men om du ska koka och skala ägg är det bättre med ägg som inte är lika färska, då lossnar skalet lättare och den ätbara delen av ägget blir snyggare.

Vassa knivar

Många lägger mycket pengar på råvaror och gadgets i köket, men glömmer bort sina knivar. Lämna in dina knivar för slipning 1-2 gånger per år, det kostar dig någon hundring per kniv och år. Men stanna inte där. Försök att lära dig hur man underhåller knivarna med bryne mellan slipningarna.

Heläggsmajonnäs med stavmixer

Vet du vad en heläggsmajo är för något? Den blir mycket fluffigare än varianten man gör på äggula. Knäck ett ägg i en hög och rätt smal bunke, kör några sekunder med stavmixer. Häll sen i 3 dl olja, någon matsked dijonsenap och någon tesked vinäger. Mixa tills du har en fluffig majonnäs.

Diska rent blender

Blenders kan vara dryga att få rena efter användning, speciellt bär från smoothies har en tendens att fastna på bladen i blenderkannan. Det finns ett enkelt knep för att få den ren. Skölj först ur och grovdiska kannan. Häll sen i lite diskmedel och vatten, kör sen några sekunder på hög hastighet. Skölj av och blenderkannan är helt ren.

Deglasera

Deglasering är ett knep som ger mer smak, men också underlättar rengöring av stekpannor. När du stekt färdigt exempelvis kött häller du av allt fett och andra lösa bitar. Sen tillsätter du lite vätska (kan vara buljong, rödvin eller varför inte bara vatten) och låter det koka upp. Då skrapar du du loss det som fastnat i botten, där sitter mycket smak som är perfekt i en sås. Du ska så klart inte skrapa botten på en stekpanna som har non stick-beläggning eller om det är vidbrända bitar i stekpannan.


Bearnaise med stavmixer

Revolutionerande enkel metod istället för att vispa på spisen i en evighet. Oavsett recept kan du använda denna metod. Mixa vinägerreduktionen med äggulor. Smält smöret på hög värme i en kastrull och låt det koka en kort stund. Häll eventuellt över smöret i en kanna som går lätt att hälla ur. Tillsätt smöret i en tunn stråle ner i vinägerblandningen medan du mixar hela tiden. Det är viktigt att smöret är hett då det tillsätts, så emulsionen lyckas. Tillsätt finhackad persilja och servera.

Grundkurs i smakkombinationer

Okej, det finns vissa smakkombinationer som alltid funkar. Exempelvis att använda ost, smör eller grädde med något annat. Men det finns fantastiskt många som inte är lika kända. Visste du att avokado är en fantastisk kombination med hasselnötter eller att chili och mango verkligen är smakkompisar? Det och mycket annat lär du dig i fantastiska boken Smaklexikon av Niki Segnit.


Genväg till bättre stekpannor

Ta för vana att alltid rengöra dina stekpannor direkt när du använt dem. Det är alltid mycket lättare att ta bort fastbrända bitar när pannan är varm. Och glöm inte att olja in om det är en gjutjärnspanna.


Tänk smart kring skärbrädor

Många har snyggt designade skärbrädor i trä i köket, utseende är ju viktigt. Men det är mycket smartare att ha ett gäng skärbrädor av plast som du kan köra i diskmaskinen så det verkligen blir rent. Då slipper du dessutom ägna tid åt skötsel av det där coola slaktarblocket. Skär bröd eller använd din snygga träskärbräda till servering istället.


Stoppa glidet under skärbrädan

Hur irriterande är det inte att skärbrädan glider runt när man står och glänser med sin favoritkniv? Det finns en enkel lösning problemet. Ställ skärbrädan på kökshandduk, blöt disktrasa eller dito hushållspapper så ligger skärbrädan stilla.

3 tips från Amir Kheirmand

1. Koka soppa på spik
Du behöver vara bred och ibland kunna koka soppa på spik både i Mästerkocken och hemma.

Kan du bara ett kök så faller det ihop.

2. Underhåll
Var underhållande genom att bjuda på dig själv, visa dig själv och ta plats. Var inte en tyst mus.

Det som syns på tallriken måste återspegla dig, annars märks det att det inte är du.

Jag gillar fusion och försöker blanda så mycket som möjligt.

3. Plugga dina fonder
Ha koll på såser, temperaturer och dina såser.

Lär dig grunderna så kommer det gå bättre för dig.

Kunna slå en emulsion och en grundfond, veta hur man steker medium-rare, samt hur man picklar grejer och alla de här grunderna.

Lär dig några knivar

I de allra flesta kök räcker det med tre knivar, mer behöver du inte. Se till att du har en riktigt bra kockkniv, en smidig skalkniv och en så kallad brödsåg. Lär dig hantera de knivarna innan du köper mer specialiserade knivar. Och glöm inte att hålla knivarna vassa, som vi också tipsar om hur i denna artikeln.

Riskokare

De senaste åren har även vi i Sverige förstått varför riskokare finns i de flesta hem i länder som generellt konsumerar mycket ris. Med en riskokare blir det perfekt resultat varje gång och du behöver inte vara orolig att det bränner fast eller att riset inte blir genomkot. Som en bonus kan riskokaren också varmhålla riset under servering. Det finns allt från enkla varianter till riskokare som hade gett NASA gåshud.

Slowcooker

Det här är genvägen när du gör långkok, buljonger och en hel del annat. Du förbered alla råvaror, bryner det som ska brynas och så vidare. Ställ in rätt temperatur och timer. Sen kan du slappna av. Dessutom smidigt för varmhållning av mat. Vill du vara ännu smartare kan du förbereda påsar med råvaror som du har i frysen, sen dunkar du bara i det i slowcookern den där stressiga dagen då du inte hinner stå i köket.


Matberedare

Varför ska du hacka lök, rotfrukter och allt det andra för hand, som du har i din grymt goda bolognese? Istället kan du använda den där matberedaren du säkert har hemma så går det på ett kick. Den är också perfekt om du ska mixa nötter till kräm, förbereda vitkål om du gör surkål och att göra pajdeg i. När du är klar diskar du den enkelt i diskmaskinen.

Lär dig autolys

Senaste åren har många slopat knådning av degen, istället använder man sig av autolys. Glutentrådarna skapas av sig själv om man ger degen lite tid och viker den några gånger. Vinsten är mindre disk och du slipper ägna en lång stund åt knådningen.

Använd degskrapan

Trodde du att man bara kunde använda degskrapan när man delar en deg vid bakning? Då har du helt fel. Degskrapan är det perfekta verktyget för att hålla snyggt i köket och skyffla upp råvaror från skärbrädan, både smidigt och hygieniskt.

Stora skålar

Använd alltid större skål än du tycker det behövs när du blandar något, då minskar risken för spill väsentligt. Speciellt viktigt om dina barn "hjälper" dig i köket.

Digital termometer

Väldigt få amatörkockar kan läsa av innertemperatur genom att känna på ytan av köttet. Använd en termometer istället och få rätt resultat. Du behöver inte köpa en superdyr termometer, finns snabba och bra modeller som inte kostar många hundralappar.

Planera som en kock

Oavsett om du gör vardagsmat eller finmiddag, planera din matlagning. Vad kan du förbereda innan? Finns det något som kan förberedas några dagar innan? Kan du göra extra mycket av något som sedan kan användas för kommande matlagning? Vad kan du göra för gott av rester? Det kommer minska din stress markant, det blir roligare i köket och maten blir säkert godare också.

Pochera ägg enkelt

Knäck ägg i en finmaskig sil och sila bort den lösa delen av äggvitan, då blir du av med mycket av "fluffet" i grytan. Rör runt vattnet när du häller ägg i kastrullen. Tillaga i sjudande vatten tills vitan är fast och ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper innan servering.

Fuska med 63°-ägg

Ha alltid ett gäng ägg som du kört sousvide till 63°. Då har du perfekta ägg att snabbt dunka i sjudande vatten för pocherade ägg eller det där ägget som du kan toppa en pastarätt eller avokadomacka med.

3 tips från Catarina König

1. Ordning och reda
Gör en riktig mise en place. Förbered innan du börjar själva matlaggningen.

Förbered råvarorna, så blir det mycket lättare.

2. Uppläggningar
Bygg tallriken med ojämnt antal komponenter.

Ska du lägga potatis, lägg inte upp fyra, lägg upp tre. Försök bygg på höjden.

3. Laborera
Våga testa dig fram.

Med smaker, våga fritera, elda, röka eller vad det är.

Våga misslyckas så du lär dig något.

 

Saftigare fiskfilé

Du känner dig som en mästerkock med detta knepet, funkar för både mager och fet fisk. Lägg fisken på en skärbräda, salta båda sidor rikligt. Låt det rimma 10-20, skölj sen bort saltet varsamt och torka fisken. Stek sen fisken på båda sidor tills den börjar flaka sig, då är den klar.

Stek med ugnen

Varmluftsugnens intåg gav ännu ett vapen i köket. Istället för att steka fiskpinnar, köttbullar och liknande använder du varmluftsfunktionen. Då slipper du fett överallt på stekhällen, tillagningen blir jämnare och risken för att bränna vid minimeras.

Buljongpåse i frysen

Hur gör man en bra buljong och nästan spara pengar på köpet? Spara allt grönsaksrelaterat som du inte vill äta, det kan vara väldigt träiga bitar på en broccoli, skalet på rotselleri och lök, eller varför inte benen från kycklingen. Allt det samlar du i en ziplock-påse som ligger i frysen. När påsen är full gör du buljong genom att lägga innehållet i en rejäl kastrull, täcka med vatten, koka upp och sen får det småkoka i någon timme minst. Sen silar du av och har en bra och gratis buljong.

Lek Paul Svensson

Kocken Paul Svensson är en mästare på att se nya användningsområden för så kallade rester. En gång i veckan går du igenom allt i kylen. Finns det några rester eller något som håller på att bli dåligt? Fråga dig vad Paul Svensson hade gjort. Grädden börjat dela på sig kan användas i en sås eller gryta, överblivna klyftpotatisar river du ner i en raggmunkssmet och de ugnsrostade grönsakerna från lördagsmiddagen blir en bra bas i din nästa korv stroganoff.

Använd ångfunktionen

Många nya ugnar har även ångfunktion, det är kanon, men funktionen borde användas mycket mer. Istället för att koka broccolin, morötterna, potatisen eller till och med ris tillagar du det i ugnen med ånga. Resultatet blir fantastiskt, den där broccolin och morötterna smakar så oerhört mycket mer när de inte kokats sönder och samman.

Isa löken

Om du serverar lök rå, exempelvis rödlök i en tomatsallad finns det ett knep som gör det godare. Skär löken, lägg sen i en bunke med isvatten och låt det dra i några minuter upp till en timme innan du häller av vattnet. Då blir löken något mildare i smaken.

Airfryer ger dig nya genvägar

Den marknadsförs som ett alternativ till fritering, men den kan mycket mer än så. Tänk den som ett snabbare och smidigare komplement till din ugn. Några färska rödbetor? Perfekt saftiga och krispigt yttre. För att inte tala om blomkål eller varför inte en hel kyckling som du får klar snabbt och smidigt.

Skölj och slunga sallad

Ta för vana att alltid lägga sallad i iskallt vatten cirka 10 minuter. Kör sen den torr i en salladsslunga innan servering. Då får du mycket spänstigare och krispigare sallad. Också ett knep om du har sallad som börjar se lite trött och hängig ut.

Lär dig basvinägrett

Vinägretter höjer verkligen smaken på en sallad, oavsett hur enkel den är. Det är inte så svårt att lära sig hur man gör, utgå från detta basrecept.

Vispa 1 del dijonsenap, 1 del majonnäs, 1 del flytande honung, 1 del vinäger och 2 delar olivolja. Smaka av med salt och peppar. När du lärt dig den kan du också byta ut vissa ingredienser mot såna som smakar likvärdigt. Kanske byta ut dijonsenap och olivolja mot chili och sesamolja för östasiatisk touch.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris