Dags att köpa ny kaffebryggare? Så hittar du rätt!

Kaffebryggare eller kaffemaskin? Vad är egentligen skillnaden mellan variant X och Y? Vilka finesser är viktigast? Ja, att hitta rätt kaffebryggare kan ibland kännas som lite av en djungel. Hem & Kök besvarar frågorna som gör det enkelt för dig att hitta den perfekta kaffebryggaren.

Har det blivit dags att uppdatera kaffebryggaren där hemma? Eller letar du efter din allra första kaffemaskin? På Elon.se hittar du flera olika typer av bryggare och kaffemaskiner i olika prisklasser, från billiga budgetbryggare för 400 kronor till avancerade lyxmaskiner för kaffekonnässören för över 20 000 kronor.

Men vad skiljer kaffebryggare och kaffemaskiner åt egentligen, förutom form och design? Dagens kaffebryggare har många smarta funktioner som kan förenkla ditt liv – och göra kaffebryggandet till en smidig upplevelse. Och en del funktioner kan också påverka smaken på kaffet, bland annat om vattentemperaturen är optimal, om du har nymalda kaffebönor i bryggaren och hur snabbt bryggaren brygger.

En populär modell på många arbetsplatser men även i många hem är den automatiska kaffemaskinen som har en inbyggd kvarn där kaffebönor mals, och sen bryggs ditt kaffe automatiskt – ofta en kopp i taget. En del har även inbyggd funktion så att du kan skumma mjölk. Som en klassisk espressomaskin men utan att man behöver göra något!

Men bland traditionella kaffebryggare där man fyller på vatten, och använder kaffefilter har det också hänt mycket med tekniken.

 

Läs mer: Kaffebryggare bäst i test

 

Innehåll

  • Smarta funktioner som kan avgöra vilken kaffebryggare som passar dig bäst
  • Förutom att välja olika funktioner på din kaffebryggare kan du också fundera på dina behov
  • Kaffebryggare som du kan köpa på Elon.se
  • Elons sortiment av kaffebryggare
  • Vanliga frågor

Här är några smarta funktioner som kan avgöra vilken kaffebryggare som passar dig bäst:

 

 Bryggtid – hur lång tid tar det för bryggaren att leverera en kanna kaffe?

 Droppstopp – har bryggaren ett stopp inbyggt som gör att det inte droppar ut kaffe längs med kannan?

 Automatisk avstängning – stänger kaffebryggaren av sig automatiskt efter en viss tid?

✓ Timer – har kaffebryggaren inbyggd timer, så att du kan ställa in kaffebryggandet?

 Integrerad kaffekvarn – har kaffebryggaren en kvarn som mal kaffebönor?

 Storlek på kannan – är kannan i bryggaren tillräckligt stor, eller lagom liten för ditt behov?

 Termoskanna – har kaffebryggaren en termoskanna som håller kaffet varmt?

✓ Avtagbar vattentank – har bryggaren en vattentank som man kan ta loss och fylla på med vatten.

✓ Anpassad kaffestyrka – har kaffebryggaren en funktion som gör att du kan anpassa styrkan på kaffesmaken?

✓ Inbyggt avkalkningsprogram – har kaffebryggaren en inbyggd funktion som gör att du kan avkalka den? Och säger den till när det är dags att avkalka?

 

Men förutom att välja olika funktioner på din kaffebryggare kan du också fundera på dina behov:

 

  • Hur mycket kaffe behöver du? Är det bara du som ska dricka kaffe där hemma, eller ska flera i familjen njuta av en kanna? Går det åt många koppar, kan det vara värt att investera i en bryggare med en större kanna och som gör 10-15 koppar per bryggning. Eller en större modell med två kannor, som brygger 20 koppar? Ett alternativ är också en kaffebryggare som har en inbyggd termos – då håller sig kaffet varmt länge.

 

  • Hur bråttom har du? Olika kaffebryggare har olika bryggtid, så om du har brådis på morgonen eller ont om tid att förbereda dina bryggningar kan det vara riktigt smutt när kaffebryggaren bara tar 6 minuter att brygga en kanna. Kolla därför upp din kaffebryggare och se hur lång tid en kanna tar att brygga, de flesta har bryggtid angiven under specifikationer.

 

  • Är du en finsmakare? Är det viktigt för dig att kaffet har en aromrik smak av helt nymalda kaffebönor? Kaffebryggare med inbyggd kaffekvarn kan vara ett alternativ för dig. Många kaffebryggare med kvarn har dessutom flera valmöjligheter när det gäller själva malningen av kaffebönorna. God smak kostar ibland lite extra, men en kvalitetsbryggare som kostar några tusenlappar innebär också att du får en kaffebryggare med garanti – den kommer att hålla god kvalitet i många år.

 

  • Lite plats i köket? Kanske behöver du en mindre variant som ska få plats på en mindre yta, i sommarstugan eller i det lilla pentryt? Det finns bryggare som är anpassade för max 6 koppar och som inte är så skrymmande på köksbänken. Perfekt för dig som inte dricker stora mängder kaffe men ändå vill unna dig en kopp. Många kapselbryggare, som bara brygger en kopp i taget är också ganska små i storleken.

 

  • Har du en liten plånbok? Självklart finns det billiga kaffebryggare som brygger utmärkt kaffe! Är du inte så noga med varken cool design eller smarta funktioner är en vanlig rekorderlig kaffebryggare svaret för dig.

 

Några varianter av kaffebryggare som du kan köpa online på Elon.se

 

KAFFEBRYGGARE MED INBYGGD TIMER

Passar dig som vill ha en smidig morgon och gärna dricka ditt kaffe så snart som möjligt när du går upp på morgonen. Du laddar bara din bryggare kvällen innan med kaffe och vatten, sätter timern på önskad tid och så sköter bryggaren resten. Tänk vad underbart att komma upp till en nybryggd kanna på morgonen! De flesta kaffebryggare med timer har även droppstopp och automatisk avstängning.

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe

Prisklass: ca 399 - 2495 kronor

 

PERKOLATOR

Perkolatorbryggare är en bryggare och termos i ett och där bryggningen sker inne i termosen. Man fyller på vatten och kaffe som vanligt, men skillnaden är att vattnet passerar genom filtret flera gånger. En del menar att kaffet då blir godare och starkare. Dessutom hålls kaffet varmt länge inne i termosen. Många modeller är också sladdlösa, vilket gör den enkel att placera på köksbänken och har automatisk avstängning. I en perkolator kan du enkelt anpassa hur många koppar du vill brygga; 4-12 koppar klarar de flesta modeller.

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe eller kokkaffe

Prisklass: ca 649 – 999 kronor.

 

LITEN, BILLIG KAFFEBRYGGARE

Dessa kan du självklart också hitta online! En kaffebryggare måste inte kosta flera tusen kronor, det finns många bra budgetvarianter som brygger utmärkt kaffe utan några krusiduller!

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe

Prisklass: från 399 kronor

 

MOCCAMASTER – BRYGGER KAFFE SNABBT!

Moccamaster är en kaffebryggare från holländska Technivorm som är kända för att brygga kaffe snabbt, vilket passar dig som har bråttom. En kanna med 10 koppar bryggs på bara 6 minuter. De är handtillverkade av hög kvalitet och med 5 års garanti. Kommer i olika färger och här får du även automatisk avstängning och droppstopp, till exempel. De är lite större, så de kräver sin plats på köksbänken.

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe

Prisklass: ca 1495 – 3095 kronor.

 

KAFFEBRYGGARE MED AVTAGBAR VATTENBEHÅLLARE

Detta innebär precis som det låter, att man enkelt kan ta loss vattenbehållaren och fylla på den vid vattenkranen, istället för att fylla på vatten med kannan. Detta garanterar rent vatten vid varje bryggning och är en smidig funktion. En del avancerade modeller erbjuder också ”perfekt” bryggtemperatur så att smaken blir optimal. Ofta har dessa kaffebryggare också andra vanliga finesser som timer, droppstopp och automatisk avstängning och avkalkningsprogram.

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe

Prisklass: ca 699 – 3 495 kronor.

 

KAFFEMASKIN FÖR PADS (KAPSELMASKIN)

En kapselmaskin är en automatisk kaffemaskin eller espressobryggare där man brygger kaffet med hjälp av färdiga så kallade pads, eller kapslar, som är engångsförpackade med kaffe för en kopp. Denna kapselmaskin brygger en eller två koppar åt gången, så man slipper vaska kaffe som kan bli stående i en kaffekanna. Dessa har en espressoliknande smak, så ganska nära ett lyxigt cafékaffe! Kapslarna köper man separat och det enda man behöver göra är att fylla på vatten och sen ”bryggs” dina koppar i maskinen på bara några minuter.  

Du behöver: Inget filter!

Kaffesort: Pads, eller kapslar med kaffe. Finns smaksatta i olika varianter.

Prisklass: ca 1 297 – 3 948 kronor.

 

KAFFEBRYGGARE MED TERMOS

Detta är en bryggare där kaffet bryggs i en termoskanna istället för i en klassisk glaskanna. Detta gör att kaffet håller sig lite varmare under längre perioder. Många kaffebryggare med termos har samma smarta funktioner som andra bryggare; timer, droppstopp och automatisk avstängning. Dessutom finns det kombibryggare, alltså kaffemaskiner där du kan brygga vanligt kaffe i filter, eller använda kapslar.

Du behöver: Kaffefilter

Kaffesort: Bryggkaffe eller kapsel, beroende på funktion.

Prisklass: 649 – 999 kronor.

 

ESPRESSOMASKIN

Detta är ju egentligen inte en kaffebryggare utan en kaffemaskin där du är din egen barista och gör din egen kopp espresso, cappuccino eller latte macchiato till exempel. Maskinen kräver kaffe från nymalda kaffebönor (kaffekvarnen är ofta separat, men det finns automatiska maskiner där de finns inbyggda) och där espressomaskinen värmer upp vatten till över 90 grader och med hjälp av ett trycksystem pressar vattnet genom kaffet i en särskild behållare. Kaffet blir lite starkare, det som kallas en espresso, men detta kaffe kan du sen blanda i varm eller skummad mjölk och göra olika kaffevarianter – allt beroende på tycke och smak. Dessa maskiner är tyngre och tar lite större plats i köket. Espressomaskiner finns alltså som manuella varianter, men också automatiska, där maskinen gör allt – du bara trycker på en knapp!

Du behöver: Inget filter!

Kaffesort: Kaffebönor, antingen malda i separat kvarn, eller i inbyggd kvarn.

Prisklass: 3 895 – 22 495 kronor.

 

I vårt sortiment hittar du bland annat:

Vanliga frågor om kaffebryggare

Vilken är den bästa kaffebryggaren? 

Vilken bryggare som passar dig bäst beror på vilka funktioner och behov som är viktiga för dig, läs vår guide här på Elon.se för att hitta rätt modell för ditt kök. 

Varför rinner inte vattnet ner i kaffebryggaren? 

När vattnet inte rinner som det ska kan det vara dags att avkalka din kaffebryggare.

Hur många watt ska man ha på en kaffebryggare? 

Om du vill ha en modell som brygger kaffe fort ska du välja en modell med hög effekt, gärna en med över 1100W.

Vad är skillnad på Moccamaster och vanlig kaffebryggare? 

Moccamaster är handtillverkade, brygger kaffet supersnabbt och tar lite större plats på köksbänken - men de är i väldigt god kvalitet och kommer alltid med 5 års garanti.

Är Smegs kaffebryggare bra? 

I Elons sortiment hittar du snygga Smeg-bryggare i retrostil - de brygger 10 koppar kaffe och har en smart timerfunktion som gör att du kan vakna till doften av nybryggt kaffe!

Hur rengör man kaffekokaren? 

Du kan rengöra din kaffekokare med hjälp av ättika och vatten. Blanda 1 dl ättika och 6 dl vatten i bryggaren och brygg tills hälften av vätskan har runnit ner, vänta 10 minuter och brygg sedan klart. Häll därefter ut ättikablandningen och kör 3-4 bryggningar med endast vatten så att du får bort ättikan helt från din kaffekokare. 

Varför rinner kaffet över? 

När kaffet rinner över brukar det bero på att det finns kalkbeläggningar i din bryggare - det innebär att det är dags att kalka av den.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris