Tankar och idéer om kaffe

Kaffe efter säsong

Varje kaffeträd skördas i snitt 1 gång per år och smakar bäst inom 6 månader vilket gör att för att få riktigt gott kaffe räcker det inte med att välja sin favoritböna utan det krävs även att läsa på förpackningen när bönan skördades. I början av året skördas det kenyanska kaffet, sedan följer etiopiskt, kaffe från östafrikanska länder och något senare Centralamerika och Brasilien.

I Sverige dricker vi mer mörkrostat kaffe än i andra länder vilket har gjort att vi inte har hakat på att dricka kaffe efter säsong förrän nu. Lång lagerhållning av kaffe döljs enklare genom hårdrostning. Genom att ljusrosta kaffet framhävs fruktiga och bäriga toner och ju längre tid det tar från skörd till kopp, desto mer intensitet förloras.

Därför blir din kopp kaffe alltid godare om du väljer att dricka efter säsong!

 

Här hittar du vårt sortiment inom kaffe

Mer läsning: Få reda på vilka kaffebryggare som är bäst i test! 

Du får ett godare kaffe när du väljer böna efter säsong.
Aeropressbryggare ger ren smak med espressokaraktär.

Aeropress

Aeropressen uppfanns för drygt 10 år sedan men har inte slagit igenom hos den stora allmänheten förrän på senare år. Aeropressen fungerar på ungefär samma sätt som en kaffepress; kaffet blandas direkt i bryggaren och får sedan stå och dra en stund för att bli klart efter att det pressats genom ett papperfilter.

Vattnets temperatur bör vara runt 80 °C för att få ut maximalt med smak utan att det ska smaka bittert. Kaffet ska dra mellan 10 och 60 sekunder beroende på kaffe- och vattenmängd. Dessutom är aeropressen mycket enkel att rengöra eftersom du endast behöver slänga filtret. Du får ett kaffe med ren smak och med espressokaraktär.

Aeropressen består av två cylindrar, den ena cylindern har en gummipuck och passar i den andra cylindern. En en luftficka mellan kaffet och pucken skapas vilket gör att cylindern inte pressas på kaffet utan luften och vakuum bildas.

Kaffe på björksav

Att dricka björksav är en gammal anrik tradition i Sverige som har börjat bli populär igen. Björksav är inte bara en god dryck utan innehåller även aminosyror, enzymer och andra viktiga näringsämnen. Saven smakar sött, eftersom den innehåller björksocker och passar utmärkt som måltidsdryck eller återhämtning efter träning.

Björksav kan tappas direkt från björken under ungefär 4 veckor på våren. Annars går det utmärkt att köpa björksav på flaska. Finns att beställa på nätet eller köpas i hälsokostbutiker.

Genom att brygga kaffe på björksav får kaffet en rundare och sötare smak. Vilket kan passa dig som brukar ha socker i kaffet och vill ha ett nyttigare alternativ!

 

Kallbrygga kaffe

Kaffe i alla dess former blir mer och mer populärt. En relativt ny form av bryggteknik är att kallbrygga kaffe. Kallbryggt kaffe får en mildare smak eftersom de flesta bittra smaker är fettlösliga och hålls inkapslade, då kallt vatten inte löser upp fett. Dessutom får kallbryggt kaffe en blandning av både sötma och syra.

Kallbryggt kaffe är extra gott under varma sommardagar när kaffesuget pockar på, även om det såklart fungerar året om. Att kallbrygga kaffe är enkelt men det kräver lite tid och förberedelser. Det finns oss veterligen 2 olika metoder för att kallbrygga kaffe.

Kallbryggt kaffe är extra gott en varm sommardag.

KALLBRYGGA KAFFE METOD 1

Metod 1 är det klassiska sättet att kallbrygga kaffe. Gott och enkelt men tidskrävande. Blanda 4 dl vatten med 4 kaffemått i en burk. Skaka om och ställ i kylskåpet under cirka 8 timmar. Sila kaffet genom ett kaffefilter. Häll eventuellt i en skvätt mjölk och några isbitar.


KALLBRYGGA KAFFE METOD 2

Metod 2 är ett betydligt snabbare sätt att kallbrygga kaffe. Använd dig av en filterhållare som du sätter över en kaffekopp eller kanna. Fyll kannan med is, hållaren med filter och kaffe. Därefter häller du kokat vattnet över kaffet, som när det möter isen kyls ner på direkten. Detta gör att alla smaker behålls och du får ett riktigt gott kaffe.

Presskaffets fördelar

Pressbryggaren har varit populär under olika perioder i historien och är än en gång på väg upp i popularitet. Presskaffe har många fördelar. Bland annat är det ett klimatvänligt alternativ jämfört med kaffe som tillreds i en klassisk kaffebryggare då tillredningen är mer energisnål.


HUR GÖR man?

Koka upp vatten men låt det inte koka länge eftersom vattnet förlorar sitt syre när det kokar. Ju mer syrerikt vattnet är desto godare blir kaffet. Låt vattnet svalna under ca 1/2 minut eftersom det ska ha en temperatur på 92–96 °C. Häll det varma vattnet över kaffet i pressobryggaren för att sedan låta det dra under ca 4 minuter. Pressa försiktigt ner filtret, häll upp i din kaffekopp och drick.

Klimatvänlig och energisnål pressbryggare.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris