Funktioner i köket

När det är dags att köpa nya vitvaror till köket är det många namn och funktioner man stöter på. Vi reder ut de vanligaste begreppen så att det blir lite enklare.

Vi förklarar funktioner som ofta nämns på våra diskmaskiner.

Diskmaskiner


6th Sense PowerClean

Diskmaskiner som är utrustade med funktionen 6th Sense behöver aldrig köra någon fördisk. 6th Sense PowerClean-tekniken diskar rent med högtrycksstrålar och sensorer känner under programmets gång av smutsighetsgraden och reglerar vattentrycket efter behov.

AquaStop

AquaStop är ett säkerhetssystem som ger 100 % skydd mot vattenskador. Det finns 2 olika typer av AquaStop; mekanisk och elektrisk. Den mekaniska AquaStop är en enhet som skruvas fast på vattenkranen eller så är den inbäddad i vattenslangen. Den fungerar genom att mäta vattenmängden som passerar och stängs av efter en viss mängd. Den elektriska AquaStop är en magnetventil som sitter i en låda på slangen och fungerar på samma sätt.


VarioSpeed

Med VarioSpeed-funktionen blir smutsig disk ren på kortare tid. Genom att trycka på knappen förkortas disktiden med upp till 50 % med fortsatt strålande resultat. VarioSpeed Plus förkortar disktiden med upp till 66 %.


ComfortLift

ComfortLift innebär att du drar ut korgen och för den uppåt och den kommer att stanna ungefär i höjd med den övre korgen. På så sätt blir det betydligt enklare att lasta i och ur tallrikar m m. Detta via en mycket enkel hävmekanism på sidorna. När du är klar tar du bara tag i det främre handtaget och korgen glider tillbaks ner till sitt ursprungsläge. Smidigt för alla att slippa böja sig, men särskilt bekvämt för längre personer.


Schemalagd start

Många diskmaskiner har funktionen startfördröjning eller schemalagd start. Det innebär att du kan ställa in när du vill att diskprogrammet ska starta. En slags timerfunktion. Härigenom kan du se till att disken är klar så att det passar in i ditt dagsschema, exempelvis när du kommer hem från jobbet.


Zeolith-torkning

En diskmaskin med Zeolith-torkning torkar disken så effektivt att till och med plast blir helt torrt. Zeolitmineraler tar upp fukt och omvandlar det till energi. När zeolitkulorna kommer i kontakt med fukt alstrar de värme som i sin tur hettar upp disken. Detta gör att diskmaskiner med Zeolith-torkning har enastående låg energiförbrukning. Zeolitkulorna finns i en sluten behållare i diskmaskinens botten, de håller hela maskinens livslängd och behöver inte bytas ut.


AirDry-torkning

Med AirDry-teknologin ställs luckan på glänt automatiskt i diskcykelns slutskede. Din disk torkar på så vis både naturligt och mer energieffektivt.

Dags för ny frys? Då är det bra att känna till vad funktionerna betyder.

Frysar


Automatisk avfrostning

Frost i ett frysskåp bildas genom att fuktig luft kommer i kontakt med en kallare yta. Fukten i luften kyls då ner och bildar frost på den kalla ytan. Automatisk avfrostning handlar om att nedkyld luft cirkulerar i skåpet och du slipper frosta av din frys manuellt. Detta leder till att skåpet förbrukar mindre energi eftersom det inte behöver arbeta lika hårt för att hålla nere kylan och du får fräschare matvaror.

 

FreshSense

Funktionen FreshSense har sensorer som känner av om temperaturen förändras i skåpet och återställer blixtsnabbt till optimal temperatur. Funktionens syfte är att se till att den invändiga temperaturen är konstant, vilket gör att maten håller sig fräsch längre. 


LowFrost

När frost bildas i frysen ökar energiförbrukningen något. LowFrost-systemet har en särskild förångare som ger en låg och jämn isbildning. Systemet reducerar isbildning i frysen med upp till 80 %, vilket ger en betydligt snabbare avfrostning och du behöver inte göra det lika ofta.


Snabbinfrysning

Snabbinfrysning används när du fyller skåpet med mycket nya varor och snabbt vill få ner temperaturen. Anledningen att snabbt sänka temperaturen är bland annat för att maten som redan ligger i skåpet inte ska bli varm samt för att snabb nedkylning av livsmedel gör att de håller sig både längre och bättre.


CustomFlex

En frys med CustomFlex har ett unikt förvaringssystem i dörren. Med detta kan du ändra dörrinteriören precis hur du vill – optimal flexibilitet och maxad förvaring med frysvarorna nära till hands.

Kylskåpsfunktioner finns det gott om. Det gäller att känna till vad de innebär.

Kylskåp

HydroFresh-låda

En HydroFresh-låda med fuktighetsreglering håller frukt och grönt fräscha upp till dubbel så lång tid jämfört med om de placeras fritt i kylskåpet. Fuktigheten i lådan kan regleras så att grönsakerna förvaras i optimal luftfuktighet. 

Kolfilter

Ett kolfilter i kylskåpet renar luften som cirkulerar i skåpet. Detta förhindrar att smaker och lukter överförs mellan de olika livsmedlen.


MultiFlow

MultiFlow, dynamisk kyla, DynaCool, jämn kylfördelning – kärt barn har många namn. MultiFlow-tekniken sprider kalluft via ventiler ut på alla hyllor och i alla fack för att upprätthålla jämn och konstant kyla i kylskåpet. Detta bidrar till att du kan placera maten på vilken hylla som helst under bra förhållanden med hög luftfuktighet vilket gör att matens hållbarhet förlängs avsevärt.


Nollzon

En nollzon i ett kylskåp är en zon där temperaturen är extra låg, vilket exempelvis är optimalt för animaliska produkter som kött och fisk då de bör förvaras någonstans mellan 0°C och 5°C. Ju lägre temperatur desto längre hållbarhet och maten behåller i högre grad sin goda smak. Nollzonen kan även användas för att effektivt kyla ner varma rätter.


Snabbnedkylning
Funktionen snabbnedkylning används när du fyller skåpet med mycket nya varor och snabbt vill få ner temperaturen. Anledningen att snabbt sänka temperaturen är bland annat för att maten som redan ligger i skåpet inte ska bli varm samt för att snabb nedkylning av livsmedel gör att de håller sig både längre och bättre.

 

CustomFlex

En kyl med CustomFlex har ett unikt förvaringssystem i dörren. Med detta kan du ändra dörrinteriören precis hur du vill – optimal flexibilitet och maxad förvaring med kylvarorna nära till hands.

Induktionshäll? Bryggningsfunktion? Booster? Lugn, vi har förklaringarna.

Hällar


Booster

En häll med Booster-funktion ser till att din mat blir klar på ett ögonblick. Med hjälp av Booster värms zonen upp extra snabbt, vilket är idealiskt för att bryna kött eller värma upp pastavattnet. 

 

Bryggningsfunktion

Bryggningsfunktionen länkar smidigt ihop flera zoner till en för att skapa en extra stor kokzon. På så vis blir värmefördelningen helt enhetlig för alla kastruller och pannor oavsett form och storlek. Kallas ofta Bridge-funktion.


Flexzon

En häll med flexzon gör att du slipper problematiken med ovala grytor. En flexzon är en större yta på hällen där ett eller flera kokkärl kan placeras. Värmen anpassas sedan till kokkärlen vilket gör att kärl med stor eller ovanlig form kan placeras där och fortfarande få jämn värme.


Induktion

En induktionshäll är praktisk av många anledningar. Den främsta anledningen är såklart att det går snabbare att koka upp exempelvis pastavattnet. En annan anledning är att risken för att bränna sig är minimal. Tack vare att hällen endast är varm så länge ett kokkärlet står på hällen och sedan kyls ner så snart du tagit kärlet därifrån. Dessutom är en induktionshäll mer energisnål än gjutjärnsplattor, glaskeramikhällar och gasspisar.


Variabla zoner

Variabla zoner betyder att hällens zoner kan förändras i storlek eller form för att passa kokkärlets form. Många variabla zoner kan bli större för att exempelvis passa stekpannan eller göras oval för gjutjärnsgrytan. Variabla zoner bidrar till flexibilitet i matlagningen och ger kokkärlet jämn värme.


Hob2Hood

Ibland nämns Hob2Hood. Det innebär att om både köksfläkt och häll har den funktionen så kan fläkten styras via hällen automatiskt.

Mikrovågsugnarna har många fiffiga funktioner – vi förklarar dem!

Mikrovågsugnar


Autoprogram

Mikrovågsugnar kan ha flera olika typer av autoprogram, det de har gemensamt är att programmet ser till att rätt effektnivå används vilket minimerar risken för att misslyckas. Jet Defrost är ett autoprogram för snabb och jämn upptining. Autoprogrammet 6th Sense både värmer och tillagar maten med perfekt resultat. Sensorer justerar programmen från gång till gång för bästa möjliga resultat.

 

Grill- och crispfunktion

En mikrovågsugn som har en inbyggd grillfunktion tillagar maten som vanligt men ger en fin yta. Det är mikrons grillelement ger maten en färgad och frasig stekyta. Den inbyggda crispfunktionen betyder, förutom grill, att maten dessutom får en knaprig undersida, perfekt för pizza.


Kombinationsugn

En kombinationsugn kombinerar på ett intelligent sätt fördelarna med en komplett ugn och en mikro. Kombiugnen kan användas på flera sätt, du kan antingen använda funktionerna var för sig eller tillsammans. Baka exempelvis bröd med ugnens varmluftsfunktion, värm upp gårdagens rester med mikron eller använd funktionerna tillsammans och, beroende på maträtt, förkorta tillagningstiden med upp till 30 % med samma utmärkta resultat.


Ångkokning

Med en mikrovågsugn som har ångkokningsfunktion kan du snabbt och enkelt tillaga grönsaker, potatis, fisk och kött. Ångkokning bidrar till att maten behåller sin smak, färg och konsistens samt bevarar råvarans vitaminer och spårämnen. Ange vilken mat du ska tillaga och hur mycket det väger så justerar mikron automatiskt tillagningstiden.

Pyrolys, katalys, varmluft och ånga. Vi förklarar ugnens funktioner i korthet.

Ugnar


Automatiska matlagningsprogram

En ugn med automatiska matlagningsprogram passar dig som inte vill eller kan laga mat. Ställ in önskat program, råvara och vikt så sköter din ugn resten. Tack vare en ugn med autoprogram kan vem som helst lyckas med matlagningen. Skippa catering och hämtmat. Med ett gäng autoprogram spar du både tid och pengar.


Matlagningstermometer

En ugn med integrerad matlagningstermometer gör att du får full koll på matlagningsprocessen. Ställ in önskad temperatur och placera den i maträtten. Ugnen sköter sedan resten och talar om när maten är klar. Praktiskt för dig som inte vill övervaka maten under tillagningen.


Varmluft

Varmluft gör att värmen cirkulerar och håller sig jämn i hela ugnen. Detta bidrar till att maten blir jämnt gräddad och att du kan tillaga mat i flera nivåer samtidigt. Dessutom är det mer energibesparande att använda varmluft jämfört med konventionell värme.


Ånga

Genom att kombinera ånga och varmluft bevaras råvarans smak och näringsämnen samtidigt som råvarorna behåller sin färg eller spänst. Tillagning med ånga går snabbare jämfört med andra matlagningsmetoder eftersom ångan ger jämnare temperatur i hela ugnen. Beroende på maträtt kan du använda olika mycket ånga. Vid tillagning av fisk och grönsaker kan en hög procenthalt ånga användas och vid tillagning av kött eller bröd bör du välja mindre ånga och mer varmluft.


Katalysrengöring

En ugn med katalytisk rengöring har en grov emalj som gör att fett och smuts oxiderar med automatik när ugnen kommer upp i högre temperaturer. När fettstänk träffar emaljen blir det på grund av den grova ytan små luftfickor under fettet som expanderar vid uppvärmning och fettet avdunstar. Katalytisk rengöring fungerar inte vid större mängder fett eller matrester, så ugnen behöver rengöras manuellt emellanåt.


Pyrolysrengöring

Funktionen pyrolysrengöring ser till att din ugn blir helt ren utan att du behöver anstränga dig. Ugnen värms upp i höga temperaturer och förbränner smuts, fett och matrester till aska. Sen behöver du bara torka ur den överflödiga askan med en trasa. Snabbt, enkelt och helt utan kemikalier.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris