Varför induktionshäll?

För dig som tröttnat på att vänta i allmänhet och att vänta på vatten som ska börja koka i synnerhet, kan en induktionshäll vara lösningen på ditt problem.

Induktionshäll blir allt vanligare i våra kök. Utseendemässigt är en induktionshäll lik en vanlig glaskeramikhäll men med den stora skillnaden att uppvärmningen sker på olika sätt. Induktionstekniken gör att hällen är snabb att värma upp samt energisnål och säker. Säkerheten kan vara extra bra för dig som har barn eller använder hällen som avlastningsyta.

 

Innehåll:

  • Hur fungerar induktionsspis?
  • Vilka kokkärl som kan användas
  • Induktionshäll nackdelar
  • Fördelar med induktionshäll
  • Hur många kokzoner?
  • Styr induktionshällen med mobilen
  • Vanliga frågor om induktionshällar
  • Hur fungerar induktionsspis?

Induktionshällens innovativa fördel är främst att den värmer upp kokkärlet istället för hällen, medan hällen i sig är sval. Det är möjligt tack vare en elektrisk spole som sitter under ytan, vilket skapar ett elektromagnetiskt fält som i sin tur genererar värme.

Vinsten blir att du kan reglera värmen snabbt och med stor exakthet under matlagningen. Dessutom riskerar varken du eller någon annan att bränna sig på hällen. I vissa fall kan viss restvärme från kokkärlet finnas på glasytan men det svalnar snabbt.

De flesta induktionshällar har s k Booster-funktion, vilket innebär att du tillfälligt kan få extra kraft för att exempelvis koka upp vattnet snabbare.

Vilka kokkärl som kan användas

Det många tycker är ett hinder för att skaffa en induktionshäll är att kokkärl utan magnetisk botten inte kan användas på induktion. I takt med att induktionshällen blir allt mer populär blir emellertid även kokkärlen anpassade efter det. De allra flesta kokkärl som säljs idag kan användas på induktion.

På en induktionshäll kan du använda kokkärl av gjutjärn, titan, rostfritt stål, emaljerade eller stål. Du kan däremot inte använda stekpannor eller kastruller som är gjorda av koppar, glas eller aluminium. Testa om ett kärl kan användas på induktion genom att sätta en kylskåpsmagnet mot botten. Om magneten fastnar så fungerar kokkärlet utmärkt på induktion.

Vilka kokkärl kan du använda på induktion?

Induktionshäll nackdelar

Den enda egentliga nackdelen med induktion är det något högra priset jämfört med en klassisk keramikhäll.

Fördelar med induktionshäll

Den dyrare kostnaden kompenseras dock genom att induktionshällen förbrukar mindre energi. Eftersom det bara är själva kärlet som värms upp och inte hällen, går en allt mindre mängd restvärme förlorad i jämförelse med traditionella hällar. Även på grund av hur snabbt det går att värma upp kokkärlet och maten så behöver inte hällen användas under lika lång tid.

Hur många kokzoner?

Induktionshällar finns med allt från 1 kokzon till 6 kokzoner. Det allra vanligaste är att ha en häll med 4 zoner, vilket brukar vara fullt tillräckligt för en vanlig hemmakock. Utrymmet i köket spelar roll när du ska välja häll. Både beroende på bänkytan samt speglar hällens bredd även hur bred köksfläkten behöver vara.

Med funktionen Hob2Hood kommunicerar matchande fläkt och häll med varandra och fläkten anpassar sig automatiskt efter vad som lagas på spisen.

Många induktionshällar har även så kallade flexibla zoner. Större zoner som är smidiga om du har extra stora stekpannor eller ovala grytor. 

Smidig styrning med touch och slider.

Styr induktionshällen med mobilen

Tillverkarna har även haft i åtanke att vi ofta har mobilen med oss i köket. Det har lett till att vissa hällar har en funktion som innebär att du kan stänga av alla kokzonerna samtidigt om du behöver svara i telefonen. När du pratat klart kan du återgå till samma inställningar igen genom att trycka på en knapp.

Vissa induktionshällar har också möjlighet till appstyrning. En funktion som kan vara bra vid långkok.

Vanliga frågor om induktionshällar

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll? 

De enda kastruller som fungerar med induktion är de som har magnetisk botten. 

Vad är det för skillnad på keramikhäll och induktionshäll? 

Den största skillnanden är att induktionshällen är mer energisnål då den endast värmer upp kokkärlet. Dessutom sker uppvärmningen snabbt vilket gör att man inte behöver ha igång hällen lika länge vid tillagning. Induktion är ett säkrare val som sparar både tid och energi.

Vad ska man tänka på när man köper induktionshäll? 

Viktigt att de kokkärl man använder på hällen är magnetiska för att de ska fungera ihop med induktionshällen. Leta efter induktionssymbolen när du handlar kokkärl.

Vilka grytor kan man använda på induktionshäll? 

Du kan endast använda magnetiska grytor.

Kan man använda järngryta på induktionshällar?

Magnetiska kokkärl i järn kan användas utan problem på induktionshällar.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris