Kaffebryggare bäst i test

Är du ute efter en ny kaffebryggare? För de flesta är en god kopp kaffe oerhört viktigt, men samtidigt vill man också ha en snygg kaffebryggare som passar i köket. Vi har jämfört fem olika modeller från Wilfa, Moccamaster, Electrolux, OBH Nordica och Melitta.

Hur utförs testerna?

Elon har skapat en egen panel med testare baserat på medlemmarna i Elon Club. Panelen består av personer över hela landet i olika åldrar. Gemensamt för alla är att de anmält sig för att testa hushållsprodukter.

 

Produkterna har skickats till hushållen och därefter genomgått en intensiv men realistisk användning i hemmiljö. Testpersonerna har betygsatt olika egenskaper i skalan 1–5 samt skrivit fria omdömen.

 

Egenskaper som testats för kategorin kaffebryggare är:

 

  • Om bryggaren har automatisk avstängning
  • Om bryggaren har smarta funktioner
  • Användarvänlighet
  • Smakupplevelsen
  • Bryggtid
  • Ljudnivå
  • Design

Bäst i test: Wilfa CM4B-A100

Funktionell favorit

Färg: Svart

Droppstopp: Ja

Automatisk avstängning: Ja

Antal koppar: 10 st

Mjölkskummare: Nej

Varmhållningsfunktion: Ja

Vikt: 2, 85 kg

Effekt: 1550 W

Volym: 1 liter 

Kaffebryggaren CM4B-A100 från Wilfa är godkänd av European Coffee Brewing Center och har funktioner som automatisk avstängning efter 40 minuter, varmhållningsfunktion samt droppstopp som gör att du kan ta en kopp kaffe under bryggning utan att kaffe spills på värmeplattan. Med denna kan du brygga upp till tio koppar kaffe. 

 

Omdöme från testperson

Tyst och snabb. Ingen ånga som stiger upp från varken kannan eller maskinen som kan skada skåp ovanför kaffebryggaren. Resultatet vid bryggningen är varmt kaffe som smakar utsökt.

 

Måttangivelser i koppar hade varit att föredra, men ett plus är att det på behållaren står hur många skedar kaffe som ska användas. Ett klickljud när maskinen slår av hade varit önskvärt så man kan slå upp överblivet kaffe på termos.

 

Betyg: 5 

CM4B-A100 från Wilfa, redo att packas upp av en testare i Elons panel.

Bäst kaffesmak: Moccamaster Manual 53702

Utsökt kaffe varje gång

Färg: Silver

Droppstopp: Ja

Automatisk avstängning: Ja

Antal koppar: 10 st

Mjölkskummare: Nej

Varmhållningsfunktion: Ja

Kalkfilter: Nej

Avkalkningsindikator: Nej

Vikt: 2,9 kg

Justerbar aromintensitet: Nej

Timerfunktion: Nej

Effekt: 1520 W 

Volym: 1,25 liter

Moccamaster Manual 53702 är certifierad av European Coffee Brewing Centre och brygger upp till 10 koppar utsökt kaffe – på endast 6 minuter. Kaffebryggaren är handgjord och kommer med 5 års garanti som kan förlängas till 10 år om man registrerar den hos Moccamaster inom ett halvår från köpet.

 

Moccamastern har ett värmeelement som ser till att kaffet bryggs till optimal temperatur och ett separat värmeelement som säkerställer att kaffet håller sig varmt efter bryggning. Automatisk avstängning efter 40 minuter. 

 

Omdöme från testperson

Bättre smak när man väljer långsam genomströmning, det gör till och med att mängden kaffebönor kan minskas lite grann. 

 

Den här Moccamaster-modellen har en något mindre kanna än tidigare modell från Moccamaster.

 

Betyg: 4,8

Bästa premiumval: OBH Nordica Blooming Coffee Maker 

Stilren design och smidig användarupplevelse

Färg: vit eller aluminium

Droppstopp: Ja

Automatisk avstängning: Ja

Antal koppar: 10 st

Vikt: 3,4 kg

Justerbar aromintensitet: Ja

Effekt: 1690 W

Volym: 1,25 liter

Kaffebryggaren från OBH Nordica har bloomingfunktion som frigör koldioxid, vilket lyfter den naturliga sötman i kaffet. Smaken med den här funktionen påminner om den som uppstår vid handbryggning. OBH Nordica Blooming Coffee Maker brygger upp till 10 koppar kaffe med fylligare och mer aromrik smak!

 

Kaffebryggaren har en handgjord glaskanna och finns i två färger: vit och aluminium. 

 

Omdöme från testperson

Det övergripande intrycket är att kaffebryggaren är prisvärd, snygg och lättskött. Det är enkelt att hälla i vatten i behållaren, sätta i filter och fylla på kaffe. Fantastisk droppstopp-funktion som fungerar till 100 procent. Bruksanvisningen är lättläst. 

 

Det är smidigt med locket över kaffefiltret, det minskar risken för att filtret ska vika sig. Stilren kaffekanna med snyggt glashandtag.

 

I början av bryggningen är det först låg ljudnivå, men mot slutet blir ljudet högre. Testpersonen provade att brygga samma kaffesort med och utan bloomingfunktionen påslagen – smaken upplevs som bättre utan blooming-funktionen. När man häller från kannan spills det ibland kaffe utanför kaffekoppen. Det färdiga kaffet håller inte värmen som önskat. 

 

Betyg: 4,1

Bäst varmhållningsfunktion: Melitta Excellent 5.0 

Led-belysning och andra smarta funktioner Håller värmen länge

Färg: Svart

Droppstopp: Ja

Automatisk avstängning: Ja

Antal koppar: 10 st

Varmhållningsfunktion: Ja

Avkalkningsindikator: Ja

Vikt: 2,85 kg

Justerbar aromintensitet: Ja

Effekt: 1525 W

Volym: 1,25 liter

Melitta Excellent 5.0 är en Golden Coffee Bean-certifierad kaffebryggare som garanterar gott kaffe vid varje bryggning. Bästa möjliga kaffesmak får man tack vare Aroma Premium-tekniken – och det med förkortad bryggtid! På under 6 minuter får man en full kanna med färdigt kaffe. 

 

Stilren kaffebryggare med smarta funktioner som automatisk avstängning, varmhållningsfunktion, avkalkningsindikator, droppstopp och justerbar aromintensitet. 

Vid 2–5 koppar kaffe kan man använda AromaControl-funktionen för att få till aromrik och utsökt kaffesmak.

 

Vattenbehållaren är belyst och har en led-lampa som sätts igång när vatten fylls på i behållaren. Tack vare detta kan man enkelt se nivåindikatorn och därmed mäta upp rätt mängd vatten utan problem.

 

Omdöme från testperson

Vid 5 koppar eller fler så håller kaffebryggaren värmen väl. Bryggaren står stadigt, den har en bra lampa i vattenbehållaren och ett välsittande lock. 

 

Hållaren för kaffefiltret är lite svår att ta loss och att det hade varit bra om vattenbehållaren var avtagbar. 

 

Betyg 3,8

Electrolux E7CM11-4MTM 

Stabil design och god smak

Droppstopp: Ja

Automatisk avstängning: Nej

Antal koppar: 9 st

Ljudsignal: Nej

Mjölkskummare: Nej

Varmhållingsfunktion: Nej

Kalkfilter: Nej

Vikt: 2,38 kg

Justerbar aromintensitet: Ja

Timerfunktion: Nej

Effekt: 1600 W

Volym 1,1 liter

Kaffebryggaren E7CM11-4MTM från Electrolux brygger fantastiskt kaffe och har samtidigt en stilren design som gör sig bra på köksbänken. Den är certifierad av European Coffee Brewing Centre och brygger en full kanna med kaffe på endast 6 minuter. För extra aromfyllt kaffe kan man välja aromafunktionen.

 

Electrolux har en frukostserie som heter Explore där kaffebryggaren ingår tillsammans med en vattenkokare och en brödrost. För en trevlig frukostupplevelse kan man använda alla tre produkterna tillsammans. 

 

Omdöme från testperson

Stabil konstruktion och stilren design. Vattenbehållaren har måttangivelser vilket är bra. Kaffet smakar gott, men blir inte tillräckligt varmt. Instruktionerna till kaffebryggaren upplevs inte heller som tillräckligt tydliga. 

 

Betyg: 3,4

 

Uppdatering: Kaffebryggaren i detta test finns inte längre att köpa på elon.se, men spana in uppföljaren Electrolux E7CM1-2GB här.

E7CM11-4MTM från Electrolux blev bäst i test vad gäller desgin. Smaken var ockå riktigt god, tyckte Elons testare.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris