Moccamaster modeller – vilken passar ditt kök?

I många år har Moccamastern varit en av de mest populära kaffebryggarna på marknaden. Med stilfull design, hög kvalité och fantastiskt resultat finns det få bryggare som kan mäta sig med detta holländska hantverk. Funderar du på att lyxa till det i vardagen med en Moccamaster? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta inför köpet. 

1969 lanserades den allra första Moccamastern av företaget Technivorm och det var grundaren och kaffepionjären Gerard C. Smit som låg bakom både design och teknik. Även om företaget fortsatt är familjeägt har det hänt mycket de senaste 50 åren. I dag går det att hitta en Moccamaster i världens alla hörn – och inte minst i de svenska köken. Tack vare en kombination av funktionalitet, kvalité och finess har Moccamastern skapat sig ett högt anseende och popularitet som aldrig verkar vilja ta slut. 

 

Innehåll:

  • Högkvalitativt kaffe bara ett ögonblick bort
  • En kaffebryggare med prisad design
  • Skillnader mellan de olika modellerna
  • Tillbehör som ger det lilla extra
  • Rengöring 
  • Avkalka regelbundet
  • Vanliga frågor

Högkvalitativt kaffe bara ett ögonblick bort

Den kanske mest avgörande faktorn till Moccamasterns popularitet är den höga kvalitén. Få kaffebryggare kan mäta sig i hållbarhet och ännu färre kan upprätthålla den höga standarden på varje kopp kaffe – även efter ett par års tid. Med en, eller två, knappar är Moccamastern en av de mest lättanvända kaffemaskinerna som finns, vilket gör att den passar för de allra flesta. Ändå är det den högkvalitativa bryggningen som är i fokus – med perfekt temperatur, tryck och tidsspann för brygden så kan du förvänta dig en god kopp kaffe varje gång. Oavsett om du har malt egna exotiska bönor eller köpt ett paket färdigmalet hos din livsmedelsbutik.

 

Moccamaster – en kaffebryggare med prisad design

En annan anledning till varför Moccamastern har förblivit så uppskattad genom alla år är den tidlösa och eleganta designen. På de klassiska modellerna har väldigt lite ändrats utseendemässigt sen första lanseringen för drygt 50 år sedan. I dag finns däremot modellerna i flera färger. Med en Moccamaster i köket kan du framhäva din kaffebryggare och använda den som en inredningsdetalj, snarare än en köksprodukt som bara tar plats och ser klumpig ut. Faktum är att Moccamaster-bryggarna ofta befinner sig i topp när priser delas ut för design.

 

Skillnader mellan de olika modellerna

Numera finns det en rad varianter av Moccamaster och varje modell betecknas med olika inledande bokstäver. Varje bokstav i namnet står för olika egenskaper i bryggaren – och det förklarar vi här:

– Moccamasters basmodell med endast en knapp: av/på. H-modellerna ingår i Homeline-serien och har inga spektakulära finesser, däremot brygger de lika gott kaffe. På den här varianten vilar filterbehållaren direkt på kaffekannan.

– dessa modeller är lite mer avancerade än Homeline-serien med bland annat ett separat värmehållningselement. Denna serie kallas för Clubline och serverar dig perfekt tempererat kaffe varje gång – även när du låter det stå en stund. 

KB – utöver värmehållningselement så har den här modellen också en braketthållare som filterbehållaren vilar på. Dessutom är den försedd med ett manuellt droppstopp och ett omrörarlock som leder ner till kannan där den blandar det nybryggda kaffet. 

KBC – dessa modeller har alla finesser som KB-modellen har och dessutom finns det en kalkindikator som visar när det är dags för en avkalkning. 

KBG – likt KB-modellen finns värmehållningselement, en braketthållare, ett omrörarlock men även ett automatiskt droppstopp och ett omrörarlock. 

KBGC – denna modell är “top of the line” i Moccamaster-familjen. Försedd med värmehållningselement, braketthållare, automatiskt droppstopp, omrörarlock och en kalkindikator känns det helt plötsligt lyxigt att koka kaffe. 

AO – när bokstäverna AO finns med i modellnamnet så innebär det att kaffebryggaren har en auto off-funktion. Den stänger alltså av sig själv efter en viss tid. 

Alla dessa modeller håller genomgående en hög kvalité, skillnaden mellan dem är de olika extrafunktioner finns på kaffebryggaren. 

 

Tillbehör som ger det lilla extra 

Hos Elon kan du hitta flera tillbehör som kompletterar din Moccamaster-bryggare. Du kan till exempel köpa rengöringsprodukter som håller din Moccamaster fräsch. Dessutom ökar livslängden med en välvårdad bryggare. Om du råkat göra sönder glasbehållaren kan du snabbt och enkelt beställa en ny hos oss. Vi har också porslinsmuggar med pastellfärgade silikonband från Moccamaster som gör att du kan hålla i de allra hetaste kopparna kaffe. Varför inte servera lyxigt Moccamaster-kaffe i en äkta Moccamaster-mugg?

 

Rengöring av en Moccamaster

Att göra rent din Moccamaster är viktigt för att den ska nå full effekt och hålla längre. Det gäller både invändigt och utvändigt. Varje gång du kokar kaffe så sätter sig partiklar av smuts, kaffe och damm på kaffemaskinen. Det är inte speciellt konstigt då den behandlar både vatten och varma ytor som lätt bränner fast smuts. Därför blir det extra viktigt att göra rent den emellanåt. 

1- Börja med att dra ur kontakten och låt din Moccamaster svalna om den fortfarande är varm. 

2 - Ta loss alla lösa delar och diska för hand med varmt vatten, diskmedel och en mjuk diskborste. Undvik stålull då det kan ge repor på glasbehållaren och skada även andra delar. 

3 - Använd köksspray utvändigt på maskinen och torka noggrant överallt, framför allt värmeplattan som gärna drar åt sig spillt kaffe. Fortsätt sedan med att torka med en torr ren trasa för att avlägsna det sista av köksmedlet och smutsen. 

4 - Avsluta med att noga skölja rent alla delar och låt de torka, därefter kan du sätta tillbaka dem och avnjuta en god kopp kaffe som du gjort dig förtjänt av. 

 

Avkalka din Moccamaster regelbundet

Det enklaste sättet att hålla din Moccamaster i toppform är att ta hand om den och det gör du genom regelbunden avkalkning. I svenskt dricksvatten finns det kalk som förebygger rost i rör och ledningar, men det innebär också att det kan ta skada på exempelvis kaffebryggare som behandlar samma vatten. Fördelen är att det är snabbt och enkelt att avkalka en Moccamaster. Fyll på med avkalkningsmedel i vattenbehållaren och sätt på maskinen (som om du skulle koka en kopp kaffe). Använd ett kaffefilter, men inget kaffe, och låt avkalkningsmedel skölja genom maskinen. Lämna vätskan i ungefär 30 minuter och upprepa den processen med nytt rent vatten två gånger för att säkerställa att inget avkalkningsmedel finns kvar. 

Vanliga frågor om Moccamaster

VAD INNEBÄR DROPPSTOPP?

Med ett manuellt droppstopp på din Moccamaster så kan du stänga ventilen från filtret ner till kaffekannan och på så sätt lyfta av kannan från värmeplattan under bryggtiden. Med automatiskt droppstopp så stängs ventilen när kaffekannan inte befinner sig på värmeplattan. 

 

VILKET KAFFE PASSAR TILL EN MOCCAMASTER?

Likt alla kaffebryggare vill du helst använda färskmalet kaffe för att det ska ge maximalt med kaffesmak. Du kan välja allt från ljusrost till extra mörkrost, helt beroende på vad du själv uppskattar. Oavsett vilket kaffe du väljer så brygger Moccamastern det till perfektion med jämn temperatur på kort tid. 

 

FINNS DET NÅGON GARANTI PÅ MOCCAMASTER-BRYGGARE?

Alla bryggare som är avsett för privat bruk har fem års garanti och om du registrerar din nyinköpta modell via Moccamaster.se får du 10 års garanti. 

 

HUR DOSERAR JAG RÄTT MÄNGD KAFFE TILL MIN MOCCAMASTER?

Själva doseringen är en smaksak, en del gillar mer kaffesmak och andra en mildare kopp kaffe. Testa dig fram tills du har hittat rätt, men räkna med mellan 1–2 strukna mått kaffe per kopp.

 

VAD GÖR DEN ANDRA KNAPPEN BREDVID AV/PÅ-KNAPPEN?

På de modellerna som är utrustade med två knappar finns utöver en av/på-knapp också ett värmehållningselement med lite mindre effekt än vid bryggningen. Det innebär att du kan hålla kaffet varmt under en längre tid utan att bränna det. 

 

GÅR DET ATT DISKA DE OLIKA DELARNA I DISKMASKINEN?

Glasbehållaren och termoskanna får inte diskas i diskmaskin. De övriga delarna gjorda i plast så som filterbehållare och omrörningslock kan diskas i maskin på en lägre temperatur. Moccamaster har däremot själva informerat om att det görs på egen risk och förespråkar handdisk, om möjligt. 

 

ÄR DET NÅGON SKILLNAD I KVALITÉ MELLAN HOMELINE OCH CLUBLINE-MODELLERNA?

Nej, det är samma höga kvalité på kaffet som produceras i alla Moccamaster-modeller. Prestandan är densamma, det som skiljer sig är att de dyrare modellerna har fler funktioner – som till exempel värmehållningselement och droppstopp. 

 

FINNS DET NÅGON TIMER PÅ MOCCAMASTER-BRYGGARNA?

Det finns ingen timer eller typ av programmering för tidsinställning hos en Moccamaster. Det beror på att kaffet helst ska serveras så färskt som möjligt. Däremot har en del modeller värmehållningselement som håller en jämn temperatur på kaffet lite längre. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris