Rengöra kaffebryggare – våra bästa tips

Kaffebryggaren är en av de köksapparater som vi kanske använder allra mest. Se till att rengöra den ofta för att försäkra dig om att den presterar som den ska och brygger riktigt gott kaffe! Vi tipsar om hur du får kaffebryggaren ren. 

Ta hand om din kaffebryggare så håller den längre och brygger godare kaffe. När kaffet inte längre smakar gott, till exempel när det smakar mer beskt än vanligt, är det hög tid att rengöra kaffebryggaren.

 

Läs mer: Kaffebryggarna som är bäst i test

 

Kalka av kaffebryggaren

Ha för vana att köra igenom den med avkalkningsmedel med jämna mellanrum. Man brukar säga att den ska kalkas av efter 40 bryggningar, men det varierar beroende på vattnets hårdhet. Du kan köpa avkalkningsmedel som avkalkar, rengör och motverkar missfärgningar.


Checklista för rengöring och avkalkning:

Förberedelse:

 1. Se till att kaffebryggaren är avstängd och har svalnat helt innan du börjar rengöringsprocessen.
 2. Ta bort eventuellt kaffefilter och kaffesump från bryggaren.
 3. Ta bort kannan från kaffebryggaren och töm den om det finns kaffe kvar i den.

Rengöring:

 1. Diska kannan med varmt vatten och milt diskmedel. Skölj sedan noga med rent vatten.
 2. Rengör kaffebryggarens filterhållare med varmt vatten och milt diskmedel. Skölj sedan noga med rent vatten och låt torka.
 3. Torka av utsidan av kaffebryggaren med en fuktig trasa.

Avkalkning:

 1. Följ tillverkarens instruktioner för avkalkning av din specifika kaffebryggare, då olika bryggare kan ha olika instruktioner.
 2. Om det inte finns några specifika instruktioner, kan du använda en avkalkningslösning. Följ instruktionerna på flaskan för att veta hur mycket avkalkningslösning som ska användas och hur länge det ska sitta kvar i kaffebryggaren.
 3. När avkalkningsprocessen är klar, skölj noggrant med rent vatten för att ta bort eventuella rester av avkalkningsmedlet.

Sist men inte minst:

 1. Sätt tillbaka karaffen eller kannan och filterhållaren på plats i kaffebryggaren.
 2. Kör ett bryggning med bara rent vatten för att skölja bort eventuella återstående avkalkningsmedel eller rengöringsmedel.
 3. Upprepa processen en gång i månaden eller enligt tillverkarens rekommendationer.

 

Husmorsknep för att rengöra kaffebryggare

Du kan också rengöra kaffebryggaren med ättika. Fyll kaffebryggarens vattentank med hälften vatten och hälften ättika. Sätt i ett filter och sätt sedan på kaffebryggaren. Du låter den sedan brygga till häften och stäng sedan av den. Vänta en halvtimme och slutför sedan bryggningen. Sätt i ett nytt filter. Fyll sedan kaffebryggaren med vatten och sätt igång den igen. Brygg två gånger och gör till sist rent kannan för hand. Använd varmt vatten, en tvättsvamp och lite diskmedel och gärna ris för att riset slipar bort smuts. Glöm inte att skölja ur kaffebryggaren och torka rent med en trasa. Innan du går loss med ättikan bör du dubbelkolla att ättika är rekommenderat för den modell av kaffebryggare du har.

Mögel i kaffebryggaren

Det är inte helt ovanligt att det växer mögel eller svamp i kaffebryggare. Dessa organismer trivs bra i fuktiga och varma miljöer och därför är det viktigt att inte bara kalka av bryggaren utan att även rengöra alla delar som går med jämna mellanrum. Ofta går det att diska kanna, lock och behållare för kaffefilter i diskmaskinen. Andra delar som går att plocka loss, men inte ska köras i maskin, kan ofta diskas för hand med varmt vatten och diskmedel. 

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris