Kaffetips: Så gör du gott kaffe hemma

Morgonens första doft av nybryggt kaffe är något alldeles extra! För att kaffet också ska smaka riktigt gott har vi samlat några tips. Gör så här för att få riktigt gott kaffe hemma!  

 

Lyxigare kaffe hemma

Gör en krämig och god cappuccino, latte macchiato eller kaffe frappé på bara ett par minuter med en mjölkskummare.

Nu behöver du inte ha en exklusiv espressomaskin hemma för att få en cappuccino snabbt och enkelt. Med en mjölkskummare kan du tillaga en krämig och god cappuccino, latte macchiato eller kaffe frappé på bara ett par minuter.

Även andra mjölksorter som soja eller laktosfri mjölk kan skummas.

Det går alldeles utmärkt att tillsätta lite kakao och socker i behållaren för att få god, varm choklad.

 

Läs mer: Kaffebryggarna som är bäst i test

Skumma mjölk till kaffetSkumma mjölk till kaffet
Krämig och god cappuccino, latte macchiato eller kaffe frappé på bara ett par minuter med en mjölkskummare.

Fler tips för att lyckas med kaffet 

  • Förvara kaffet mörkt och svalt. Behåll alltid kaffet i originalförpackningen, om kaffet utsätts för syre minskar kaffets smak.
  • Se till att kaffebryggaren/utrustningen är ren. Rengör och avkalka din bryggare regelbundet.
  • Använd alltid färskt vatten.
  • Dosera 7 gram kaffe, helst nymalet, per kopp vatten. Överdosera inte, utan välj hellre kaffe som är mer mörkrostat. 
  • Vattnets temperatur bör ligga på 92–96 °C – strax under kokpunkten – när det rinner igenom kaffefiltret.
  • Optimal tid för bryggning är 5–6 minuter för 10 koppar. Då får du ut kaffets bästa smakämnen. Om det dröjer längre löses bitterämnen ut och försämrar kaffets smak.
  • Bonustips innan servering: rör om i botten av kannan. Det kraftigaste kaffet, som kommer först, lägger sig där.

Vispa upp en Dalgona coffee

Dalgona coffee, även känt som tiktok-kaffe eller vispat kaffe, har tagit över våra flöden och blivit mycket populärt. Att vispa upp sin egen Dalgona coffee är enkelt.

Du behöver:
2 msk snabbkaffe
2 msk strösocker (brunt eller vitt)
2 msk kokhett vatten

Så här gör du:
Häll ner allt i en skål och vispa hårt tills du har ett fluffigt skum. Häll upp den sortens mjölkdryck som du föredrar i ett glas – du kan göra den varm eller kall om du vill. Skeda upp skummet ovanför mjöken. Nu är din kaffe redo att avnjutas!

Svalka dig med en iskaffe

Iskaffe passar utmärkt till de soliga, varma sommardagarna. Men vanligtvis tar det allt från 12 – 24 timmar att göra. Inte längre! Som tur är kan du använda dig av en sousvide för att skynda på processen. Med hjälp av en sousvide kan du göra iskaffe på cirka två timmar.

Tips! Gör mycket iskaffe åt gången eftersom smaken håller upp till 10 dagar i kylskåpet. Men iskaffet kommer nog gå åt snabbare än det!   

Du behöver:
2 dl grovmalt kaffe
8dl vatten
Kaffefilter

Så här gör du: 
Steg 1: Sätt din sousvid på 65.5 grader.
Steg 2: Blanda vatten och kaffe i en burk. Stäng locket ordentligt, men dra inte i för mycket.  
Steg 3: Lägg burken i ett vattenbad i cirka två timmar.

Filtrering:  
När det har gått två timmar, ta bort burken från vattenbadet. Sila av kaffekoncentratet, förslagsvis i ett kaffefilter. Häll upp färdigt koncentrat i en burk eller flaska och förvara i kylen.

Våga mörkrostat kaffe

Testa ett mustigt och extra mörkrostat kaffe med full arom. Här får du mycket smak i koppen.

Ett exempel på ett mustigt och extra mörkrostat kaffe fullt av arom är Crescendo från Löfbergs. Det är inte ett kaffe för veklingar.  Blandningen består av 100 % arabicabönor från Brasilien, Centralamerika, Colombia och Östafrika. 

Crescendo är Rainforest Alliance-märkt, vilket innebär att framställningen av kaffet håller sig inom riktlinjerna för en hållbarare livsstil. Märkningen underlättar för att hitta hållbara produkter och ger möjlighet att stödja ansvarstagande verksamheter.

Om du trots allt tycker att Crescendo är i smakrikaste laget, så är den supergod med mjölk i alla former – vispad, varm eller kall.

KaffeKaffe
Testa ett smakrikt kaffe med full arom, som t ex Löfbergs Crescendo.

TRE Myter om kaffe

Vilka påståenden stämmer egentligen om kaffe?

 – Espresso innehåller mer koffein än bryggkaffe

Koffein finns i bönan som kaffet bryggs ifrån och hur mycket koffein som finns i kaffet påverkas inte nämnvärt utifrån vilken metod som används när kaffet tillreds. Koffeinhalten beror helt enkelt på vilken böna kaffet kommer från och hur mycket du doserar.

Om du doserar lika mycket när du tillreder en espresso eller en liten vanlig kopp bryggkaffe får du i dig lika mycket koffein. Men visst är det så att vi många gånger dricker mer bryggkaffe än så?

 – Ljust rostat kaffe är mildare än mörkrostat

I kaffe finns flera organiska syror. Vid mörkare rostning bryts en del av syrorna ner. Vilket gör att kaffets pH-värde höjs och blir mindre surt.

Alltså, mörkrostat kaffe eller espresso är bättre för magen än ljus- eller mellanrostat.

 – Dosera alltid en extra skopa för bryggaren

Mängden kaffe du brygger påverkar smaken. Att brygga ungefär en liter kaffe är idealiskt för att få optimal smak. Så, om du endast brygger exempelvis 2 koppar kaffe kan det finnas en poäng med en extra skopa för kannan.

I annat fall är det bättre att följa doseringsanvisningarna alternativt att alltid brygga på 60 gram kaffe för varje liter vatten. Om du trots det tycker att kaffet smakar tunt, prova ett kaffe med mörkare rostning eller med fylligare smak.

KaffetipsKaffetips
Fixa en god kopp kaffe hemma genom att följa några enkla tips.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris