
Chokladbollarna som alla älskar
Tänk att även chokladbollen fått en egen dag! Detta enkla bakverk som är så uppskattat bland både stora och små och som passar perfekt att göra tillsammans med barnen. Det går lätt och snabbt att blanda ihop ingredienserna. Chokladbollens dag firas den 11 maj varje år.
Tänk på att chokladbollar inte tillagas i ugnen. Om du tänkt att bjuda någon annan på chokladbollarna är det därför väldigt viktigt att du är helt frisk när du bakar. Detta är extra viktigt nu när Covid 19 finns omkring oss.
Chokladbollar kan varieras på många sätt och vi har alla våra favoriter. Huvudingredienserna är smör, havregryn, socker och kakao. Vissa gillar att rulla dem i pärlsocker och vissa i kokos. Strössel eller hackade nötter fungerar också fint. Här kan man variera lite och så klart göra hur man vill. I vissa recept är det kaffe och i vissa inte. För att få en lite lyxigare variant kan man tillsätta smält choklad i smeten.
Innan man börjar rulla bollarna måste man tvätta händerna väldigt noga. Allra bäst är att använda engångshandskar när man hanterar smeten.
Genom att sedan hålla händerna/handskarna fuktade fastnar inte smeten så lätt på händerna.
Ett annat tips för att slippa en massa onödigt kladd är att lägga pärlsocker/kokos/strössel/hackade nötter eller dylikt i en burk som går att stänga lätt. När man rullat en boll lägger man den i burken, sätter på locket och skakar sedan försiktigt.
Chokladbollarna ska serveras kalla så att de är mindre kladdiga och får en mer distinkt chokladsmak.
LJUVLIGA CHOKLADBOLLAR
Ingredienser
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt espressokaffe (eller vanligt kaffe)
Kokosflingor, pärlsocker, strössel, hackade nötter etc.
GÖR SÅ HÄR
- Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke.
- Blanda i vaniljsocker och kakao.
- Tillsätt kallt kaffe.
- Forma chokladbollarna till små bollar och rulla (eller skaka) i kokos, pärlsocker etc.
- Förvara chokladbollarna i kylskåpet.
- Servera och njut!

