Så kan ugnen göra livet lättare och matlagningen roligare

Har du hunnit testa alla smarta funktioner på din nya ugn ännu? I dagens moderna ugnar finns det många färdiga program och funktioner som gör livet lite lättare och matlagningen mycket roligare. Här har vi samlat de bästa tipsen på hur du kan maxa matlagningen i ugnen – och dessutom bjuder vi på de bästa husmorstipsen på hur du håller ugnen ren!

Visst är det härligt när köket är rustat med en helt ny ugn? Oavsett om det är en fristående ugn med spishäll eller om det är en inbyggd kompaktugn finns det många sätt att använda dagens ugnar för mer inspirerande matlagning. Kanske har du hört talas om många smarta funktioner som integrerad mattermometer, extra krispig grillfunktion och svala ugnsluckor? Här listar vi några av dem:

Inbyggnadsugn med mikrofunktion

Många nya kompaktugnar som är inbyggda i ditt kök, (alltså inte de som är spis + ugn i en köksapparat som står på golvet) är som en kombination av ugn och mikro. Det sparar inte bara plats i ditt kök, det sparar också på energin, när du slipper använda flera olika köksmaskiner. Så förutom att du kan laga vanlig mat och baka i din kompakta väggugn, kan du också slänga in en påse mikro-popcorn eller värma dina rester. Så smart!

Varmluftsugn – vad är egentligen fördelarna?

Varmluftsfunktionen i din ugn gör att varm luft cirkulerar jämnt genom hela ugnen. Detta gör att du får en jämn tillagning och dessutom kan du laga mat på flera nivåer. Till exempel kyckling på en plåt längst ned, och grönsaker där uppe! Smidigt och effektiv, så att maten kommer ut lika varm nästan samtidigt. Perfekt när man ska laga stora festmåltider eller när familjen föredrar att äta olika saker.

Snabb uppvärmning

Många spisar har en funktion för snabbuppvärmning och då brukar det inte ta mer än 5-10 minuter för ugnen att nå 200 grader. Detta är smart om man snabbt behöver in med en gratäng i ugnen eller bake-off baguetterna till söndagsfrukosten ska fort fram på matbordet. Och ibland kommer ju barnen på att de vill baka kladdkaka klockan nio på kvällen - och det är ju inga problem med en snabb ugn!

Pizza Crisp – laga världsmästarpizza i din hemmaugn 

Att man vill ha riktigt snygg färg på den hemmalagade pizzan och mozzarellan ska vara så där perfekt seg är ju inte så konstigt. Då kan man kolla efter funktioner som grill, pizza crisp eller intensivgrill. Då kan ugnen inte bara ge grilleffektt utan också varmluft uppifrån. 

 

Ångfunktion – ger bästa brödet och nyttigare mat!

Som om inte crisp-funktionen vore nog – du kan också ånga ditt frukostbröd i vissa ugnar. Denna bakningsfunktion med ånga gör att brödets yta blir gyllenbrunt, och tack vare att ånga tillsätts i början av bakningsprocessen blir brödet mjukt och saftigt inuti.

I vissa ugnar kan man alltså kombinera varmluftsfunktionen med ånga och det är riktigt bra eftersom det du värmer i ugnen inte riskerar att bli torrt och får dessutom en snygg yta. Här kan du se hur du ska fördela ångan i ugnen beroende på vad du ska laga – allt för optimalt resultat och högst näringsvärde i maten:

  • Kött, fågel och bröd = 25 % ånga och 75 % varmluft. Och oroa dig inte, köttet kommer att få en fin yta samtidigt som det behåller saftigheten inuti.
  • Rester = 50 % ånga och 50 % varmluft. Perfekt att slänga in resterna i ugnen istället för att mikra eller värma i kastrull. Du slipper passa maten, den blir inte torr och du kan istället göra annat!
  • Fisk, grönsaker och ris = 100 % ånga. Bevarad saftighet, men också optimal näring! Näringsämnena i grönsaker bevaras bättre när de ångkokas visar flera studier.

 

TIPS! Recept på snabba frallor till helgen. 

Matlagningstermometer inbyggd i ugnen

Lagar du mycket kött eller fisk i ugnen och är ute efter en specifik innertemperatur på till exempel torskrygg eller oxfilé? Då behöver du ju ha en matlagningstermometer som du sticker in i maten. Men visste du att det finns ugnar som har denna temperaturfunktion inbyggd? En del ugnar stänger då av sig automatiskt när den önskade temperaturen är uppnådd. Perfekt för alla hemmakockar! (Vissa ugnar har till och med roterande köttspett!)

 

Timer för avstängning och påslagning

Förutom att många ugnar har en inbyggd timer som signalerar efter den tid du har knappat in, precis som en vanlig äggklocka, finns det även ugnar som automatiskt stänger av sig efter en viss tid. Detta är smidigt när man av säkerhetsskäl inte vill att ugnen ska stå på. Lika smidigt kan det vara med en automatisk påslagning av ugnen. Låt säga att du tar ut den frysta laxen på morgonen, lägger in den på en plåt i ugnen för att tinas under dagen, och sen ställer du in att ugnen ska sättas på 220 grader klockan 17. Betyder att middagen serveras lagom tills alla är hemma!

TIPS! 5 snabba maträtter du kan laga i ugnen

5 saker som kan orsaka problem med din bakning och matlagning i ugn: 

  1. Undvik folie i ugnen. Har du hört att man ska lägga folie i botten av ugnen för att fånga upp matspill och fett? Tyvärr kan folien störa distributionen av värme i ugnen eftersom foliens yta reflekterar värme. Det i sin tur kan lura termostaten. Dessutom kan folien blockera fläktar och luftflödet begränsas, något som kan påverka din bakning och resultatet av din matlagning.
  2. Håll ugnsluckan stängd. Om du bakar bröd eller andra bakverk är det viktigt att rätt temperatur uppnås och att temperaturen hålls jämn och konstant inne i ugnen. Om du öppnar ugnsluckan ofta sänks temperaturen och du måste kanske grädda ditt bröd för länge. Och då kan de bli alldeles för brända på ytan och riskerar att bli torra på insidan.
  3. Använd lämpliga bakformar. Se till att välja blanka bakformar när du bakar. Dessa ser till att du får en fin brun yta på dina bakverk. En matt bakform absorberar värme och kan leda till bränd mat.
  4. Placera maten på rätt ställe. För bästa resultat av din mat eller bakning bör du sätta in din mat/form i mitten av plåten eller gallret. På det sättet får du optimal värmefördelning av det som lagas eller bakas.
  1. Rengör ugnen regelbundet. Du vet själv hur ugnen snabbt kan lukta illa och hur fett, matrester och spill verkligen kan torka fast och börja osa i köket. Dessa rester som ständigt värms upp så snart du sätter på ugnen tillför knappast något för smak eller hälsa. Om du rengör ugnen ofta slipper du tänka på att det ska hinna gro in smuts och du slipper den ångestladdade storstädningen av ugn.

4 sätt att rengöra ugnen – automatiskt och enligt husmor!

1. Självrengörande ugnar

Många ugnar i dag har automatiska inbyggda rengöringsfunktioner. Dessa är designade att spara på den reflekterande ytan inne i ugnen så att ugnen håller länge. Men notera att du kan behöva rengöra din ugn manuellt om den är kraftigt smutsig, det räcker inte alltid med de automatiska rengöringarna. Det finns 3 vanliga rengöringssystem för ugnar:

2. Pyrolysrengöring

Vissa ugnar har så kallad pyrolytisk rengöring vilket innebär att ugnen hettas upp till mycket höga temperaturer, upp emot 500 C. Rengöringsprogrammet tar cirka tre timmar och den förbränner alla matrester och fettstänk till en fin aska. Efter förbränningen och ugnen har svalnat är det bara att torka ur ugnen från resterna. 

3. Katalysrengöring

Ugnar som är invändigt klädda i så kallad katalytisk emalj är lätta att rengöra och avvisar smuts bra. Dessa ugnar har inbyggda paneler som bryter ned mat och fett när man kör ett program. Detta tar ca 1 timme och ugnen måste först värmas upp till 200 C. Sen när ugnen har svalnat kan man torka ur ugnen.

4. Vattenrengöring eller ångrengöring

Ångrengöring är den enklaste formen av självrengöring och innebär att du fyller en djup plåt med vatten som du ställer längst ned i ugnen. Sen sätter du ugnen på 50 grader och vattnet förångas och löser smuts och fett under cirka 30 minuter. En del ugnar har andra inbyggda vattenrengöringsprogram – kolla in manualen för bästa metod!

Bästa husmorstipsen för rengöring av ugn

Visst finns det flera sätt att göra rent ugnen utan att använda starka kemikalier!  Här har vi samlat några recept för dig att testa hemma. Inte bara inne i ugnen, utan dessa metoder fungerar även på dina galler, plåtar och utanpå din ugnslucka! Och det bästa av allt – dessa produkter har du säkert redan hemma. Bara att ta fram diskhandskarna och sätta fart!

Gör rent ugnen med såpa

Såpa är ett naturligt rengöringsmedel som är extra tufft mot fett och effektivt mot smuts.

Så här gör du rent din ugn med äkta såpa:

  • Använd en tvättsvamp med den mjuka sidan och smörj in hela ugnen med ren såpa.
  • Sätt ugnen på 100 grader och låt den stå på under 15 minuter.
  • Öppna luckan och låt ugnen svalna.
  • Använd svampen igen och gnugga bort all smuts. Du kan också använda en disktrasa och ljummet vatten.
  • Använd såpan även till plåt och galler och enligt samma metod ovan.

Rengöra ugnen med ättika

Finns det något som ättika inte kan göra rent? Självklart fungerar det även för att göra rent ugnen och även plåtar och galler:

Så här gör du rent din ugn med ättika:

  • Du behöver 24-procentig ättika. Denna häller du upp, ca 2 dl i en djup skål.
  • Ställ skålen i botten och i mitten av ugnen.
  • Sätt på ugnen på 50 grader och låt skålen stå där inne i 1,5 timme.
  • Låt sen ugnen svalna innan du tar fram valfri rengöringsspray för ugnen. Torka sen av med lämplig disktrasa.
  • Passa på att vädra i köket samtidigt och sätta på fläkten, för lukten av ättika är ganska stark.

Hur gör man rent ugnen med bakpulver eller bikarbonat?

Många husmorstips innehåller ofta något med bakpulver. Det är ett riktigt fiffigt multiredskap att ha hemma i köket! Och självklart kan du göra rent ugnen med bakpulver, som ju innehåller bikarbonat. Har du inte bakpulver men väl bikarbonat, kan du använda det istället.

Så här gör du rent ugnen med bakpulver/bikarbonat:

  • Töm ugnen på plåtar och galler.
  • Mixa ihop vatten och bakpulver, så att det blir en ganska tjock pasta och inte rinnigt.
  • Smeta sen ut pastan på alla ytor i ugnen, baksidan, väggarna och ovansidan. Täck alla ytor.
  • Sätt ugnen på 100-150 grader och låt ugnen stå i minst 12 timmar, gärna över natten.
  • När ugnen sen har svalnat kan du torka av pastan med en våt disktrasa.
  • Finns det kvar några envisa fläckar kan du spraya med vinäger och/eller såpa + vinäger och gnugga lite extra.
  • När vinäger och bikarbonat/bakpulver möts kan det börja pysa och bildas skum, en helt naturlig kemisk reaktion.
  • Torka ur ugnen igen och kör den på 100 grader i 20 minuter för att verkligen torka ut ugnen.

Skrapa bort matresterna

Är det några envisa matrester som vägrar att lösas upp av alla ovanstående tips? Då kan du behöva skrapa dig fram. Men tänk på att använda en plastskrapa istället för en metallskrapa för att inte riskera att skada beläggen i ugnen.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris