
Nybakta frallor på ett kick – i ugn och i airfryer
När du är ledig eller kanske jobbar hemifrån så kan det kännas lyxigt att njuta av färska frallor till frukost. Det låter betydligt svårare än det är.
Du gör degen på kvällen, lägger in den i kylen över natten och delar snabbt upp i frallor på morgonen. Lägg in dem i ugnen en liten stund, eller kör dem i airfryern, medan du dukar fram resten av frukosten.
Dessa kalljästa frallor är superenkla att göra. Receptet räcker till 20 frallor.
Ingredienser
1/4 paket jäst
5 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
Frallor i ugn
Gör så här
På kvällen
- Rör ut jäst i kallt vatten. Använd helst en köksmaskin.
- Tillsätt rågsikt, vetemjöl special, salt, olja och socker.
- Rör tills allt blandats. Degen ska fortfarande vara lite kladdig.
- Täck över med en bakduk/handduk och ställ in i kylen över natten.
På morgonen
- Sätt ugnen på 225 °C.
- Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat underlag.
- Dela i 20 bitar med en degskrapa eller liknande. Bearbeta degen så lite som möjligt.
- Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Har du en ugn med perforerad bakplåt – låt bli bakplåtspappret.
- Om du har en ugn med ånga – använd ångfunktionen. Annars kan du hälla lite vatten i en långpanna som du har under plåten i ugnen. Ångan gör att frallorna får en fin skorpa och härlig mjuk insida.
Grädda i 20-25 minuter. Klart!
Frallor i airfryer
Gör så här
På kvällen
- Följ punkterna 1-3 under "på kvällen" i stegen för hur du bakar i ugn, ovan.
- Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat underlag.
- Dela i 20 bitar med en degskrapa eller liknande. Bearbeta degen så lite som möjligt.
- Lägg på bakplåtspapper på en plåt och ställ i kylen.
På morgonen
- Sätt airfryer på 160°C och tiden till 15 minuter. Tiden kan variera mellan olika airfryers, men börja med den här inställningen.
- Stoppa frallorna i airfryern, starta den (airfryern behöver inte förvärmas), och duka fram resten av frukosten. Klart!


Snabbt och enkelt har du en doft av nybakt och färska frallor till frukosten.


När du bakar med ånga eller varmluft och använder proffsplåtar med perforering så gör perforeringarna i plåten att värmen cirkulerar fritt runt degen. Perforeringen gör att dina frallor får sånt här mönster undertill – likt de från bageriet.