Hur fungerar en mikrovågsugn?

Mikrovågsugnar finns i en mängd olika modeller. De enklare mikrovågsugnarna kan ses som ett komplement till din vanliga ugn medan modeller med en mängd program och funktioner snarare kan jämställas med en vanlig ugn. Liksom för andra typer av vitvaror finns det både fristående mikrovågsugnar och modeller för inbyggnad.

 

Innehåll:

  • Laga och värma mat
  • Mikrovågor
  • Effekt
  • Crisp och grill
  • Kombinationsugn
  • Timerfunktion
  • Inbyggnadsmikro eller fristående?

Laga och värma mat

Fundera på vad du ska använda din mikrovågsugn till. Ska du främst använda den för att tina upp och värma mat? Eller är tanken att mikron ska fungera som en ”vanlig” ugn med grill- och crispfunktion? Oberoende av ditt modellval kommer en mikro alltid att vara ett bra och energibesparande hjälpmedel.

 

Mikrovågor

Själva mikrovågsugnen fungerar på så sätt att mikrovågor, elektromagnetisk strålning, tränger in någon centimeter i maten och på så sätt värmer den. För att maten ska få en jämn uppvärmning i ugnen är de flesta modeller utrustade med en roterande bottenplatta som gör att mikrovågorna kommer åt överallt.

 

Effekt

Effekten bestämmer hur snabbt maten tinas upp eller tillagas i mikrovågsugnen. En mikro med maxeffekt på 900 – 1000 W är att rekommendera.

 

Crisp och grill

Det finns mikrovågsugnar med flera fiffiga funktioner som förenklar din vardag. En mikro med grillelement gör att maten får färg. Crispfunktionen fungerar så att den medföljande metallformen gör att maten blir knaprig och även får färg underifrån.

 

Kombinationsugn

En kombinationsugn har såväl mikrovågsuppvärmning som annan typ av värme – exempelvis undervärme, grill och varmluft. Fördelarna med en kombinationsugn är främst att maten får ett aptitligare utseende än om den tillagas i mikrovågsugn samtidigt som den tillagas på kortare tid än i en vanlig ugn.

 

Timerfunktion

De enklaste modellerna av mikro har mekaniska vred där du själv ställer in tid och effekt. På många andra modeller finns ofta digital display och ett elektroniskt programverk. Mikrovågsugnen kan också vara utrustad med sådant som inbyggd timer eller en funktion som gör att effekten förändras efter en viss tid – bra att ha om du exempelvis först vill ha låg effekt på potatisklyftorna och hög effekt på slutet för att få en fin yta.

 

Inbyggnadsmikro eller fristående?

Idag finns en hel del mikrovågsugnar för inbyggnad. Det kan vara ett bra alternativ om du vill att ugnen ska framträda tydligt i köket. Väljer du en inbyggnadsmikro är det viktigt att komma ihåg att se till så att det finns gott om luft kring den. En mikro blir lätt väldigt varm och då behövs utrymme för den varma luften att försvinna.

Har du ingen plats att bygga in mikron finns det fristående mikrovågsugnar. Dessa varianter är även bra om du behöver kunna flytta på den.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris