Vi firar kaffets dag med exklusiva erbjudanden! Hitta erbjudandena här.

Laddar...

Stor guide till den bästa vattenkokaren

En vattenkokare är en väldigt simpel apparat med ett enkelt syfte – att koka vatten. Vattnet kan användas till flera olika saker och det finns många fördelar med att värma vattnet i en vattenkokare istället för i en kastrull på spisen. Vi guidar dig genom djungeln av funktioner och märken för att du ska hitta rätt vattenkokare för dina behov.

 

Spara energi med en vattenkokare

Det är inte bara smidigt att använda en vattenkokare, du sparar också energi jämfört med när du värmer vatten på spisplattan. Det går åt nästan dubbelt så mycket energi när du använder spisen och dessutom tar det kortare tid att koka vattnet med en vattenkokare. Anledningen till att det är så effektivt är för att det endast är en liten yta som värms upp som vattnet är i direktkontakt med.

När du kokar upp vatten på spisen behöver både kokplattan, kastrullen och vattnet värmas upp. När du använder en vattenkokare är det bara vattnet och vattenkokaren som behöver värmas. I många fall är vattenkokare tillverkade i tunna material vilket påskyndar processen ännu mer.

 

Användningsområden

Trots att vattenkokarens syfte är så enkelt har den många användningsområden. Du kan förutom att koka vatten till te och snabbkaffe även koka upp vatten till snabbnudlar, välling, snabbmakaroner, gröt och påskynda tillagning av till exempel grönsaker och pasta. Om du vill påskynda matlagningen kokar du vattnet i vattenkokaren och häller över vattnet till kastrullen på spisen. Du sparar både tid och minskar energiförbrukningen.

Om du har en sommarstuga med begränsad mängd varmvatten är en vattenkokare perfekt när du vill diska, tvätta dig eller behöver varmvatten till annat utan att slösa på det du har.

Vilken vattenkokare passar dig bäst?

 För att ringa in vilken vattenkokare du ska välja kan det vara bra att fundera på några saker.

 

  • Vattenmängd - Om du brukar koka stora volymer vatten bör du titta på vattenkokare som rymmer 1,5 liter eller mer för att slippa koka fler omgångar än nödvändigt. Om du däremot brukar koka mindre mänger vatten eller vill kunna packa ner den i väskan för resor är det smidigare med en mindre variant. Ju mindre den är desto snabbare värms den upp.

 

  • Sladdlängd – Beroende på vart du har ditt eluttag kan längden på sladden komma att bli viktig. Det är inte kul att behöva placera vattenkokaren på en plats bara för att den ska nå uttaget. Inte heller är det roligt att ha en alldeles för lång sladd om du har ett uttag precis där du tänker ställa vattenkokaren. För att undvika bekymmer är det klokt att kontrollera hur lång sladd du behöver.
  • Display eller inte – En del vattenkokare har en digital kontrollpanel för total överskådlighet. På displayen visas saker som aktuell temperatur och inställning. För dig som tycker om att följa vattnets temperaturökning är en display en stor fördel.

 

  • Varmhållning – Om du använder din vattenkokare till te eller kaffe kanske du vill satsa på en vattenkokare med varmhållningsfunktion. Då håller sig vattnet varmt även efter att det kokat klart. Perfekt när dina fikagäster vill ha påtår eller om den ska stå i fikarummet på jobbet.

 

  • Ljudsignal – Det finns vattenkokare som ger ifrån sig en ljudsignal när den är klar. Det underlättar om du inte vill stå klistrad vid vattenkokaren men ändå få reda på när vattnet är klart. Den perfekta funktionen för dig som lätt blir distraherad av annat medan du väntar på att vattnet ska koka färdigt.

 

  • Justerbar temperatur – På en del vattenkokare kan du justera värmen så att vattenkokaren stängs av vid en lägre temperatur än kokpunkten. Detta är effektivt om vattnet ska användas till te, kaffe eller bakning.

 

  • Färg – vill du ha en klassisk färg som svart, vit eller rostfritt stål eller letar du efter en färgklick till köket? För dig som brukar låta vattenkokaren stå framme kan det vara värt att fundera kring vilken stil du vill att den ska ha och hur den kommer se ut i ditt kök.

 

Några varianter av vattenkokare som du kan köpa på Elon.se

 

SMEG VATTENKOKARE

Vattenkokaren från Smeg är väldigt populär tack vare sin snygga 50-talsdesign. Det är den perfekta vattenkokaren för den inredningsintresserade. Fördelen med Smeg vattenkokare är att den kommer i många färger och utföranden. Du hittar allt från pasteller i blått, grönt och rosa till mattsvarta och lyxigt champangefärgade vattenkokare. 

Prisklass: 1395 – 1995 kronor

 

Philips hållbara kokare

Den här vattenkokare är perfekt för dig som letar efter ett miljövänligt alternativ. Tillverkad av 100 % biobaserad plast med material från biologiska och förnybara resurser, som solrosolja. Med sin kapacitet på 1,7 liter passar den här kokaren hela familjen!

Pris: 696 kronor

 

ELVITA VATTENKOKARE I GLAS

Detta är den perfekta vattenkokaren från Elvita är perfekt för dig som letar efter en stilren modell som gör sig snygg på köksbänken. Du styr själv vilken temperatur du vill ha. När vattnets temperatur understiger 40 °C lyser lampan grönt och när temperaturen ligger mellan 40-70 °C lyster lampan med blått ljus. 

Pris: 699 kronor

 

FÖR TE-FANTASTEN - OBH NORDICA

Om du är en rutinerad tedrickare så är det här vattenkokaren för dig. Du fyller kokaren med din önskade tesmak och låter det kokas tillsammans med vattnet för ett optimalt resultat. När temperaturen kommer upp på 85°C, som är den perfekta temperaturen, stängs den av automatiskt. Både påste och löste kan användas i kokaren. 

Pris: 418 kronor

 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här