Laddar...

Därför ska du välja en ångugn

Har du funderat på att köpa en ångugn? Det är din bästa vän när du vill ha ett fantastiskt resultat på din mat utan att behöva lägga ner extra tid på tillagningen. Du behöver inte vara en mästerkock i köket för att imponera på dina gäster, ångugnen gör jobbet åt dig!

 

Innehåll:

  • Skillnaden mellan en traditionell ugn och en ångugn
  • Fördelar med en ångugn
  • Hur fungerar det med ångan?
  • Vanliga frågor

Skillnaden mellan en traditionell ugn och en ångugn

I traditionell matlagning värms maten upp och tillagas med hjälp av ugnens över- och undervärme. Värmen gör maten genomstekt – men risken finns att den blir torr. Kyckling är ett klassiskt exempel på mat som behöver bli genomstekt men samtidigt inte får bli torr.

I en ugn med ångfunktion cirkulerar vattenånga runt och temperaturen är lägre och koktiden ofta kortare. Det bidrar till en skonsammare tillagning, bevarad textur och saftigare insida. I Elons sortiment hittar du inbyggnadsugnar med ånga från varumärkena Electrolux, Siemens, Husqvarna, Whirlpool och KitchenAid.

 

Fördelar med en ångugn

Förutom att ångugnen bevarar smaken bättre har det även sina hälsofördelar att laga mat med ånga.

Ångan bevarar näringsämnena bättre i maten, än i en traditionell ugn. Många näringsämnen förloras när temperaturen stiger över 100 grader. Grönsaker förlorar ungefär hälften av näringsämnena när de tillagas en i vanlig ugn. Med en lägre temperatur som ångugnen har, bevarar du dem.

Uppvärmning av matrester blir en helt ny upplevelse med en ångugn. Dina rester blir som nylagade och inte alls torra och tråkiga som de kan bli när de värms upp i en traditionell ugn.

En annan fördel är att de är lättrengjorda. Många ångugnar har pyrolytisk självrengöring vilket innebär att matrester, smuts och fett förbränns och blir till aska genom att temperaturen höjs i ugnen. Därefter torkar man bara ur askan med en trasa. Inga rengöringsmedel med starka kemikalier behövs alltså och du sparar tid som annars hade gått åt till tråkig rengöring.

 

Hur fungerar det med ångan?

För att ångan ska skapas behövs det vatten. Därför sitter det en vattenbehållare på ugnen som fylls på innan matlagningen. Vattnet omvandlas till ånga när ugnen värms upp.

Det finns flera ångnivåer att välja mellan när du ska använda din ugn. Olika nivåer passar för olika maträtter. Ångnivåerna har olika namn på olika ugnar och går från full till låg ånga.

När man köper en ångugn finns oftast även klassiska funktioner som över- och undervärme och varmluft som går att använda samtidigt som ångan, för optimalt resultat.

100% ånga är perfekt när man ska tillaga fisk, ris och grönsaker. Resultatet blir saftigt och näringsrikt.

Vid uppvärmning av rester är 50% ånga och 50% varmluft en bra fördelning. Fukten från ångan förhindrar matresterna från att bli torra.

När kött eller kyckling tillagas är inställningen 25% ånga och 75% varmluft bra. Det gör köttet saftigt med en fin, krispig yta. Den här inställningen är perfekt även när du ska baka bröd.

Vanliga frågor om ugnar med ångfunktion

 

Vilken ångugn är bäst?

I Elons sortiment finns det populära ångugnar från bland annat Electrolux, Whirlpool, Samsung, Husqvarna och Siemens. Du kan välja bland vita, svarta och rostfria modeller. 

Vad är SteamBake?

SteamBake är en funktion som gör att du kan baka riktigt gott bröd. Den varma ångan gör att degen kan jäsa ordentligt, vilket skapar en perfekt mjukt insida. Du kan även använda torr värme för att baka knapriga skorpor. 

Kan man ånga i vanlig ugn?

Med en ångugn bevaras näringsämnen mycket bättre än när du tillagar maten i en vanlig ugn.

Varför tillsätter man ånga i ugnen?

Det finns många hälsofördelar med att laga mat i en ångsugn. Vitaminer och näring bevaras väl vid tillagning med ånga, vilket även gör att maten smakar mycket bättre! Dessutom har många ugnar med ångsfunktion även en självrengöringsfunktion. Det gör det mycket lättare att underhålla ugnen och du sparar massor med tid och energi.

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här