Laddar...

Rengöra ugn – här hittar du våra bästa tips

Ugnen används oftast flera gånger i veckan, och kan efter ett tags flitig användning bli riktigt smutsig av gammal olja och annat som droppat eller skvätt under matlagningen. Hur får man då bort fastbränd smuts i ugnen? Jo, det finns flera sätt beroende på vilken typ av ugn du har. Här är våra tips på hur du kan rengöra ugnen.

Det finns olika metoder när det kommer till att städa ugnen. Rengör du ugnen ofta blir det enklare att hålla den fräsch, men om det finns mycket fastbränd gammal smuts kan det bli ett lite mer krävande jobb. En del ugnar har funktioner för att kunna rengöra sig själva medan andra är lite enklare och kräver manuellt arbete.

Självrengörande ugn – så funkar det

pyrolys

En ugn med pyrolos eller spis med pyrolys är lättstädad tack vare den smarta pyrolystekniken som förbränner alla rester från bakning, grillning och stekning. Du torkar snabbt och enkelt ur askan med en trasa efter avslutad matlagning. 

Katalys

En annan typ av rengöring är katalys. Det finns både ugnar med katalys och spisar med katalys. Ett katalytiskt program suger upp fettet från ugnens väggar och tak. Sedan förbränns det delvis. Det är en så kallad värmeaktiverade behandling som alltså automatiskt förbränner fettstänk. Katalysen förenklar rengöring av ugnen avsevärt men brukar dock kräva lite mer manuell rengöring än en ugn med pyrolys. 

Du vet väl att du på en del modeller av ugnar kan ta ur glaset för att rengöra ugnsluckan? Ofta sitter glasrutan fast med skruvar men är lätt att plocka ur. Diska den med diskmedel och sätt tillbaka igen. Går den inte att ta loss kan du rengöra med diskmedel ändå, och torka av med en trasa.

Husmorstips för att rengöra ugnen

Rengöra ugnen med ånga

Ställ en skål med vatten längst ner i ugnen, sätt ugnen på 50 grader och kör den på undervärme i en halvtimme. Därefter öppnar du luckan och torkar ugnen med trasa eller svamp. Sedan rengör du med varmt vatten med lite diskmedel i.

Det finns även ugnar med inbyggd ångrengöring och spisar med ånga.

Rengöra ugn med såpa

Blanda såpa och vatten. Häll upp i en blomspruta eller sprejflaska och spreja i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader. Vänta 20 minuter. Stäng av ugnen och låt den svalna. Torka sedan bort smutsen med en fuktig svamp.

Göra rent ugnen med ättika

Ett annat alternativ är att ställa en tallrik med ättika i ugnen. Låt tallriken stå i ugnen mellan 30 och 60 minuter i 50 grader. Tvätta sedan rent.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här