Laddar...

Rengöra diskmaskin – våra bästa tips

Diskmaskinen är en riktig trotjänare i köket. Ofta kanske den körs flera gånger per dag. Med tiden blir den dock smutsig, vilket kan leda till att din disk inte blir ren eller att det börjar lukta illa ur maskinen. Här är våra bästa tips för att diskmaskinen ska prestera så bra som möjligt!

Om du kör din diskmaskin regelbundet kan det byggas upp kalk och annan smuts i din maskin. Även om du tar bort matrester innan du laddar maskinen finns det alltid en risk att det hänger med smått och gott, särskilt om ni är många där hemma som hjälps åt.

Om du kollar till din maskin regelbundet kommer den att diska effektivt åt dig utan problem och utan att lukta dåligt. Det kan vara värt att ge den lite underhåll någon gång i månaden, dels för att öka livslängden på den och dels för att säkerställa att din disk blir skinande ren. Här är några tips:

Checklista: rengöring av diskmaskinen

  • KOLLA SILEN. Kör du maskinen ofta är det smart att kolla silen inne i maskinen någon gång i veckan. Då kan du snabbt göra dig av med eventuell mat som hamnat där. Den är ofta lätt att ta ur och diska rent med en diskborste.
  • KOLLA SPOLARMARNA. Du vet de där snurrande armarna som roterar i maskinen? De sprutar ju ut vatten ur sina hål och spolar disken och dessa kan efter tid täppas igen av fett eller kalk. Ta loss dessa försiktigt och gör rent med en diskborste eller svamp.
  • KOLLA LÖSA DELAR. De lösa delar som kan tas ut kan du med fördel diska för hand. På så sätt kommer du åt extra envisa matrester som nästlat sig fast i t.ex. bestickkorgar eller silar. Och även dessa delar kan lukta dåligt och behöva extra vård ibland.
  • TORKA RENT INUTI. Du kan torka rent inuti maskinen med en trasa eller svamp regelbundet för att fånga upp matrester som kanske inte hamnat i silen. Och så klart kan du torka ur diskmaskinsfacket på samma gång.
  • GLÖM INTE RAMEN. Förutom att du regelbundet kan torka av gummilister, diskmedelsfack och andra ytor inne i maskinen är det ganska vanligt att man glömmer ramen. Det är den list som går vid stängningen av luckan, men som inte rengörs inne i maskinen. Här samlas det ofta smuts från kaffekoppar, mjölkglas och annat. Med en avtorkad ram går din diskmaskin från trött och glåmig till krispig och glammig!

Det finns specifika rengöringsmedel speciellt för diskmaskiner, som man kör i maskinen och på Elon hittar du till exempel Cleanosan Diskmaskinsrent

Testa husmorsknepen för att göra rent maskinen

Rengör diskmaskinen med ättika och bikarbonat

Visst finns det särskilda rengöringsmedel för diskmaskiner men ett bra husmorsknep för att ta bort till exempel fett och dålig lukt är att köra maskinen utan disk med:

  • 1 deciliter ättika
  • 1 msk bikarbonat.

Gör så här: Bara att strö ut detta i maskinen – du får troligen inte plats med det i diskmaskinsfacket - och sätta på ett program och köra maskinen tom. 

Rengör diskmaskinen med citronsyra

Man kan ta 2 matskedar citronsyra och hälla i diskmedelsfacket. Men då behöver du först köra en tom maskin med citronsyran och sen en gång helt tom igen, så det husmorstipset är lite mer tidsödande.

 

Och så avslutar vi med ett tips till dig som vill undvika att göra rent diskmaskinen så ofta:

Lämna luckan till diskmaskinen på glänt efter varje avslutat diskprogram. Då kommer diskmaskinen att torka bättre, du slipper bakterier som frodas och minskar risken för mögel.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här