Rengöra diskmaskin – våra bästa tips

Diskmaskinen är en oumbärlig hjälpreda i köket, som ofta går flera gånger dagligen. Men med tiden kan den ackumulera smuts och kalk, vilket kan påverka diskresultatet och orsaka obehaglig lukt. Här följer våra toppråd för att hålla din diskmaskin i optimalt skick!

Om du använder din diskmaskin frekvent, kan det lätt byggas upp kalk och andra orenheter. Även om du är noga med att ta bort matrester innan du fyller maskinen, kan det alltid finnas kvar små rester, särskilt om hushållet är stort och alla bidrar.

Genom att regelbundet se över din maskin kan du säkerställa att den fungerar effektivt och luktfritt. En månatlig översyn kan inte bara förlänga maskinens livslängd, utan också garantera att din disk blir skinande ren. Här är några handfasta tips:

Checklista för att rengöra diskmaskin:

GRANSKA SILEN: Om du ofta använder maskinen, bör du inspektera silen inuti en gång i veckan för att snabbt eliminera eventuella matrester. Den är vanligtvis enkel att ta ut och rengöra.

SE ÖVER SPOLARMARNA: De roterande armarna som sprutar ut vatten kan med tiden bli igentäppta av fett eller kalk. Demontera dessa varsamt och rengör med en diskborste.

UNDERSÖK LÖSA DELAR: Alla avtagbara delar, som bestickkorgar eller filter, kan du med fördel rengöra för hand för att ta bort envisa matrester.

TORKA AV INUTI: Använd en trasa eller svamp för att torka av insidan av maskinen och fånga upp eventuella matrester.

GLÖM EJ RAMEN: Ramen runt luckan är ofta en förbisedd del som kan samla på sig smuts. En snabb avtorkning kan göra underverk för maskinens utseende!

På Elon finns rengöringsmedel speciellt anpassade för diskmaskiner, som Cleanosan Diskmaskinsrent.

Testa husmorsknepen för att göra rent maskinen

ÄTTIKA OCH BIKARBONAT: Ett utmärkt husmorsknep för att eliminera fett och lukt är att köra maskinen tom med 1 dl ättika och 1 msk bikarbonat.

ANVÄND CITRONSYRA: 2 msk citronsyra i diskmedelsfacket kan också göra underverk, men kräver en extra tom körning efteråt.

Tre tips för en effektiv och ren diskmaskin:

VATTENKVALITET

Se till att vattnet som används är varken för hårt eller för mjukt, då detta kan påverka maskinens prestanda.

RÄTT MÄNGD DISKMEDEL

Använd den rekommenderade mängden diskmedel för att undvika skador eller otillräcklig rengöring.

LUFTNING

Efter avslutad diskcykel, öppna luckan för att låta maskinen lufta och förhindra fukt och mögel.

Relaterade produkter

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris