Vilka är de bästa kastrullerna för dig?

Att laga mat blir roligare om du har bra utrustning. Det finns kastruller i flera olika modeller, storlekar, material och prisklasser. Beroende på vilken spis du har och vad du ska tillaga kan vissa vara bättre lämpade än andra. Vi hjälper dig hitta rätt modell och vägleder dig genom vilka olika varianter som finns där ute.

 

Innehåll:

  • Vilken spis har du?
  • Olika material på kastruller
  • Vad spelar botten för roll?
  • Hur mycket mat lagar du?
  • Kastrullset
  • Detaljer som gör det lilla extra
  • Vanliga frågor

Vilken spis har du?

Du behöver ha din spis i åtanke när du ska välja kastrull, i alla fall om du har en induktionshäll eftersom den kräver vissa typer av material för att fungera. Hur vet man vilka som passar då? Jo, de som är magnetiska.

En induktionshäll skapar elektrisk ström med hjälp av magnetspolar och därför behövs det magnetiska kastruller. Du kanske varit med om att induktionshällen ger ifrån sig klickande ljud ibland. Det är ett tecken på att köksutrustningen inte är anpassad till spisen.

Om du inte är säker på vilket material dina kokkärl hemma är gjorda av, eller om de är magnetiska, kan du enkelt testa genom att placera en magnet på deras undersida. Om magneten fastnar är kastrullen magnetisk och kan användas på induktionshällen.

Olika material på kastruller

 

KASTRULL I ROSTFRITT STÅL

Kastruller i rostfritt stål tål höga temperaturer, kan diskas i maskin och användas på alla typer av spisar. Köksredskap i både metall, plast och trä kan användas i denna typ eftersom de inte har någon beläggning som kan repas eller skadas. De flesta har en botten bestående av flera lager rostfritt stål och aluminium, en så kallad sandwichbotten. Stålet är hygieniskt och tåligt medan aluminium påskyndar värmespridningen.

Det är viktigt att använda fett vid stekning för att förhindra maten från att bränna fast. I början av tillagningen kan maten fastna i kastrullen men efter några minuter lossnar det och du kan vända på maten – ungefär som när man grillar. Använd alltid diskmedel vid rengöring och om mat har bränts fast skrubbas det bort med den grova sidan av en rengöringssvamp.

Det kan uppstå vita eller grå fläckar i kastruller i rostfritt stål ifall salt använts i den. För att förhindra det bör man aldrig salta vattnet förrän innehållet har kokat upp. Om det redan uppstått fläckar kan de tas bort genom att stryka på ett fuktigt hushållspapper med vatten och ättiksprit. En kastrull i rostfritt stål kan hålla många år om den sköts på rätt sätt.

Du hittar rostfria kastruller från bland annat EGO, Tefal och Smeg i Elons sortiment.

 

KASTRULL I ALUMINIUM

Kastruller i aluminium värms upp snabbt vilket är bra för de som vill komma igång fort. De leder värme bra och de flesta går att använda på induktionshällar förutsatt att de har en magnetisk botten. Aluminium är inte magnetisk i sig men de lite dyrare varianterna brukar ha en magnetisk platta ingjuten i botten.

På billigare modeller brukar det monteras en magnetplatta på botten. Denna täcker dock sällan hela botten vilket gör att mycket av värmen går förlorad. Om den saknar en magnetplatta och är helt i aluminium bör de undvikas på induktionshällar. En aluminiumkastrull bör diskas för hand.

Sura livsmedel som exempelvis saft, bär och vissa soppor ska undvikas att tillagas i aluminiumkastruller utan skyddande beläggning. Många kastruller i aluminium har en skyddande beläggning, men det är bra att dubbelkolla detta innan. Anledningen är att vi kan få i oss mer aluminium än nödvändigt. Om det finns en skyddande barriär mellan maten och aluminiumet förhindras detta.

KASTRULL I TEFLON

Teflon är av ett så kallat non stick-material vilket innebär att de är väldigt bra vid fettfri tillagning. Maten bränns inte fast och de är enkla att rengöra. Dock bör man inte överstiga en temperatur på 260 grader eftersom non stick-effekten försvinner då och beläggningen kan förstöras. En teflonkastrull bör diskas för hand med varmt vatten och diskmedel och den ska kylas ner innan rengöring.

För att förhindra att beläggningen släpper bör endast plastredskap användas i kastrullen och stålull undvikas vid rengöring. När du märker att beläggningen börjar släppa är det dags att köpa en ny.

Livslängden varierar beroende på hur väl den sköts men vanligtvis håller de ca 2-5 år.

Du hittar kastruller i teflon från Tefal i Elons sortiment.

KASTRULL I GJUTJÄRN

Gjutjärn är perfekt för långkok och grytor samt rätter som ska stå flera timmar i ugnen. De tål höga temperaturer och håller värmen länge. Gjutjärnskastruller funkar på alla typer av spisar och många tycker de blir bättre med åren. Om de sköts väl kan de hålla livet ut. Det finns både kastruller i rå-gjutjärn och emaljerat gjutjärn. Rå-gjutjärn är känsligare och diskas bara med vatten utan diskmedel för att förhindra att det rostar. Emaljerat gjutjärn kan diskas med diskmedel och riskerar inte att missfärgas av mat.

Om en gjutjärnskastrull börjar rosta bör man borsta ur den med lite stålull och torka ur med hushållspapper. Därefter ska man bränna in den genom att stryka ett tunt lager neutral olja i kastrullen och värma på hög värme i cirka 10 minuter. Därefter låter du den svalna och torkar ur resterna från oljan med lite papper.

Bra att veta: Vissa kastruller i gjutjärn bör brännas in innan de används första gången. I vissa fall är de redan förinbrända. Information om detta framgår på förpackningen.

Vad spelar botten för roll? 

Ju tjockare botten på kastrullen desto bättre. En kärna av aluminium eller koppar är optimalt för att få en så jämn värmespridning som möjligt. Nackdelen med en tunn botten är att den kan bli bucklig vilket i sin tur leder till att den kan tappa kontakt med spisen och värmen fördelas ojämnt. Det är då lätt att maten bränns vid.

En kastrull med tjock botten håller värmen längre vilket dessutom hjälper till att spara energi.

Ett högt pris behöver nödvändigtvis inte betyda att kastrullen är bättre. Det är alltid bra att kolla vilken botten kastrullen har innan du bestämmer dig.

Hur mycket mat lagar du?

Har du en stor familj och många magar som ska mättas eller brukar du oftast laga en eller två portioner? Välj en kastrull som passar din livsstil och situation bäst. Om du brukar förbereda matlådor på söndagskvällar är en stor kastrull ett bra alternativ för att slippa använda kastrullen flera omgångar.

Tillagning av pasta kräver ofta också en generös kastrull på grund av mängden vatten som används. Vid tillagning av sås eller liknande räcker det med en liten kastrull.

Kastrullset

De flesta behöver flera kastruller hemma. Det underlättar om man vill använda flera plattor på spisen samtidigt, om en kastrull är i diskmaskinen eller om man behöver en specifik storlek till det man ska laga.

Ett kastrullset innehåller flera kastruller i olika storlekar för att underlätta för dig i köket. Oftast mellan 3-5 stycken men det kan även förekomma fler. Om man vet att man kommer behöva flera kastrullstorlekar finns det många fördelar med att köpa ett kastrullset istället för att köpa dem separat. En av anledningarna är att de i många fall är staplingsbara. Detta sparar mycket utrymme i skåpet och är lättare att hålla organiserat. Det är dessutom ofta billigare att köpa dem i set än styckevis. Sedan är det trevligt att ha ett komplett och enhetligt set.

En bra grundläggande uppsättning kastruller är:

  • En liten kastrull som rymmer mellan 1-2 liter
  • En mellanstor som rymmer 3-4 liter
  • En stor kastrull som rymmer 5-6 liter.

Antalet liter varierar beroende på vilket set man väljer och vissa kastruller rymmer mycket mer och andra mindre. Det är upp till dig att avgöra vilka storlekar som passar dig och ditt hushåll bäst men i de allra flesta kastrullset kommer det en liten, en eller flera mellanstorlekar och en stor kastrull.

Som komplement till kastrullerna i seten finns det mycket stora kastruller som rymmer 15+ liter vilket är optimalt om man ska koka en hel skinka eller göra syltinläggningar exempelvis. En såskastrull och ångkokare är ett andra komplement vissa gör till kastrullseten.

Du hittar kastrullset från EGO och WFM i Elons sortiment.

Detaljer som gör det lilla extra

Förutom material och storlek så finns det ett par andra saker att ha i åtanke när du väljer kastrull.

Glaslock – Ett lock i glas gör att du kan hålla koll på maten medan den tillagas. Lagar du något som kräver uppsikt är ett glaslock perfekt för att slippa lyfta på locket hela tiden. Ha dock i åtanke att glaslock är inte lika tåliga som metallock.

 

Handdtag i plast – Plasthandtag blir inte varma när du använder kastrullen vilket förhindrar att du bränner dig och du slipper grythandskar när du ska ta den av plattan. Har den plasthandtag kan den dock inte ställas i ugnen.

 

Hällpip – En utvikt kant förhindrar spill när du ska hälla ut sås eller pastavatten exempelvis. Det är en liten detalj som gör en stor skillnad.

Vanliga frågor om kastruller

Vilka kastruller använder kockar? 

Kastruller med tjock och platt botten är en favorit bland kockar den typen av kokkärl fördelar värmen väl och säkerställer bästa kontakt med värmekällan. Ett lock som sitter ordentligt på kastrullen är också en viktig fakor. 

Vilken kastrull ska jag köpa? 

Läs Elons guide till kastruller som går igenom vilka olika modeller och varumärken som finns på marknaden. Vi hjälper dig hitta rätt kokkärl som passar dina matlagningsbehov. 

Är kopparkastruller bra?

Kastruller tillverkade av koppar leder värme väl vilket gör att värmen fördelar dig väldigt bra vid tillagning på spis. Koppar är även ett snyggt material som gör sig fint i köket.

Vilka kastruller funkar inte på induktion? 

För att en kastrull ska fungera med induktion behöver den ha en magnetisk botten.

Vad är en tjockbottnad kastrull? 

En tjockbottnad kastrull är precis som det låter en kastrull med en tjockare botten. Fördelen med den här typen av kastrull är att den absorberar värmen på ett bättre sätt än en vanlig kastrull.

Vad kan man använda istället för gjutjärnsgryta? 

Gjutjärn håller värmen väl och passar perfekt för att tillaga grytor

Vilka storlekar på kastruller ska man ha?

En tumregel är att ha tre olika kastruller: en liten, en mellan och en stor variant. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris