Så rengör du ditt trägolv – bästa knepen och produkterna

Hur rengör man sina trägolv på ett effektivt men skonsamt sätt? Elons hemvårdsexpert, Stefan Hejneborg, ger oss svar. 

Artikelns innehåll:

  • Så får du ett rent och vackert trägolv  
  • Rengöra och underhålla trägolv – de vanligaste sorterna 

Undvik detta när du rengör trägolv  

 

Det finns en hel del att ta i beaktning när det kommer till att rengöra trägolv. Olika typer har sina unika egenskaper. Men det finns också faktorer som förenar träslagen, berättar expert Stefan Hejneborg på Elon Bo Wahlgren i Uppsala. 


– Alla träslag reagerar på fukt i någon utsträckning, därför ska du alltid använda så lite vätska som möjligt när du rengör dina trägolv. Tänk också på att torka upp spill direkt. Går du i tankarna att använda rengöringsmedel bör du alltid följa tillverkaren eller annan experts anvisningar. 


På dagens marknad finns det som tur är effektiva men skonsamma städprodukter som är skräddarsydda för just trägolv.


–  När du rengör dina trägolv är det viktigaste att du undviker hårdför rengöring. Jag rekommenderar att man använder sig av en skaftdammsugare med en så kallad soft roller, då slipper du fula repor och skador. Vi har också munstycken speciellt utformade för parkettgolv. På nyare modeller är de ofta ett medföljande tillbehör, förklarar Stefan Hejneborg. 

 

Rengöra och underhålla trägolv – de vanligaste sorterna 


Massivt trägolv


Ett massivt trägolv består genomgående av samma träslag, med trätiljor med naturlig ådring. Begreppet massiva trägolv innefattar flera olika typer, som exempelvis kortstavsparkett, brädor av barr- och lövträ, mosaikparkett, stjärnparkett med mera. De vanligaste träslagen är furu, ek och ask. 


Rengöring: För att rengöra dina trägolv använder du en mjuk dammtrasa eller en dammsugare med en mjuk borste, det vill säga en borste på sugslangen eller munstycket som är tillverkad av mjuka fibrer. Använd sedan ett fuktigt mopphuvud. Du ska alltid vara sparsam med vatten och vrida ur moppen väl. 


Underhåll: För att hålla dina massiva trägolv fräscha och fina, är det viktigt att undvika överdriven fuktighet, använda skyddande möbelunderlägg och att alltid torka upp spill direkt. Blir dina massiva trägolv inte fräschare efter rengöring kan det vara dags att lacka om dem efter slipning. Generellt sett kan massiva trägolv som är lackade behöva lackas om ungefär vart 5-10 år, beroende på slitage och exponering för solljus. 

 

Massiva trägolv rengörs bäst med en dammsugare med extra mjuk borste. 

Laminatgolv


Laminatgolv är gjorda av en komposit av träfibrer och laminat. De är vanligtvis mer motståndskraftiga mot repor och fläckar än exempelvis massiva trägolv.


Rengöring: Du får dina laminatgolv rena på ett skonsamt sätt genom att använda en dammsugare med en mjuk borste. Om du behöver göra en grundligare rengöring kan du fukttorka golvet med en väl urvriden mikrofibermopp. 


Underhåll: Det räcker oftast med regelbunden rengöring för att underhålla ditt laminatgolv.

 

Laminatgolv må vara motståndskraftiga mot repor och fläckar, men rengörs ändå bäst med en dammsugare med mjuk borste.

Korkgolv 


Korkgolv är tillverkade av bark från korkträdet och är mjukare och mer ljudisolerande än andra trägolv. Mjukheten gör dock golvet känsligt för fukt. 


Rengöring: Regelbunden rengöring av korkgolv skiljer sig inte mycket från den vanliga rengöringen av andra golvmaterial. Den enda stora skillnaden är att en stor mängd vatten inte får användas.  För att ta bort smuts och små partiklar använder du dig av en dammsugare med mjuk borste. Satsa på en mjuk och fuktig bomullsduk för avtorkning. Undvik rengöringsprodukter med frätande kemikalier.


Underhåll: Ta bort fläckar omedelbart. Det kan även vara en god idé att investera i persienner eller speciella gardiner som skyddar ditt korkgolv mot UV-strålar, på så vis undviker du att korken tappar färg. 

 

Att rengöra trägolv, som kork, kräver en skonsam rengöring. 

Vill du veta mer om den nya energimärkningen, klicka här

Medlemspris